Obsessie met details maakt ontevreden

Uit recent onderzoek aan de universiteit van Californie zou blijken dat zij die teveel focussen op details in het gezicht, meer last van ontevredenheid hebben over het uiterlijk. Met name mensen die lijden aan het Body Dismorphic Syndrome, ofwel een vertekend zelfbeeld hebben, worden hierdoor belemmerd.

 

De onderzoekers lieten 12 patienten en 13 vergelijkbare maar gezonde mensen kijken naar fotos van onbekende gezichten. door de harde of zachte contrasten weg te filtereren was vn elke foto ook een wazige variant gemaakt en een variant waarop juist alleen gedetailleerde lijnen in het gezicht zichtbaar waren. de proefpersonen moesten steeds aangeven welke afbeeldingen bij elkaar hoorden. een mri scan legde daarbij de activiteit in de hersenen vast.

de bbd-patienten was voortdurend het hersengebied actief dat onbewust gezichten in detail ontleedt. bij de gezonde proefpersonen deed dit gebied alleen mee als zijn naar de afbeelding met details keken. bij wazige en normale afbeeldingen gebruikten zij hersengebieden die eveneens onbewust gezichten holistisch waarnemen, als een geheel dus.

mensen met bbd hebben niet alleen overdreven veel aandacht voor details in hun eigen uiterlijk, maar ook in dat van anderen. ze zien eerder het detail dan het grote geheel. en zij stellen dat bbd'ers wellicht ervan uitgaan dat andere mensen evenveel op details letten als zijzelf. dit zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich erg bewust zijn van zichzelf en vaak het gevoel hebben dat er toespelingen op hun uiterlijk worden gemaakt. behandeling zou er dan op toe moeten spitsen om patienten opnieuw te leren kijken. maar hiervoor is meer onderzoek nodig, aldus het bericht in NRC van afgelopen zaterdag.

Lees ook mijn eerdere blog erover, waarin ik meer uitleg over het herkennen van BBD.

Lees ook:Mannen zijn verslaafd aan vrouwen met een sexy lichaamsbouw
Lees ook:Ook al leef je supergezond… dan kun je er toch ouder uit zien dan je leeftijdgenoten
Lees ook:Schoonheid zit van binnen
Lees ook:Je beweegt meer dan je denkt!
Lees ook:Jeanine Hennis en Geert Wilders meest begeerde politici

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>