Bijwerkingen rimpelfillers moeten duidelijker omschreven

Dit pleit een werkgroep van de FDA in Amerika. Zo’n 1.5 miljoen injectables worden elk jaar in Amerika ingespoten, aldus cijfers van de American Society of Aesthetic Plastic Surgery. De afgelopen zes jaar heeft de FDA 930 klachten binnen gekregen over bijwerkingen van fillers.

 

De meest terugkerende bijwerkingen zijn:

Allergische reacties, Zwellingen, Ontstekingen waarbij onderhuidse bobbels ontstaan, Infecties, Blauwe plekken, bloedingen en littekens, Blaasjes en zweertjes, Bobbelvorming, Verdoofde plekken, Verplaatsing van de injectable in de huid

Deze bijwerkingen komen vooral vooral in andere gezichtsdelen, dan de meest bekende: de nasolabiale plooi die van neusvleugels naar mondhoeken loopt. Volgens onderzoekers kunnen deze bijwerkingen soms pas na jaren ontstaan. Er wordt ook gepleit voor grondiger studies naar de verschillende fillers, want de een geeft meer bijwerkingen dan de andere. De producent van de meest bekende filler Restylane, Medicis, zegt inmiddels al meer dan 10 miljoen ervan verkocht te hebben en dat dit middel zeer weinig bijwerkingen kent. De producent van Juvederm, een andere hyaluronzuur-gebaseerde filler, en wel uit de stal van Allergan, vindt dat er duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de (relatief veilige) tijdelijke fillers en de permanente fillers (die overigens in Europa al in een aantal landen verboden zijn en in Nederland worden afgeraden). Artsen in Amerika raden consumenten ook aan om vooral naar zeer ervaren artsen te gaan, want veel ellende begint ook al de filler niet diep genoeg in de huid wordt gespoten.

In Nederland wordt vooral geadviseerd om naar de bekende klinieken te gaan, waaronder die van Helga van der Elzen, de Velthuis Klinieken, Bergman Kliniek (een paar adressen die ik ook zelf kan aanbevelen).

Lees ook:

Monique kreeg zelf een spuitje Restylane en dit zijn haar ervaringen (4 delen)

Lees ook:Radiesse en Laresse, een nieuwe generatie fillers
Lees ook:Wat is het verschil tussen Botox, injectable en filler?
Lees ook:Consumentenbond wil verbod permanente fillers
Lees ook:Nederlandse artsen gewaarschuwd voor Botox
Lees ook:Sharon stone zweert bij fillers

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Bijwerkingen rimpelfillers moeten duidelijker omschreven

 1. Hermelijn

  Beste Monique,vol interesse heb ik jou ervaring met fillers in aug. gelezen. Ik schrok er van. Er wordt altijd gesuggereerd, dat de injecties een fluitje van een cent zijn: lunchpauze-behandeling. Verschil zie ik eigenlijk niet op je foto’s. Misschien worden we massaal gek gemaakt, door al die gefotoshopte close-ups in glossies en verwachten we dat we er met een simpele injectie ook zo uit gaan zien. Zelf heb ik me deze week aangemeld voor een behandeling met restylane voor mijn hangende mondhoeken, ik ben al vol twijfel, na het lezen van jouw ervaring nog meer. Bij het voorgesprek zei de arts: ‘U zult het verschil wel zien…’ (Met de nadruk op U). Betekent dat dus dat een ander het niet ziet? Wat denk jij? groet Hermelijn.

    /   Reply  / 
 2. Redactie, Monique

  Hermelijn, ik vind het moeilijk te beantwoorden, maar ga het toch proberen.

  Ik vond de behandeling best pittig (pijnlijk), maar hoor ook van vrouwen die er nauwelijks iets van voelen. Dan die mondhoeken, toen het net gedaan was, laat maar zeggen een drie/vier weken erna – de tijd die ervoor staat om het meest optimale resultaat te zien – zag ik er niet zo heel veel van rond de mondhoeken, nog wel in de kaaklijn. Dat kan zijn omdat: a. ik er meer van verwacht had dat de realiteit uiteindelijk liet zien, b. het verschil inderdaad niet zo groot is, uberhaupt niet, omdat wellicht de kwaal nog niet zo erg te zien was?

  Ik blijf het ook vreemd vinden dat je het resultaat op een foto zo duidelijk kan zien en in werkelijkheid niet. Een pls.ch. vertelde me vorige week nog dat ingrepen rond het ooggebied altijd veel meer opvallen dan lager in het gezicht, omdat wij mensen van nature elkaar aankijken: letterlijk in de ogen kijken, dus dat gebied is het eerste waarop je focust. En afgeleid daarvan: de leeftijd van de ander wordt mede op basis van de conditie van dat gebied ingeschat.

  Ik ben nu ruim vier maanden verder, en heb het idee dat het alweer weg is. Heel erg zonde. In het begin gaf het me namelijk vooral mentaal een kick. Ook al was ik moe, ik was ‘ ingespoten’, dus ik moest er wel beter uitzien, ook al zag ik het zelf niet, een ander zag het toch wel, of zag tenminste iets, waardoor ik wel eens te horen kreeg ‘ wat zie jij er goed uit’ zonder te kunnen duiden wat het nou was. Maar de wetenschap dat ik er wellicht beter uitzag dan ik me voelde, gaf een kick en gaf energie – hoe zeer het wellicht ook feitelijk bedrog is. Dus ja, ruim 1000 duizend euro voor een paar maandjes het gevoel dat het beter met je gaat, dan het werkelijk gaat…..

  Mijn probleem is, zo weet ik inmiddels; mijn huid vormt geen rimpels, maar zakt uit en dat heeft alles te maken met het weefsel waarin de aangezichtsspieren liggen; die verslappen. wat ik zou kunnen doen tzt is een facelift van het onderste deel van het gezicht laten doen, waarbij ook hals wordt meegenomen. fillers hebben totaal geen nut bij verzakkingen die louter veroorzaakt worden door genetische aanleg en de zwaartekracht.

  Wellicht kan botox dan nog iets doen, dat wel, maar in dat deel van het gezicht heb ik er geen ervaring mee. Ken wel iemand die dat heeft laten doen, maar die had toch een paar weken een beetje wat stijvig mondgebied. Vond dat ze raar praatte (k hoorde dat niet) en had moeite haar mond wijd open te doen. Ik zou haar eens moeten vragen hoe het nu is. Ze liet botox inspuiten om de verslappende kaakrand wat minder te maken.

  Hermelijn, ik kan niet beoordelen wat jij moet doen natuurlijk, ik weet helemaal niet hoe je eruit ziet, hoe ‘ erg’ het is, maar vooral ook; hoe erg jij eronder lijdt, want vooral dat laatste is doorslaggevend, menigeen in jouw omgeving zal wellicht niet eens zien dat je mondhoeken verzakken, danwel verzakt zijn. Want nogmaals: mensen kijken vooral naar elkaars ooggebied en, je ziet elkaar 3 dimensionaal en ook nog eens volzintuigelijk. een foto is 1 dimensionaal, dat is heel anders. als je iemand in levende lijve ziet, wordt je door veel meer zaken rond die persoon in geur, geluid en mimiek ‘af’ geleid (en da’s maar goed ook, want schoonheid is meer dan een frontaal plaatje:-)

  hartelijke groeten, monique lindeboom

    /   Reply  / 
  1. teha

   Krijg ik toch een beetje gelijk dat het eigenlijk gek is dat je je beter zou voelen omdsat je er beter uitziet, je “moet” je bijna wel beter voelen anders is het zonde…
   Wel goed dat je er zo eerlijk over bent! Klasse

     /   Reply  / 
   1. Redactie, Monique

    dank dank, wat mij fascineert is dat er zo’n enorm gat zit tussen hoe je je voelt en hoe je eruit ziet. liesbeth woertman heeft het daar ook veelvuldig over inhaar laatste boek over moeders en dochters en schoonheidsbeleving (2003). en dat is natuurlijk een gegeven waar de schoonheidsindustrie vol overgave op inspeelt.
    fascinerend. zal er nog wel eens op terugkomen (op mijn nieuwe portal straks)

      /   Reply  / 
  2. Redactie, Monique

   ik stuur hierbij even de post door van hermelijn op mijn eerdere bericht:

   Beste Monique, heel erg bedankt voor je uitvoerige antwoord. De afspraak voor de injecties heb ik zojuist afgezegd. Er ‘goed uitzien’ is vooral ook een kwestie van ‘je goed voelen.’ Schoonheidsklinieken spelen goed in op de angst voor het ouder worden, maar kunnen ze waar maken wat ze beloven? Ik ben er nog niet uit. Ik ben 61, jij 44, reken maar dat ik graag zou ruilen.
   Mijn ideale leeftijd is zo ergens tussen de 40 en 47, dat zou ik de rest van mijn leven kunnen blijven. Levenservaring en toch nog jong. Ik zie heel veel mooie vrouwen van die leeftijd en realiseer me dan, dat ik er ook zo uitzag, maar uit onzekerheid me toch al best oud vond. Ja, het leven wordt altijd achteraf begrepen. Ga door met je goeie weblog Monique, vandaag heb ik het op zoek naar gebruikersinformatie over Restylane voor het eerst ontdekt.
   Geniet van je jeugd, wie straalt blijft mooi. Heb je Sonja Barend vorige week op tv gezien? 1 en al rimpel, maar wat een leuke, vrolijke, meisjesachtige vrouw! en die rimpels zie je niet meer als ze begint te praten. groeten van Hermelijn. oh ja, en voor die 750 euro die ik uitspaar ga ik iets leuks doen!

     /   Reply  / 
   1. teha

    goed van je!!

      /   Reply  / 
 3. jannette

  Doe het niet, ik heb het twee maal laten doen, de tweede keer botox deed zo zeer (Hortoglu, Amsterdam) en er was zo goed als niets te zien, de arts gaf mij ook een rot gevoel en gaf mij advies voor nog meer behandelingen, om er nog frisser uit te zien!
  Rara wat klopt hier niet…..
  Je goed voelen is het echte botox, geloof me dat werkt tien keer beter.
  Maar uiteidelijk ‘moet’ iedereen het zelf weten.

    /   Reply  / 
 4. Gul

  Ik heb 3 wk terug filler laten doen op me lippen hyamax wat ie heeft gespoten en vorige week overnieuw klein gedeelte ikheb nu al een week rode kleine pukkels op me lippen en jeuk en ook binnenkant van me lippen komen steeds terug ik vind het eng en niet prettig en droog is het en net of ik een leintje heb op de randjes van de lip wat is dit maak me zorgen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>