Sante stunt met gratis Botoxbehandeling

Oh jee, consternatie in de beautywereld: het gezondheidsmagazine Sante geeft deze maand bij een abonnement een gratis shot Botox weg. En je begrijpt het al: de telefoon staat rood gloeiend, iedereen wil opeens lid worden! Hoofdredacteur Jose Bernaerts gelooft erin dat gratis botox bij vrouwen net zoveel impact heeft als de kreet/belofte gratis sex bij mannen -op de cover, maar natuurlijk ook in het echt! La Grande Dame Ciska Dresselhuys van Opzij schudt haar hoofd, aldus een stukje in de Volkskrant van vandaag.

 

Ze vindt het meer bij Jackie dan bij Sante horen, een blad dat immers over gezond leven gaat. Bovendien is ze van mening dat er nu juist een tegenbeweging gaande is tegen al dat opgelegde schoonheidsgedoe. Maar wellicht is dat niet de doelgroep van Sante?

Vette deal 

Ik kan me overigens ook niet aan de indruk onttrekken dat hier een vette deal heeft geplaatsgevonden met de klinieken Perfect Age van Robert Schoemacher. Bernaerts staat immers ook met een groot interview op zijn website, waarin ze pleit dat niet alleen het uiterlijk maar ook het innerlijk aangepakt moet worden, als je dan toch bezig bent (plus verwijzing van het gesprek naar haar eigen blad). De Botoxaanbieding van Sante vindt dus ook in de Schoemacher klinieken plaats.

Nu is het wel zo dat de allerbeste en snelste rimpelbestrijder Botox is, daar kan geen creme en levensstijl tegenop. Ik hoop alleen dat andere bladen ook niet in dit gat in de markt duiken, want geloof me: er wordt bijna dagelijks op de voorpagina van Het Parool geadverteerd met Botox-abonnementen en je wordt er op een gegeven moment niet goed van, nee zelfs geirriteerd door, met als gevolg dat je nooit naar die kliniek wilt gaan omdat ze zich teveel opdringen.

 Covermodel echt geen Botox-type

In het stukje in De Volkskrant vraagt men zich tot slot ook af of deze actie wel past bij een gezondheidsblad, en dit is interessant. Want wellicht hebben de meesten van ons andere associaties bij gezondheid: het puur natuurlijke. Sante laat hiermee zien dat ze een andere manier van gezondheid nastreven: eentje waarin de moderne technieken zijn opgenomen, eentje waarin het leven gaat om leven met moderne ingrepen, wellicht: hoe blijf ik gezond ondanks de moderne ingrepen? Apart…..want het model op de cover strookt daar hoe dan ook niet mee….Misschien hadden ze beter de levensgezellin van meneer Schoemacher op de cover kunnen zetten: zij is de exponent van zijn schoonheids- en fitheidsfilosofie, maar….dat is weer geen Sante-vrouw. Het wringt dus ergens.

Lees ook meer op het Adfo-blog, van reclamevakblad Adformatie.

En ben je toch nieuwsgierig om wat meer over de keerzijde van Botox te lezen, want de werkelijke nadelen worden nimmer genoemd, het wordt altijd afgedaan als 'de concentratie is zo laag', maar er zijn meer keerzijden dan een lage concentratie, wat dacht je ervan dat je juist meer rimpels kan krijgen elders omdat andere spieren het praten en de nonverbale communicatie moeten overnemen?

Goed om te lezen is ook deze info via de BBC

Lees ook het blog over de nadelige effecten van botoxgebruik…(die niemand je ooit zal vertellen!)

Lees ook:Botox onschuldig? Niet echt….
Lees ook:Mannen tegenwoordig volle bak aan de Botox
Lees ook:‘Perfect’ YOU! by Schoemacher
Lees ook:Botox is niet voldoende voor de groeven van Gordon Ramsey
Lees ook:Koortslip? Laat je botoxen!

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Sante stunt met gratis Botoxbehandeling

 1. Marleen

  Ik vind het ronduit schandalig.
  Money rules, dat wordt weer erg duidelijk.
  Hoppakee…..normen en waarden overboord….want er valt geld te verdienen.

  Het is misschien te simpel om het te veroordelen…..Santé zal wel mee moeten in de wedloop om het aantal lezers.
  Maar……is er nu niets anders te verzinnen waar vrouwen warm voor lopen.
  Zijn we inmiddels zó geindoctrineerd dat we het botoxen de normaalste zaak van de wereld vinden.
  Willen vrouwen vanuit hun oerinstinct de mooiste zijn……!

  Ik zou warm lopen voor een gratis (of goedkope) beautydag. Lekker verwend worden, huid reinigen, hot stone massage…..heerlijk.

  Het lijkt me zakelijk slim van die schumacher…….eenmaal botox…..dan wil je vaker…..want de rimpels komen terug na verloop van tijd.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  ha marleen, mogelijk schatten we de doelgroep van dit blad anders in, dan de naam en de subkop doet vermoeden. wellicht kiezen zij voor een combinatie van gezondheid met de nieuwste, moderne beautytechnieken: glad van buiten, schoon van binnen, zoiets. het zegt veel over hoe we het begrip gezondheid nog steeds benaderen (basic). maar goed, ik vind het niet meer dan een stunt, een snelle manier van schoemachter om nog meer mensen aan de peperdure botox te krijgen. hij zegt dan wel in de krant dat de meesten het waarschijnlijk maar 1x zullen doen (meer mensen dan je denkt hebben het nog nooit gedaan, al doen de vele artikelen in de media het anders vermoeden), maar als je overweldigd wordt door het effect, is de kans heel groot dat je teruggaat. de winst is groot op zo’n spuitje voor een cosmetisch arts. en inderdaad, het zal sante veel, waarschijnlijk hard nodige, abonnees opleveren.

  maar als je weet dat zo’n prik inderdaad de waarde van een beautydag heeft, kan ik me voorstellen dat je daar liever voor zou kiezen. alleen: welke spa gaat dat aanbieden? ik weet uit ervaring dat op beautyarrangementen maar weinig marge zit voor zo’n spa. kortom: niet winstgevend genoeg voor beide partijen.

    /   Reply  / 
 3. jeroen

  als vrouwen boos zijn over het feit dat ze vaak op hun uiterlijk beoordeeld worden, moeten ze ook niet van die zielige inkijktruien e.d. dragen.

    /   Reply  / 
 4. Dick de Bruijn

  Botox en andere ‘vulmiddelen’ maken vrouwen niet per se mooier, uitzonderingen daargelaten. Dergelijke ingrepen leg ik uit als een gebrek aan zelfwaardering. Geef mij maar puur natuur.

    /   Reply  / 
 5. Michael

  Medische ingreep of schoonheidsbehandeling, that’s the question…
  De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie liet gisteren weten, blijkens een bericht in de Volkskrant, dat Santé onmiddellijk moet stoppen met de actie. Woordvoerder Kromheke in Kassa op Radio 1: ”Je moet nooit een medische behandeling koppelen aan een abonnement.”
  Maar Santée-hoofdredacteur Bernaerts gaat gewoon door. Zij zegt: ”Ik vind het een onbegrijpelijke reactie van iemand die zelf leeft van dat soort behandelingen. Bovendien gaat het niet om een medische ingreep. Het is gewoon een schoonheidsbehandeling.”
  @Dick de Bruijn: gelijk heb je!

    /   Reply  / 
 6. Marelle Boersma

  Soms vraag je je af waar mensen mee bezig zijn. Naar mijn weten is de onschadelijkheid van botox nog niet volledig aangetoond. De meeste mensen zullen inderdaad tijdelijk verlost zijn van een lastige rimpel, maar is al onomstootbaar bewezen dat er geen schadelijk effect is op lange termijn?

  Feit en fictie, iets waar ik zelf mee bezig ben. De door mij geschreven fictie, dat er daadwerkelijk mensen sterven voor hun schoonheidsideaal, is laatst pijnlijk waarheid geworden.

  Ik heb net een nieuwe column over dit onderwerp geplaatst op mijn eigen website. (www.marelleboersma.nl)

    /   Reply  / 
 7. redactie, monique

  dag dick, wat is mooi he. ik vind vaak wel dat vrouwen er met botox uitgeruster uitzien in hun gezicht, vooral als er diepe fronslijnen zaten in het voorhoofd. maar of dan het resultaat onder de noemer mooier kunt scharen…. beauty is in the eye of the beholder.
  en het blijft een feit: als je lekker in je vel zit ben je veel minder gefocust op je uiterlijke ‘tekortkomingen’. datzelfde geldt denk ik voor kalende mannen….

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  ha michael, ik geloof dat mw bernaerts er toch wezenlijk naast zit als ze stelt dat een botoxprik een schoonheidsbehandeling is. het doel mag dan wel schoonheid zijn, de behandeling op zich is zeker medisch, want invasief. als het puur een beautytreat zou zijn, zou het door schoonheidsspecialistes mogen worden uitgevoerd. en dat mag dus niet. het moet wttelijk vastgelegd een arts zijn.

    /   Reply  / 
 9. redactie,monique

  dag marelle, ik ben heel benieuwd naar je boek, wat is je fascinatie met het onderwerp? heeft de hoofdpersoon een verstoord zelfbeeld (de ziekte BDD?)

  wat de (on)schadelijkheid van botox betreft: ik weet het ook niet. ik vraag het heel vaak aan artsen die het inspuiten en ze zeggen altijd dat de dosering zo laag is, dat het geen kwaad kan – de giftigheid van het spul dus. en het argument: je lichaam scheidt het toch weer uit. maar ook ik blijf me afvragen: waarom zou je dit gif toelaten in je gezonde lichaam? het is verleidelijk, botox geeft een subliem effect. maar als je weet dat we dagelijks al aan 126 verschillende chemicalien uit cosmetica op onze huid worden blootgesteld, waarvan 1 tot 10% ook in het lichaam wordt opgenomen (en snel of langzaam weer wordt uitgescheiden)….wat roep je af? is de kwaal erger dan het middel? ik ben er nog niet uit….en gelukkig nog niet toe aan een prik-vind ik, want het zou me voor een groot dilemma plaatsen.

    /   Reply  / 
 10. Marelle Boersma

  Mijn eerste insteek voor mijn boek was niet het verstoorde zelfbeeld van een vrouw, maar de manier waarop de televisie de make-over programma’s invult. Natuurlijk kiezen die vrouwen er zelf voor om mee te doen, maar soms worden ze ook door financiele redenen gedwongen. Het programma betaalt. Maar het programma bepaalt ook! Ze komen met de wens om grotere borsten en gaan met een complete lichaams- en gezichtsverbouwing naar huis, waar de kinderen hun eigen moeder niet meer herkennen. Voor mij iets om over te schrijven en aandacht aan te besteden.
  Maar dat er dan daadwerkelijk mensen op de cosmetische operatietafel komen te overlijden… De fictie wordt ingehaald door de feiten

    /   Reply  / 
 11. redactie, monique

  hetis niet de eerste keer hoor dat iemand sterft tijdens of na een schoonheidsoperatie. het kan natuurlijk altijd gebeuren: een operatie is een operatie. het is triest dat het in principe bij een gezond persoon gebeurt – al hoewel ik niet weet hoe gezond het meisje van 21 was omdati k nog steeds niet weet wat de oorzaak was.
  sterft jouw hoofdpersoon ook aan de gevolgen van een schoonheidsingreep?

  even terzijde: ik zou soms wel willen dat ook chirurgen die mensen opereren in reguliere ziekenhuizen (en eventueel een blunder maken) waardoor iemand sterft, zo publiekelijk aan de schandpaal genageld zouden worden. ik vind het namelijk niet geheel terecht wat hier gebeurt is met van onselen. kan jammer genoeg die uitzending van pauw & witteman online niet openkrijgen om het nog eens te horen uit de mond van van onselen.

    /   Reply  / 
 12. Anna

  Er is net weer een boek over uit over de obsessie met de eeuwige jeugd: “Rimpelmania” door Siska Mulder en Manon Spierenburg, Uitgeverij Thomas Rap
  In dat boek pleit psychotherapeut Roefke Carmiggelt ervoor dat mensen die een chirurgische ingreep overwegen, eerst naar een psycholoog of psychiater zouden moeten gaan. Plastisch chirurgen zijn het daar natuurlijk van harte mee oneens.
  Meer erover is hier te lezen: http://www.trouw.nl “Vóór de ingreep eerst naar de psycholoog?”

    /   Reply  / 
 13. redactie, monique

  bedankt voor de tip anna.
  ik weet dat pls.ch. er wel degelijk oor naar hebben, zeker sinds bekend is nav onderzoek bij het UMC dat een behoorlijk percentage (ik dacht 10 of 12%, maar dat moet ik nazoeken) van de mensen die bij de pls.ch maar ook bij de dermatoloog op de stoel zitten voor uiterlijke aanpassingen lijden aan het body dismorph syndrome, een psychiatrische aandoening van een verstoord zelfbeeld. ik heb er wel eens met peter velthuis van de gelijknamige klinieken over gesproken en hij was er heel serieus over. ik weet niet zeker of zij al met een psych werken, maar het had absoluut zijn aandacht. er zou ook verder onderzoek gaan komen waaraan priveklinieken gingen meewerken. hoe de stand van zaken nu is, weet ik even niet.

  kijk je trouwens wel eens naar NipTuck, zaterdagavond bij de VPRO….oeh…i love it….*wink*

  wat is jouw fascinatie trouwens met beauty?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>