Borstkanker doden in andere landen lager

..zo zeggen oncologen in Nederland en dit zou komen omdat een Nederlandse borstkankerscreeningstest, de MammaPrint, in Nederland anders wordt geinterpreteerd dan in het buitenland. Halleluja zeg, wat een verhaal weer, dat zaterdag als een kort bericht op de wetenschapspagina van het NRC stond. Lees hier het hele bericht.

 

Integraal overgetypt uit het NRC (ongetwijfeld met typfouten!):

Een nieuwe test bij borstkanker wijst erop dat het huidige protocol dat aanwijst of Nederlandse patienten baat hebben bij aanvullende chemo- of hormoontherapie, voor verbetering vatbaar is (The Lancet Oncology, december 2007).

De test, MammaPrint, die genactiviteit meet, werd vijf jaar geleden ontwikkeld aan het nederlands kanker instituut en is inmiddels in europa en de vs op de markt. Zestien nederlandse ziekenhuizen begonnen in 2004 met de eerste praktijkproef, met geld van het collega voor zorgverzekeringen. van die proef zijn de nu resultaten bekend.

Mammaprint is wereldwijd de eerste test die meet welke genen actief zijn in de tumor., en zo voorziet hoe het een kankerpatient na de operatie zal vergaan. heeft zij aanvullende chemo of hormoontherapie nodig of niet, is de vraag.

nu nog voorspelt de arts dat  op basis van leeftijd van de patient en het uiterlijk van de tumor. maa de genetische test bleek in onderzoek nauwkeuriger. in de praktijkproef blijkt nu dat op basis van die mammaprint een andere groep vrouwen in aanmerking komt voor nabehandeling. bij 30% van de patienten kwamen de uitslagen van de twee methodes niet overeen. men denkt nu dus dat niet altijd de juiste vrouwen aanvullende therapie krijgen.

onder oncologen was al discussie over nabehandeling. omdat het aantal borstkankerdoden in andere landen sinds 1990 sneller daalt dan in nederland. komend jaar worden de richtlijnen voor nabehandeling verruimd.

er werd voorheen vewacht dat de mammaprint test zou voorkomen dat borstkankerpatienten nutteloze chemotherapie ondergaan. dat gaat in andere landen , waar de criteria voor extr atherapie nu veel ruimer zijn, waarschijnlijk wel lukken.

Lees ook:Doden na onderzoek met probiotica
Lees ook:4,5 uur per week ‘klussen’ we aan ons zelf
Lees ook:Gillette brengt man definitief aan de cosmetica
Lees ook:Franse consumenten roepen Roc Retinox Jour uit tot beste creme
Lees ook:Boots misleidt met gehypte serum No 7

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>