Honing opnieuw erkent als anti-bioticum

Honing, het heerlijke voortbrengsel van bijen, staat al eeuwen bekend als een mineralenshot voor je organen (incluis huid en haar), maar ook als werkzaam anti-bioticum. Voordat de moderne antibiotica op de markt kwam, was het heel gewoon met honing aan de slag te gaan. Wetenschappers van ondermeer de VU in Amsterdam brengen de heilzame eigenschappen opnieuw voor het voetlicht.

 

Uit recente labtesten blijkt hoe goed honing (opgewerkte honing, dat wel) in staat is om bacterien uit de weg te ruimen, incluis de Stahpylococcus, en bacterievorming op de huid te verminderen. Dit zeggen de Hollanders. Uit Iers onderzoek blijkt ook dat honing de wondgenezing kan bespoedigen, en de pH waarde van de huid terug kan brengen – ook handig als de huidbarriere uit balans is.

Honing werd eeuwenlang als wondgenezer ingezet. Nu steeds meer mensen immuun worden voor onze moderne antibiotica en de hang naar alles wat natuurlijk is groter wordt, was een studie naar het overbekende spul een vanzelfsprekende.

Bij het Nederlandse onderzoek was het bedrijf Bfactory betrokken dat een medicinale honing heeft gemaakt, genaamd Revamil. Geproduceerd door bijtjes in een streng gecontroleerde omgeving.

Met dit Revamil zijn diverse experimenten gedaan waaruit de zeer goede antibacteriele werking blijkt. Als het werd gemengd met gewone honing, bleek het aanzienlijk te werken tegen bacterien die resistent zijn voor de gangbare antibiotica.

In Ierland werden testen gedaan met een medische variant van het Nieuwzeelandse Manuka honing, genaamd Medihoney. Hiermee werden vooral tot nu toe niet te genezen zweren bezworen.

Onderzoekers denken dat de kracht van honing als bacteriekiller vooral gelegen is in het feit dat honing nauwelijks water bevat, waardoor bacteriegroei niet gestimuleerd wordt en doordat het in interactie met de gangbare lichaamsvloeistoffen zoiets als 'hydrogen peroxide' voortbrengt wat een afremmende werking heeft op bacterien, alsmede dat het spul een hoge zuurheid heeft. Men vraagt zich nu ook af of het uberhaupt al zin zou hebben om de pH-waarde van de gewonde huid te verlagen om een betere genezing te krijgen.

Hierbij wil ik nog wat toevoegen over wat ik weet van cosmetica. Veel cosmetica hebben namelijk de neiging de zuurgraad van de natuurlijke huidbarriere te verhogen en dit komt de gezondheid van de huid niet ten goede. OP de langere termijn kan het ertoe bijdragen dat de huid kwetsbaarder wordt, sneller reageert met irritaties. Onlangs vernam ik van een biochemicus van SaraLee dat de zuurgraad van de huid zelfs lager is dan de 5.5 die altijd gecommuniceerd wordt. En dat het beter zou zijn als producten daarop aangepast gaan worden, omdat het de 'goede' bacterien die op de huid leven ten goede zou komen, en daarmee ook de huid-gezondheid. Een droge, gevoelige, zelfs eczematische huid heeft in de meeste gevallen een te hoge zuurgraad.

Lees het artikel over de medicinale werking van honing hier (Engels).

copyrights: www.moniquelindeboom.nl. Bronvermelding verplicht, net zoals toestemming voor overname van artikelen.

Lees ook deze blogs:

- Schoonheidsspecialist werkt ook specifiek op de zuurgraad van de huid

- Bijenspuug in creme?

- L'Oreal gebruikt het vooral voor soepeler haar

Lees ook:Hete lucht is slecht voor je handen
Lees ook:Shiseido gaat los met Skin Corrective Program
Lees ook:Pel je mooi
Lees ook:Nederlandse man geeft niks om zijn uiterlijk
Lees ook:Springende shampoo op je douchevloer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>