Natuurlijk of chemisch?

Er is geen enkele wet die voorschrijft wat er wel en niet in natuurlijke cosmetica mag zitten. Dat maakt het lastig om te beoordelen of je met een echt natuurlijk product te maken hebt.

Keurmerken
Omdat er geen wet- of regelgeving is voor natuurlijke cosmetica zijn er keurmerken ontwikkeld die hier enig inzicht in moeten geven. Aangezien er zoveel keurmerken zijn, zie je vaak door de bomen de natuurcosmetica niet meer. Een aantal producenten van natuurlijke cosmetica – waaronder Dr.Hauschka Cosmetica – hebben de handen in een geslagen en een internationaal keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica ontwikkeld onder de naam NaTrue.

Dr.Hauschka Cosmetica valt onder de categorie natuurlijke en biologische cosmetica en langzamerhand verkrijgen alle producten het NaTrue label. Op www.NaTrue-label.com kun je zien welke Dr.Hauschka producten er al zijn gecertificeerd. Naar verwachting zullen de eerste verpakkingen met het keurmerk aan het eind van dit jaar in de schappen staan. Natuurlijk is er ook gedetailleerde informatie over het NaTrue label te vinden, evenals op www.natrue.org.

Ingrediëntendeclaratie
Op de verpakking of de bijsluiter staat altijd een ingrediëntendeclaratie kortweg INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingrediënt) genoemd. De vermelding is in aflopende volgorde van de hoeveelheid waarmee ze in het product voorkomen. Aan de hand van de INCI kun je voor een groot deel zien of er werkelijk sprake is van een natuurproduct. Er zijn verschillende soorten ingrediënten die worden verwerkt in cosmetica en zij hebben diverse functies:

Oliën
Oliën mogen in natuurlijke cosmetica niet van een minerale bron zijn, zoals paraffineolie, dat veelal op de verpakking vermeld staat als paraffinum liquide of ozokerite microcrystalline wax. Synthetische siliconenoliën zoals cyclomethicon of syloxanen worden ook afgewezen. Al deze producten dekken de huid af en kunnen natuurlijke huidprocessen op negatieve wijze beïnvloeden. Dr.Hauschka Cosmetica maakt alleen gebruik van plantaardige oliën en olie-extracten, die goed worden opgenomen door de huid, hun verzorgende effect in de loop der tijden al vele malen hebben bewezen en de natuurlijke huidfuncties optimaal ondersteunen.

Emulgatoren
Regulier wordt er gebruik gemaakt van grondstoffen die de huid mogelijk doorlaatbaar maakt voor giftige stoffen en zij horen niet thuis in natuurlijke cosmetica. Dit zijn stoffen die met de afkorting PEG kunnen voorkomen op de ingrediëntendeclaratie. Dr.Hauschka Cosmetica maakt bijvoorbeeld gebruik van lecithine als emulgator en stoffen die gewonnen worden uit kokosvet.

Kleurstoffen
Natuurlijke kleurstoffen zijn moeilijk te herkennen in de ingrediëntendeclaratie omdat zij vermeld moeten worden met een nummer, bijvoorbeeld CI 77007 voor ultramarijn. Als een product het NaTrue- of BDIHlabel worden er alleen natuurlijke kleurstoffen verwerkt.

Geurstoffen
Hetzelfde geldt voor de geurstoffen. Deze moeten worden vermeld met de benaming parfum. Dr.Hauschka Cosmetica vermeldt altijd dat het geurstoffen betreft die afkomstig zijn uit etherische oliën.

Wasactieve stoffen
In reinigingsproducten wordt regulier als wasactieve stof Sodium Lauryl Sulfate gebruikt. Deze stof zou mogelijk huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarom gebruiktr Dr.Hauschka Cosmetica deze stof niet. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, zachte en goed verdraagbare suikertensiden zoals coco-glucoside. Deze stof schuimt wel iets minder maar het reinigende effect blijft even groot.

Conserveermiddelen
Producten die water bevatten hebben een conserveermiddel nodig. In de reguliere cosmetica worden hiervoor parabenen gebruikt zoals ethylparabeen, chloorhexidineverbindingen of formaldehyde en/of afgeleiden daarvan zoals diazolidinylureum. Dr.Hauschka Cosmetica gebruikt geen chemisch-synthetische conserveermiddelen. Tijdens het productieproces worden er zeer strenge hygiëne maatregelen gehanteerd. Voor de verpakking wordt er gebruikt gemaakt van verpakkingen die het product de bescherming tegen lucht en verontreiniging geven die het nodig heeft.

Werkzame stoffen
Tot slot ziet Dr.Hauschka Cosmetica ook bij de werkzame stoffen af van synthetische ingrediënten. Natuurlijke verzorgende oliën en wassen, extracten van heilzame planten van biologische kwaliteit worden verwerkt om je huid zacht, soepel en gezond te houden. Je vindt ze met hun Latijnse naam terug op de verpakking.

Lees ook:Laat je huid voor je werken!
Lees ook:Iedere vrouw kan MOOI zijn!
Lees ook:Super Eyeliners
Lees ook:Chocolate lips…
Lees ook:Mascara’s soms kankerverwekkend!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Natuurlijk of chemisch?

  1. Florin Bentia

    Epilare definitiva cu laser, epilare definitiva cu IPL, epilare cu ceara durabila, cosmetice profesionale pentru epilare si ingrijirea pielii, toate acestea le gasiti doar la Centrul de epilare definitiva Depilfin din Brasov.

    http://www.depilfin.ro

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>