Mascara’s soms kankerverwekkend!

mascara_eye_lid_picture_347160729_stdMake-up als mascara en eyeliner blijken soms kankerverwekkende stoffen te bevatten. Wow is dat effe schrikken! De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in de make-upjes van vrouwen een te hoge concentratie nitrosaminen gevonden. Die stof wordt onder meer gebruikt in de productie van autobanden. Hoewel de stof in de gevonden gevallen geen direct gezondheidsrisico met zich meebrengt, zijn voor alle negentien fabrikanten met mascara’s met nitrosaminen erin overtredingen boetes uitgedeeld. Een groot deel van de gecontroleerde mascara’s en eyeliners bevat kankerverwekkende nitrosaminen. De Voedsel en Waren Autoriteit vond de stoffen in negentien van de 103 onderzochte mascara’s en eyeliners. De schadellijke partijen zijn halverwege dit jaar uit de handel genomen.De consumenten is destijds niet gewaarschuwd omdat de stoffen alleen een risico opleveren als de mascara over een veel langere periode wordt gebruikt. Omdat de waren direct van de markt zijn gehaald, is dat niet mogelijk.

Nitrosaminen ontstaan als ingrediënten van mascara of eyeliner op elkaar reageren. Dat gebeurt volgens de VWA niet als zuivere grondstoffen worden gebruikt.

De VWA heeft de branche daarom aangespoord meer onderzoek te doen naar de productie van cosmetica zonder dat nitrosaminen worden gevormd.

 De VWA onderzocht de cosmetica omdat in Duitsland ook veel nitrosaminen waren gevonden. Volgend jaar worden de cosmetica opnieuw onderzocht.

Lees ook:Super Eyeliners
Lees ook:Rijdende mascara klontert niet
Lees ook:Mannen knappen af op dikke foundation
Lees ook:Mascara blijft populair tijdens de kredietcrisis
Lees ook:be a Vamp!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Mascara’s soms kankerverwekkend!

  1. marja

    Ja???? en welke mascara is dan wel veilig, je wil je toch opmaken en dan??? smeer je misschien iets op je gezicht waar je kanker van kan krijgen??? nu weet niemand om welke make up het gaat en kan je geen voorzorg maatregelen treffen door de make up niet meer te gebruiken waar geen goede bestanddelen in zitten??????

      /   Reply  / 
    1. Wegmetchemischezooi

      Woon vlak bij de grens met de oosterburen en koop altijd biologische make-up van Alverde bij de DM- drogist in Duitsland. Perfect spul (ze hebben echt alles, niet alleen make-up maar ook shampoo, creme, etc, etc.) en absoluut niet duur. Wordt geregeld getest door Ökotest, strenge Duitse test op schadelijke stoffen, en komt zeer goed uit de bus.

        /   Reply  / 
    2. astrid

      alle mascara’s die nu verkocht worden zijn veilig. ~Er is weinig kennis aan gegeven dat ze al begin dit jaar uit de handel zijn gehaald.

        /   Reply  / 
  2. Claudia

    Er staat toch duidelijk in het artikel dat de betreffende producten halverwege het jaar uit de handel zijn gehaald. dat houd dan in dat de rest gewoon goed is en je het gerust kan gebruiken.
    twijfel je toch nog. op de sites van merken kan je vaak de ingrediënten terug vinden. bij sommige merken zie ik ook wel een boekje bij de make-up liggen waar dit op staat.

      /   Reply  / 
  3. Lannie

    Deze onderzoek is al oud, het is nu pas overal te lezen.

    Alle mascara’s met deze stof zijn al lang uit de winkels.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>