Probiotica experiment veroorzaakt veel onrust

Gebruikers van drankjes met probiotica en de Consumentenbond willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de veiligheid van probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die in sommige producten zoals yoghurtdrankjes zitten. Ze kunnen helpen bepaalde (darm)klachten te verlichten.

 

Veel verontruste mensen belden Yakult met vragen over de veiligheid van het yoghurtdrankje met probiotica dat het bedrijf produceert. Dat werd woensdag in verband gebracht met een onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) waarbij 24 mensen stierven nadat hun probiotica waren toegediend.

Volgens een woordvoerder van Yakult moest het bedrijf een callcenter inschakelen omdat de eigen telefonistes de stroom telefoontjes niet meer aankonden. Veel bellers waren bang dat het drinken van Yakult of andere yoghurtdrankjes met probiotica gevaarlijk kan zijn. Volgens Yakult is dat niet het geval.

De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) beaamt dat en raadt de consumptie van probiotica dan ook niet af. Volgens de instantie hebben gezonde mensen bij het drinken van die drankjes geen nadelige effecten ondervonden.

De VWA brengt nog geen advies uit over het gebruik van probiotica in voeding door kwetsbare groepen. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA verwacht dit op basis van gedaan en lopend onderzoek binnen een aantal maanden te doen, liet een woordvoerder weten.

De Consumentenbond onthoudt zich van advies over de consumptie van probiotica. De bond pleit daarentegen voor snel onderzoek naar de veiligheid van levende bacteriën in producten. De bond riep minister Ab Klink (Volksgezondheid) op om op korte termijn opdracht te geven voor een diepgravend onderzoek.

Bij een dergelijk onderzoek moet niet alleen worden gekeken naar de medische toepassing van probiotische middelen, maar vooral ook naar de vele drankjes, pillen en poeders op de consumentenmarkt. Klink zei woensdag het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) af te wachten. De Consumentenbond stelt dat het onduidelijk is of het Utrechtse onderzoek betekenis heeft voor het gebruik van probiotische producten door gezonde mensen met lichte darmproblemen. Het UMCU zegt tot dusver nog geen claims te hebben ontvangen van nabestaanden van het probioticadrama. (bron MSN)

Lees ook nog het blog over de bekendmaking van het mislukte experiment en een  reactie op het  blog van Yakult.

Lees ook:Je kunt gewoon veilig Yakult drinken…
Lees ook:Doden na onderzoek met probiotica
Lees ook:Meer goedaardige borstaandoeningen bij drinkende tieners
Lees ook:Groenten en fruit niet ongezonder, volgens Consumentenbond
Lees ook:Frisdrank in Amerika ongezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>