Door stijgende olieprijzen ook cosmetica duurder

Als de olieprijs stijgt wordt niet alleen benzine duurder, maar ook lippenstift, zo vertelde NRC.Next afgelopen week. En ondergoed, en frisdrankflesjes, boodschappentassen, kortom alles waar producten uit olie in verwerkt zijn. 'Van alle producten waar een consument mee in aanraking komt, is 90% gebaseerd op olie,' aldus een topman bij Dow Chemical, dat olie verwerkt voor eindproducten. Iets om bij stil te staan, vind je niet?

 

Petroleum is een van de meest gebruikte producten uit olie in cosmetica. Een topper onder de vetstoffen – trouwens ook wel uierzalf of vaseline genoemd. Niets houdt de huid zo zacht, maar het nadeel is dat het de huid kan verstoppen. Bovendien zeggen tegenstanders dat het zelfs kankerverwekkend is. Cosmetica bevat niet meer dan 10% tot 20@ olie (dan wel producten uit olie). Als we dit terugkoppelen naar de huidige prijsstijgingen van ruwe olie op de wereldmarkt zou de prijsstijging van cosmetica nog mee kunnen gaan vallen. Waarschijnlijker is dat plastic consumptiegoederen zoals tuinstoelen wel veel duurder gaan worden.

Moeten we dus en masse overgaan op plantaardige cosmetica? Het zou mogelijk voor mens en milieu beter zijn, de aanwijzingen daartoe zijn immers sterk, ware het niet dat er (niet alleen voor cosmetica) totaal niet genoeg landbouwoppervlak in de wereld is om ertoe over te gaan voor de grote variatie aan consumptiegoederen waarvoor het eventueel wel geschikt zou zijn.

Dilemma………

Desalniettemin denk ik dat de cosmeticaprijzen toch wel zullen stijgen, want dat doen ze elk jaar. Ik zal eens in de gaten houden hoeveel het procentueel ongeveer is en navraag doen om redenen, want die krijgen we (de pers) eigenlijk nooit te horen.

Lees ook:Cosmetica op basis van aloë vera
Lees ook:Top trea
Lees ook:Hip: Morrocanoil om je haar te temmen
Lees ook:Natuurlijk of chemisch?
Lees ook:Wat je niet in je mond stopt, smeer je ook niet op je huid!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Door stijgende olieprijzen ook cosmetica duurder

  1. Nirvana

    Het effect kan wel eens te verwaarlozen zijn voor cosmetica. De prijs van 1 liter olie is nog steeds minder dan die van 1 liter melk.

    Bovendien: De olie is niet plotseling veel duurder geworden, maar vrij systematisch in prijs gestegen en een bepaalde lijn gepasseerd. In de tussentijd is de Euro zo ongeveer wat de gulden vroeger was, is mijn indruk.

    Hoe ziet het plaatje eruit als je daarvoor corrigeert? Heeft een econoom dat eens berekend?

    Wat kost cosmetica trouwens zoal per liter? :-)

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    ik spreek deze een expert, ik zal hem jouw laatste vraag eens voorleggen:-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>