Vrouwen praten 5 kilo van hun gewicht af

Leuk bericht, van mijn collegablogger van Gezondheids.blog.nl. Ze meldt dat uit onderzoek van het tijdschrift Get in Shape blijkt dat vrouwen met gemak liegen over hun werkelijke gewicht. Ergo: ze liegen er rustig 5,5 kilo af. Maar ze vallen dan wel door de mand als ze uit de kleren moeten op het strand….

 

 

 

 

 

 

Weinig is mij vreemd (nou ja….Sex and the City dan). Vrouwen die liegen over hun gewicht. DOE IK OOK! Wel dan geen 5,5 kilo, maar een stuk of drie met alle gemak. Om op een fijn even getal uit te komen. Ik vraag me af wat hier nou eigenlijk fout aan is. Waarom zou je uberhaupt moeten vertellen hoeveel je weegt? Gaat toch niemand wat aan. Dat navelstaren op die kilo's. Ze zeggen namelijk ook niet alles, als je weet dat spiermassa zwaarder weegt dan vetmassa.

En waarom zou je nog uit de kleren moeten op het strand? Omdat je het lekker vindt natuurlijk. Moet je eerlijk bekennen dat ik helemaal nooit van badkleding gehouden heb. Ook niet toen ik nog twintig was en twintig kilo lichter. Badkleding zat nooit goed bij mij, en al dat gedoe dat je borsten en schaamhaartjes niet uit het textiel mogen piepen. Hou op zeg (Schei toch uit….gevleugelde Verdonk uitspraak haha). Badkleding zit niet lekker, je krijgt er witte plekken van op je huid of je raakt die niemandalletjes kwijt. Maar het ergste heb ik altijd de pasvorm gevonden.

Ik ga liever naar het naaktstrand, al hoewel ik daar tegenwoordig ook rustig met mijn kleding (korte broek en topje of kaftanjurkje) op het zonnebed lig. Maar dan is nu vooral omdat ik eigenlijk helemaal niet meer bruin wil worden.

Deze vakantie is me dat ook redelijk goed gelukt. Alleen mijn gezicht, armen, onderbenen en het puntje op het decollete waren een beetje bruin. Geen gezicht natuurlijk als je bloot staat, maar allez. Het ergste vind ik eigenlijk het decollete, dat kleurt zo snel bruin, terwijl ik die huid bijna zienderogen zie verouderen. En ik smeer me toch suf met factor 50, het enige wat ik daar van over hou zijn vieze topjes omdat het omdat je zweet afgeeft aan je kleding.

Niet meer op zonvakantie gaan, of naar het strand? Ben d'r gek….die zon is veel te lekker. Maar voldoen aan het juk van het schoonheidsideaal, dat doe ik al lang niet meer. Of toch wel – stiekem?

Hier nog het blog van mijn collega over dat onderzoekje….

Lees ook deze blogs:

- Hoe de komst van teveel supermarkten de kinderen in een dorp steeds dikker maakte

- Volgens Dove hebben jonge meisjes verwrongen schoonheidsbeeld

- Volgens ouderenmagazine PLUS sporen mannen hun vrouwen aan tot een ingreep

- Mijn uitzending bij BNR Nieuwsradio: van sporten (alleen) wordt je niet slanker

Wil je weten wie deze artikelen allemaal schrijft? Kijk op www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Sonja Pos bijna op streefgewicht
Lees ook:Kledingmerken liegen over maten
Lees ook:Zo ijdel is Frans Bauer
Lees ook:Bevrijdend: In bikini naar de sauna
Lees ook:Maatje 42 komt in Nederland het meest voor bij vrouwen

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Vrouwen praten 5 kilo van hun gewicht af

  1. Machteld

    Ach ja, de meeste vrouwen ronden hun gewicht af op een mooi rond getal, het liefst iets naar beneden :) . Niet echt schokkend, toch?

    Ik hou niet van badkleding, maar ik ga dan ook sowieso nooit naar het strand. Ik hou niet zo van al die hitte, ga liever naar landen zoals Engeland, Duitsland en Noorwegen :) . Op het strand verbrand ik toch alleen maar, ook al gebruik ik factor 250000000!

    Sowieso is het vervelend dat vrouwen zo over hun gewicht inzitten. Het is uiteindelijk alleen maar een nummer… Altijd als ik mijn (welliswaar afgeronde) gewicht aan een of andere nieuwsgierige vogel vertel, reageren ze allemaal geschokt. Ik ben misschien wat zwaarder dan de meeste vrouwen, maar ik ben wel op een gezond gewicht. What’s the matter? Ik ben véél langer dan de meeste vrouwen! Tja, dan ben je – als het goed is – gemiddeld zwaarder. Je hebt aan het meten van je buikomtrek veel meer dan kijken naar het BMI. BMI rekent immers geen spiermassa én botmassa mee, terwijl dat veel meer weegt dan inderdaad vet.

      /   Reply  / 
  2. teha

    ik vind je gewicht net zoiets als je salaris, nogal persoonlijk en dat vertel ik ook niet aan iedereen.
    Verder vertel ik mijn vriendinnen wel wat ik weeg en woog(toen het veel meer was).
    En zonnen, Monique, ik zit al jaren met t-shirt en halve fietsbroek op het strand, juist ivm die haartjes en randjes en ik vind het heerlijk.
    Ben idioot bruin op armen, onderbenen en decolleté en zeg altijd tegen mensen, alleen wat je ziet..

      /   Reply  / 
  3. redactie, monique

    phew, ben dus niet de enige die het zonneritueel gedag heeft gezegd:-)

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    @machteld, klopt inderdaad van die buikomtrek, is belangrijker voor je gezondheid. ik ben trouwens zelf ook langer dan gemiddeld, als ik mijn gewicht roep denken ze minstens dat er een of andere bouwvakker bij hoort haha./..

      /   Reply  / 
  5. Nirvana

    @Machteld: Voor BMI is massa massa. 1 kg vet weegt evenveel als een kg bot.

    BMI = massa / lengte^2

    (massa in kg.)
    (lengte in m.)

    @Monique: Je lengte zit er kwadratisch in; je kunt moeilijk claimen dat dat niet in de BMI zit.

    Je buikomtrek correleert vast sterk met BMI.

    (Al vrees ik dat het bij het Michelin-mannetje misgaat.)

      /   Reply  / 
  6. teha

    BMI zegt niets over waar het vet zit en buikvet of heupvet heeft een andere gezondheidswaarde.
    Zo kan je BMI goed zijn, maar als je taille-omtrek teveel is, is dat niet gezond.
    Net zo als dat kilo’s op zich niet zoveel zeggen, het is altijd gerelateerd aan andere gegevens.

      /   Reply  / 
  7. redactie, monique

    BMI achterhaald? er staat me ook iets van bij dat er discussies zijn (geweest) over BMI en dat het achterhaald is. even googlen levert niet direct iets zinnigs op, behalve dan dat vetmeting net zo belangrijk is. wie weet hier meer van? BMI zou alleen maar iets over de ratio lengte/lichaamsgewicht zeggen.

    en by the way, nirvana, het blijft een feit dat spiermassa meer weegt dan vetmassa, of word ik hierin al twintig jaar door deskundigen om de tuin geleid?????

      /   Reply  / 
  8. teha

    nee, dat is een feit, spieren wegen meer dan vet, maar ja een ons veren of een ons lood?

      /   Reply  / 
  9. redactie, monique

    ….lood om oud ijzer? *wink*

      /   Reply  / 
  10. Nirvana

    @Monique/Teha: De (massa)dichtheid van vet en spieren is anders. De dichtheid van vet is lager.

    Het idee van BMI is niet zo wetenschappelijk. Je kunt het beter zien als een soort richtlijn. Net zoals je lengte in cm min 100 cm je ideale massa in kg in het verleden een richtlijn was.

      /   Reply  / 
  11. teha

    ik kijk naar BMI, taille-omtrek en ik heb zo’n vetmeetapparaatje en bij alles zit in ik de “gezonde” zone, dat is waar het om gaat, toch?

      /   Reply  / 
  12. Nirvana

    @Teha: De gezonde zone lijkt me niet meer dan een waarschijnlijkheid.

    Waarschijnlijk ben je dan “gezond”, ja. En daar zit ook in, zij het met een kleinere kans, mogelijk ook niet.

    Er zitten toch veel meer aspecten aan gezondheid dan vet versus ander weefsel?

      /   Reply  / 
  13. redactie, monique

    nou, vetweefsel schijnt wel een enorme rol te spelen voor je gezondheid, niet alleen omdat organen kunnen vervetten, maar hoe meer vetweefsel er is, hoe meer hormonen getriggerd worden die betrokken zijn bij ontstekingsreacties in het lichaam, wat ook weer tot (chronische) ziekten leidt. dat zijn vrij nieuwe inzichten.

    afgelopen maanden stond er in NRC of Volkskrant met regelmaat een column van een medicus die van alles uitlegde over de rol van vet en vetweefsel bij het (on)gezonde lichaam. ben even de naam kwijt van die specialist, zit geloof ik in utrecht.

      /   Reply  / 
  14. Nirvana

    Ja, dat verbaast me niet.
    Eigenlijk zijn dat ook waarschijnlijkheden.

    In Nederland zijn mensen gemiddeld gewoon te dik.
    Maar anderzijds bestaat er ook een vorm van obsessie met gezondheid. Je ziet dat terug in voedingsmiddelen in de supermarkt. Er is X aan toegevoegd, dat is beter voor y.

      /   Reply  / 
  15. teha

    ach ja, dat weet ik ook wel, maar je moet je toch ergens op baseren.
    Ik snap ook dat een goede buikomtrek niets zegt over een eventuele ziekte, maar: ik rook niet, ik drink niet, ik fiets elke dag twee uur en loop elke dag een half uur en ga op tijd naar bed en eet redelijk gezond, kijk dán zegt het íets..hoop ik..

      /   Reply  / 
  16. redactie, monique

    brrrr…teha! wat ben jij gezond..**

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>