Doden na onderzoek met probiotica

Potdorie, ik hoop dat de producenten van probiotica toch snel met een legitiem antwoord komen op het feit dat tijdens onderzoek naar de vermeende positieve werking van probiotica op patienten met alvleesklierkanker, patienten mogelijk juist zijn overleden als gevolg van die bacterie-inname! Lees hieronder het nieuwsbericht van vandaag. En ook de eerste reactie op het bericht; van Yakult.

Vijftien patienten zijn (mogelijk) onbedoeld overleden aan probiotica, zo luidt onderstaand bericht van RTL Nieuws:

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft dat bekendgemaakt. Het onderzoek was gericht op de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking. Het werd uitgevoerd tussen 2004 en 2007.

Aan het onderzoek namen in totaal 296 patiënten deel. Ze werden behandeld in 15 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder alle acht de Universitaire Medische Centra. In de groep die geen probiotica kreeg, overleden 9 mensen. In de groep die het middel wel kreeg, waren 24 sterfgevallen. Volgens het ziekenhuis had een aantal van deze overledenen waarschijnlijk nog geleefd als ze de probiotica niet hadden gekregen.

De nabestaanden zijn ingelicht over het dramatisch verlopen onderzoek. Volgens het UMC zijn ook de onderzoekers zeer aangeslagen. Op basis van kleinschalige onderzoeken in het buitenland hadden ze juist verwacht dat de probiotica de ontsteking juist zou verminderen.

Het is nog niet duidelijk of de nabestaanden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Alle patiënten die aan het onderzoek hebben deelgenomen, hebben vantevoren een contract ondertekend. Op zich zou er bij het onderzoek niets zijn misgegaan. "Alleen de uitkomst is dramatisch anders dan was verwacht."

De onderzoekers kregen al in oktober vorig jaar door dat de probiotica gevaar konden opleveren voor de patiënten. Ze hebben direct collega's in Tsjechië gealarmeerd die een soortgelijk onderzoek hielden. Het onderzoek daar werd meteen stopgezet.

Probiotica zit ook in producten als Yakult, die in de supermarkt te krijgen zijn. Het gaat om drankjes die de darmwerking gunstig zouden beïnvloeden. De woordvoerster van het UMC zegt dat probiotica bij gezonde mensen waarschijnlijk geen kwaad kan. "Maar ernstig zieken op een intensive care zouden het middel niet moeten gebruiken."

Lees ook de reactie van Yakult, vrijwel onmiddelijk na het plaatsen van dit blogje, in de reacties.

Lees ook mijn blogs 'happy food als science', de opkomst van beautyfood

Lees ook:Je kunt gewoon veilig Yakult drinken…
Lees ook:Probiotica experiment veroorzaakt veel onrust
Lees ook:Obsessie met details maakt ontevreden
Lees ook:Acne kan op afstand behandeld worden
Lees ook:Borstkanker doden in andere landen lager

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Doden na onderzoek met probiotica

  1. Dr. J.W.P.M. van Schijndel

    Er is inderdaad onderzoek gedaan naar probiotica en acute pancreatitis. Hierbij zijn NIET Yakult, Bifiene of producten van Yakult gebruikt.
    De probiotische bacteriën die in de producten van Yakult zitten, zijn veilig voor consumptie, ze hebben de GRAS (Generally Regarded as Safe) status verkregen door onderzoek door de voedselautoriteit in U.S.A en Europa. De zuiveldranken Yakult en Bifiene zijn voedingsmiddelen en geen medicijnen. Ze liggen in het zuivelschap van de supermarkt. Yakult wordt al bijna 75 jaar door 25 miljoen mensen dagelijks zonder problemen overal ter wereld gedronken.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    Dank voor uw snelle reactie meneer Van Schijndel. Ik drink namelijk zelf ook dagelijks Yakult en velen met mij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>