Vakantiemijmeringen

Nog maar (of alweer?) een week terug van een 3-weekse relaxvakantie aan de zonovergoten zuidkust van Kreta en ik ben bijna alweer vergeten waar ik daar, terwijl ik weinig tot niets te doen had, toch allemaal aandacht. Oh ja, ik weet het weer. Iets over het huidige schoonheidsideaal…..

 

Notities…..

Het begint me steeds meer te dagen dat het huidige schoonheidsideaal geen lang leven meer beschoren zal zijn, want ook hier in het afgelegen Griekse dorp met een inwonertal van 2200 zielen  is de lichaamsomvang van de gemiddelde volwassene maar ook van het kind de afgelopen paar jaar letterlijk verdubbeld. Oorzaak? In tien jaar tijd (ik heb het letterlijk zien gebeuren, want ik kom hier al 20 jaar) is het aantal supermarkten van twee naar acht gestegen!! Volgestouwd met smerige Westerse synthetische voedingsmiddelen en het goorste snoep wat maar geproduceerd wordt!! Zelfs in de speeltuin op het strand ligt het tegenwoordig vol met lege zakken chips en blikjes cola. Waar er vijf jaar geleden vooral nog lege drankflessen lagen van de nachtbrakers die stoned gingen schommelen, een nachtelijk briesje over het naakte lijf…(en toen waren er ook echt al kinderen daar hoor…..)

En er blijkt ook onderzoek naar gedaan te zijn. De Griekse wetenschapper in kwestie wijdt de toename van vetzucht (blijkbaar in Griekenland het hardst groeiend) vooral aan overgewicht bij de ouders. Zien eten doet eten, zoiets.

En dan die invasie van volvette pensionado's – oh snik, waar eerst de hippie nog domineerde- is ook hier een feit. Godallejezus wat worden ook oude(re) mensen dik, dikker, dikst. Soms lijkt het wel of er walvissen op het strand aanspoelen, maar als ik dan mijn versterkte zonnebril weer opzet zie ik dat het omvangrijke mensenvrouwen zien, die zichzelf met een hoop misbaar vanuit de zee weer op het strand proberen te hijsen. En aangezien de Westerse wereld vergrijst en dat deze (en straks de mijne) generatie het straatbeeld gaat domineren, bevestigt ook dat: het huidige schoonheidsideaal gaat rigoureus op de schop!

Eerlijk gezegd kan ik er ook bijna niet meer op wachten dat kledingmaten gewoon, heel doodgewoon een maatje groter worden zonder van 'cijfer of letter' te veranderen. Of blijft een onvervulbare wens? Net zo als die auto wegjagen van deze planeet, zodat we allemaal weer lekker op de fiets klimmen, rustig in de trein zitten (werken) en ook in de grote stad weer schone lucht kunnen inademen en kunnen genieten van alleen nog het boemelen van een tram door de straat. Zodat er plenty parkeerruimte komt voor je prachtige fietsmobiel, waar nu alles wordt ingenomen door die blikken bakken.

En hoe zal de cosmetica-industrie gaan reageren? Anti-aging, anti-cellulite, anti-pukkel….wat moet je er nog mee in een wereld straks die verouderd is. De oudere weet wel beter, hoeft alleen maar in de spiegel te kijken…

Wanneer komen nou toch die spiegels die je een andere werkelijkheid dan de werkelijkheid laten zien? Oh, wacht, ik heb er al een. Mijn eigen ogen, die door het venster naar buiten kijken.

 

Lees ook:Ex-anorexiapatient promoot curves
Lees ook:Hoe ver ga jij voor het perfecte danwel verknipte plaatje?
Lees ook:Vrouwen verliefd op eten
Lees ook:Schoonheid in de oudheid
Lees ook:Roze lippen zijn uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>