Couperose, rode huid? Veel probleem, weinig oplossing

Een rode huid is het nieuwe cellulite, riep de beauty director van het Amerikaanse magazine Self onlangs in The New York Times. En daar bedoelt ze mee: de industrie komt momenteel met allerlei ‘oplossingen’ tegen een rode huid, van couperose, gewone roodheid tot rosacea, en het helpt allemaal nauwelijks tot niet. Vandaar…cellulite. Ook zo’n strijd die vrouwen wordt opgelegd om aan te gaan….Maar goed, waar gaat het eigenlijk over als we over een rode huid praten? Veel vrouwen vinden namelijk wel dat ze er ‘last’ van hebben.

 

Eucerin begon in maart een wereldwijde campagne om roodheid van de huid aan te pakken en dat is gretig opgepakt door de media. Hoe kan het ook anders, het is tenminste weer eens een nieuw probleem, toch? Je gooit er een onderzoekje tegenaan waaruit blijkt dat tig procent van de vrouwen die rode blos op de wangen vreselijk irritant vindt en graag een instant oplossing wil en dan kun je als merk fijn aankondigen dat jij die oplossing biedt.

Eucerin meldde dus dat uit haar eigen onderzoek blijkt dat in Nederland 60% van de vrouwen tussen de 30 en 50 jaar zich stoort aan een permanente blos op de wangen, of zichtbare rode adertjes, wat we couperose noemen.

Wie snel bloost heeft dit vaak te danken aan de voorouders – het is erfelijk; er is sprake van een dunne huid en dunne bloedvaten. Externe prikkels doen dat de rest, ofwel: temperaturen, genante situaties (interne prikkel), voeding,drank kunnen er dan voor zorgen dat je snel gaat blozen.

Bij couperose is sprake van zichtbare bloedvaatjes, ze zijn verwijdt en gaan niet meer dicht. Dit zie je vaak bij mensen die wat ouder worden (40+). De huid wordt dunner en daardoor ook weer kwetsbaarder voor prikkels van buitenaf. Een andere boosdoener is de zon. Ook na de bevalling kun je opvallend vaak zien dat vrouwen iets van couperose op de wangen krijgen/houden. Weet er alles van.  Onder sterke temperatuursschommelingen en bijv na de reiniging kan die huid extra prikkelend gevoelig zijn, ook de zon kan erin hakken.

Ontstaan er ook pukkeltjes of kleine zwellingen van rood tot rood/paars, kan er sprake zijn van rosacea. Vaak openbaart zich dit rond en op de neus. Dit kan een gevolg zijn van couperose maar dat hoeft niet. Uit heel recente onderzoeken zijn aanwijzingen gekomen dat bepaalde eiwitten bij de een in grotere getalen op de huid aanwezig zijn dan bij anderen en bepaalde uitlokfactoren kunnen dan die acneachtige rosacea laten ontstaan. Het zijn nog maar aanwijzingen, veel meer onderzoek is nodig om het echt duidelijk te krijgen. Want hoe dan ook: voor wie regelmatig gewoon bloost is er geen oplossing, voor wie last heeft van rosacea ook niet (behalve antibiotica bijv. maar ook dat is tijdelijk). 

Couperose kan wel verholpen worden, bijv. door de bloedvaatjes dicht te branden met laser of elektro-coagulatie. En verder zijn er dus cremes, veel nieuwe cremes, die beloven deze toch gevoeliger huid beter te beschermen tegen reacties van buitenaf, de weerstand of wel de huidbarriere te versterken en als het leedt geschied is, te kalmeren.

Eucerin heeft hiertoe nu de lijn Anti-Redness. Als je wilt weten welke apotheek deze lijn verkoopt, klik dan hier de zoeker in. Verder Clinique heeft ook een speciale lijn uitgebracht, Redness Solutions, vorig jaar al, speciaal voor die rode, gevoelige huid. La Prairie heeft er ook een lijn voor. Vraag trouwens ook gewoon bij de parfumerie waar deze merken verkocht worden om samples voordat je overgaat tot aankoop van een gemiddeld genomen toch dure pot.

Een belangrijk advies voor de zomer: blijf uit die zon en bedek de huid met een echt goed beschermend middel.

Meer lezen?

- Luister naar mijn radio-uitzending bij BNR Nieuwsradio over couperose:

- Dit artikel stond erover in The New York Times

- Mogelijke oorzaak rosacea gevonden

- Clinique’s lijn tegen een rode huid

- Behandeling van rosacea bij de dokter

- In gesprek met de Amerikaanse celebrity-dermatoloog dr Brandt over oorzaken en behandeling van couperose en rosacea

Wil je weten wie deze artikelen schrijft? Ga naar het colofon rechtsboven in de pagina of kijk op www.moniquelindeboom.nl

Lees ook:Ook dr Vander Hoog stort zich op couperosecreme
Lees ook:Clinique introduceert: Redness Solutions Makeup SPF15
Lees ook:Fijne nieuwe producten voor de eczeemhuid
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt(3)
Lees ook:Test hoe gevoelig je huid is

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Couperose, rode huid? Veel probleem, weinig oplossing

 1. Roger

  Ik heb ook veel last van couperose, en heb het in het verleden laten verwijderen d.m.v. coagulatie. Het was pijnlijk en had meerdere behandelingen nodig. Het werkte wel goed.
  Maar omdat het steeds terugkomt heb ik het dit jaar laten laseren. Het was totaal niet pijnlijk en met een goed resultaat.De genezing ging ook veel sneller.
  De couperose komt nu weer langzaam terug, dus het zou weer moeten gebeuren.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  hmmm…vervelend is dat zeg dat het telkens terugkomt, blij dat je het zo eerlijk verteld, dacht namelijk zelf altijd dat het daarna gewoon wegblijft op de behandelde plekken.

    /   Reply  / 
 3. Linda

  Hallo,
  ‘k Wist niet dat Eucerin nu de lijn Anti-Redness uitbracht en zal ik maar es proberen want heb ook wat last van couperose.
  Grs, Linda

    /   Reply  / 
 4. lianne

  heej,

  ik heb altijd al rode wangen gehad en er altijd veel moeite mee gehad. Mensen vragen of je het warm hebt of denken dat je bloost, waardoor je juist gaat blozen.
  Ik heb vandaag voor t eerst een laserbehandeling gehad voor ontharing en toen kwam ik er achter dat t dus ook tegen couperose helpt. Alleen hoe weet je of je couperose hebt.Ik ben nu al een poosje aan het zoeken op internet en vind allerlei plaatjes (en slechte ervaringen over laseren) maar op die plaatjes zie je echt adertjes, dat is bij mij niet het geval. Het zit bij mij op de wangen en de kin en is behoorlijk egaal rood op een paar huidskleurvlekjes na. Onder mijn ogen en om mijn mond(clownsmond idee) is het gewoon de normale huidskleur. Ik heb de laatste tijd wel steeds vaker dat 1 wang tijdelijk veel roder wordt.
  ik lees ook steeds dat couperose bij ietsje ouder mensen voorkomt. ik ben zelf net 20.

  Wat zijn jullie ervaringen met laseren?
  En denken jullie dat ik couperose heb?

  alvast bedankt,
  groetjes lianne

    /   Reply  / 
  1. M

   Hey lianne,
   ik heb precies hetzelfde, rondom mijn mond ‘normale’ huidskleur en wangen etc roodachtig
   ben benieuwd wat jij ertegen doet?

   Groetjes

     /   Reply  / 
 5. redactie, monique

  lianne, bij couperose zie je hele kleine gesprongen haarvaatjes.

  bij wie laat je je laseren? als dat een gekwalificeerd arts is, moet deze je ook kunnen vertellen wat je hebt.

  en wat belooft deze persoon je zelf ten aanzien van je rode wangen en de laserbehandeling? dat het weggaat of…

    /   Reply  / 
 6. Ilona

  Hoi allemaal,

  couperose is toch een onderdeel van rosacea?

    /   Reply  / 
 7. Agnes

  Ik heb het laten verwijderen door middel van IPL. Het heeft goed geholpen, maar ik ben al wel 5 keer heen geweest. Het is duur en pijnlijk, maar het resultaat mag er zijn. Volgens mij is een vorm van lichttherapie de enige effectieve methode. Cremes en dergelijke helpen niet tegen couperose.

    /   Reply  / 
 8. Miranda J

  Hoi,

  ik heb ook een laser bahandeling laten doen, nou, nooit meer!! Agnes, ik ben blij dat het jou geholpen heeft. Mijn roodheid werd iets minder maar ik kreeg er lelijke bruine plekken voor in de plaats. BAH! Gelukkig zijn de ergste plekken wel weer weg, maar het blijft toch heel erg schrikken…

  Ik raad iedereen aan om met het voedingspatroon te expirimenteren. Ik heb een tijdje een dagboek bijgehouden met wat ik at en wanneer mijn klachten erger werden. Zo ben ik erachter gekomen dat ik niet tegen bepaalde voeding kan.

  Als je meer wil weten over rosacea in verband met voeding is http://www.rosaceadieet.com een hele goede website. Hier vind je allerlei info over voeding en rosacea.

  Iedereen veel succes met zijn/haar strijd tegen rosacea.

  Miranda

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>