Nederlandse artsen gewaarschuwd voor Botox

Deze week liet producent Allergan een waarschuwingsbrief naar alle Nederlandse artsen uitgaan voor negatieve bijwerkingen van Botox. Om kort te gaan kunnen mensen met latent aanwezige neurologische aandoeningen nog meer schade ondervinden na een Botox inspuiting. Volgens wetenschapsjournalist Wim Kohler van het NRC (vrijdag 29 juni in NRC Next) wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, want de hoeveelheid inspuiting voor cosmetische doeleinden zou zo klein zijn, dat de negatieve effecten verwaarloosbaar zouden zijn. Lees hieronder ook de korte samenvatting van de brief…

 

Belangrijke veiligheidsinformatie over de Botulinetoxineproducten Botox®, Dysport®en NeuroBloc®
Bij gebruik van alle botulinetoxineproducten zijn in zeer zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen gemeld zoals spierzwakte, dysfagie en aspiratie, in zeer zeldzame gevallen met fatale afloop. Deze bijwerkingen worden in verband gebracht met de perifere verspreiding van botulinetoxine. Artsen wordt dringend geadviseerd uiterst voorzichtig te zijn bij het toedienen van botulinetoxine­producten aan patiënten met neurologische aandoeningen of een voorgeschiedenis met dysfagie of aspiratie. In Nederland heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen voor drie verschillende botulinetoxine-bevattende producten – Botox®, Dysport®en NeuroBloc® – een handelsvergunning verleend. Om het risico van ernstige bijwerkingen als gevolg van het verspreiden van het effect van het toxine te minimaliseren, is het van essentieel belang dat de dosering, de waarschuwingen en de voorzorgsmaatregelen strikt worden opgevolgd. Deze gegevens staan in de productinformatie voor het betreffende product, en worden voor alle botulinetoxineproducten aangepast. De belangrijkste aanpassingen staan vermeld in bijgaande Direct Healthcare Professional Communication.

Lees ook mijn blog over andere bijwerkingen die je niet vertelt worden.

En mijn blog over twintigers die Botox willen

En over het Botoxabonnement van het tijdschrift Sante

Lees ook:Doodziek of overleden door Botox. Is het wel veilig?
Lees ook:Botox niet reuze populair in Nederland….
Lees ook:Alles wat je wilt weten over Botox!
Lees ook:Botox ongekend populair
Lees ook:Zit er straks echte Botox in creme?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>