Interview met dr Frederic Brandt(3)

Heb je deel 1 en deel 2 van mijn (ongecensureerde) interview met celebrity dermatoloog dr Brandt al gelezen? Dan komt hier deel 3 waarin ik verder inga op de activiteit van werkstoffen in cremes en hoe actief zijn cremes zijn. En of er oplossingen voor couperose en rosacea zijn – omdat je daar steeds meer mensen over hoort klagen en anders wel steeds meer merken met hele of halve oplossingen ervoor ziet komen…

 

 

In uw nieuwste, overigens fantastische boek '10Minutes, 10Years', beveelt u producten aan van uzelf maar ook van anderen. Bijna al die merken (Bliss, Dermadoctor, Cellex-C, Prevage, SkinMedica e.a.) zijn hier niet te koop, anderen zoals van Clinique of Caudalie kunnen bij wijze van spreken binnen een jaar alweer van de markt zijn. Wat kunnen wij hiermee?

Lachend: 'Dan zullen we het boek moeten updaten. De producten die we adviseren, zijn volgens ons namelijk ook echt goed.'

Komen al die werkstoffen waarover u spreekt en die u adviseert ook daadwerkelijk in de huid? Je hoort toch vaak dat stoffen door het immuunsysteem worden tegen gehouden, of uberhaupt niet in de huid komen of niet actief genoeg zijn.

'Onze testen laten zien dat er wel degelijk resultaten te boeken zijn. Stoffen kunnen wel zeker door de barriere heen in de huid gepenetreerd worden.

En hoe ze actief blijven, in pot, uit de pot en op de huid? Hij kijkt me even bedachtzaam aan en luistert…..

' Daar hebben wij de juiste chemici voor en daarom testen we ze eerst. En er zijn echt werkstoffen die invloed hebben op de huid, zoals retinol.

Hoe kun je als consument bepalen of een creme echt werkt of niet?

'Je moet erop vertrouwen en je moet het minstens een maand de tijd geven en goed kijken en voelen. Natuurlijk is het moeilijk en verwarrend. Er zijn zoveel merken.

Dan maar even over huidprobleempjes; wat te doen tegen vergrote porien, vooral na je 35ste zie je het toenemen in je gezicht.

'Gebruik een poreminimizer, het werkt echt. Die van mij is het meest verkocht in de US.

Wat te doen tegen couperose en rosacea?

Rosacea en couperose liggen dicht tegen elkaar aan wat mij betreft. Rosacea kan een gevolg zijn van couperose. Niet bij iedereen en vice versa ook niet. Niet iedereen met rosacea heeft couperose en niet iedereen met couperose krijgt rosacea. Er zijn 4 of 5 verschillende typen rosacea. Van alleen een rode huid tot acne- achtige verschijnselen met pustels.

Je hoort vooral volwassen vrouwen klagen over couperose

'Het kan dus het gevolg van rosacea zijn en anders is het een zonbeschadiging. De huid wordt dunner en de beschermingsbarriere verzwakt. Rosacea is altijd genetisch. Triggers kunnen voeding en warmte zijn. Het neemt overigens niet toe hoor onder mensen, we zijn ons er wel meer bewust van en zoeken sneller naar hulp.

U spreekt in uw nieuwste boek veel over speciale behandelingen bij de arts, maar ik hoor van vrouwen dat ze al die behandelingen zo ontzettend duur vinden. Als ik uw boek lees komt het over alsof al die behandelingen de normaalste zaak van de wereld zijn. Het staat zo ver van de werkelijkheid af. U behandelt een heel klein percentage van de Amerikanen, wellicht komen alleen de allerrijksten bij u over de vloer….

'Ach, alles is relatief toch?

'…en als je eenmaal begint moet je wel een levenlang doorgaan met die behandelingen anders valt het resultaat weer snel terug….'

'Het is net als naar de tandarts gaan. Dat onderhoud je toch ook? Dit is net zoiets, gewoon het onderhoud van je lichaam….

Maar dat kun je thuis heel eenvoudig onderhouden met tandpasta en verder kost het niet zoveel. Bij de huidarts zul je voor een cosmetische behandeling een gevulde portomonnee moeten meebrengen, bovendien geeft hij je echt geen goed verzorgingsadvies voor thuis mee…..athans niet in Nederland.

'Oh, oke…..(en hij krabt eens achter zijn oren en laat zijn ogen nog maar een seconde dichtrollen- wellicht van de jetlag?) Dan moeten ze mijn boek maar lezen.

U heeft een uitgebreide brochure die vertelt welke cremes bij welke huidtypen horen, maar dan blijft de vraag: koop je wel het goede? U heeft zelf uitgelegd hoe moeilijk het is je eigen huidconditie te bepalen. De gemiddelde winkelverkoopster kan dat ook niet in een minuut, als ze het uberhaupt al kan….

'Ja, dan hangt het toch van de kwaliteit van de winkels af….

We komen niet verder. Dit was typisch zo'n doodlopend moment waarop ik teveel gefocussed raakte op zijn gezicht en mimiek en niet meer wist of ik nou wel of geen punt wilde maken en zo ja waar het naartoe zou kunnen leiden:-) Dus volgende vraag maar..

Dr Brandt, wat vindt u van plantaardige cosmetica? Ik zie in uw producten erg veel synthetische stoffen. De berichtgeving in de media over synthetische cremes kan bij tijd en wijlen behoorlijk negatief zijn….

Ach, ik denk dat de lucht in ademen veel schadelijker is, hahaha. En wat mensen aan eten in hun mond stoppen. En dat we parabenen als conserveringsmiddel gebruiken? Er zijn geen data die sluitend bewijs leveren dat ze gevaarlijk zijn. Botanische extracten gebruiken we zeker wel, maar we combineren ze met synthetische stoffen.

Ik ben absoluut into health, maar niet alles wat uit de natuur komt, is veilig. Je wilt niet weten hoeveel kruidensupplementen mensen slikken die onveilig zijn. En waar denk je dat cocaine en marihuana van oorsprong vandaan komen? Haha…betekent echt niet dat het veilig is. Ik zeg niet dat het niet belangrijk is om kritisch naar cosmeticaingredienten te blijven kijken, maar we moeten niet omslaan.

Toch hoor je steeds vaker huidartsen klagen over een soort cosmetica overgevoeligheid bij mensen.

'Ik denk dat dat mede veroorzaakt wordt doordat mensen hun huid veel te grondig reinigingen, dan kun je werkelijk overal sensitief voor worden. En parfum is een boosdoener, die gebruiken wij in onze producten ook niet.

Lees ook deel 1 en deel 2 en deel 3 en deel 4 van het interview.

En eerdere blogs over het potjeslatijn (ingredienten) van dokterscosmetica, deel 1 en deel 2.

Lees ook:Ook dr Vander Hoog stort zich op couperosecreme
Lees ook:Couperose, rode huid? Veel probleem, weinig oplossing
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt (2)
Lees ook:Interview met dr. Frederic Brandt (1)
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt(4)

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Interview met dr Frederic Brandt(3)

  1. Mirjam

    In het interview staat dat de producten van Skinmedica niet in Nederland verkrijgbaar zijn, maar dat klopt niet: de TNSproducten met het revolutionaire NouriCel-MD, een complex van groeifactoren, is exclusief voor Nederland verkrijgbaar bij http://www.skinmedica.nl

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    oh, interessant ik ga eens kijken.

      /   Reply  / 
  3. redactie, monique

    nou, heb net even gekeken, maar de website laat kwa info wel watte wensen over. voor de productbewijzen voor verwezen naar de medische database pubmed en die links doen het niet of je komt op de algemene website terecht. voor werkzaamheid wordt ook verwezen naar de FDA website en daar is eeen samenvatting van een onderzoek te vinden waaruit blijkt dat er aanwijzingen zijn voor werking van die groeihormoonactiverende stoffen maar nog geen sluitend bewijs.

    dus??:-)

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    gecondoleerd teha en ruth ook, ik zal even naar de website gaa. sterkte, monique

      /   Reply  / 
  5. teha

    dag Monique. ik zou even persoonlijk willen reageren op je reactie bij Ruth, maar ben je e-mail adres kwijt….
    Zou je dat willen geven, ik weet dat het ergens in maart gemeld staat ivm die kaartjes, maar kan het even niet vinde’n
    Dank je

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    hoi teha, dat kan op [email protected]

    dagdag, monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>