Interview met dr. Frederic Brandt (1)

Wat gaat de tijd toch hard (als je het druk hebt). Het is alweer twee weken geleden dat ik eindelijk de Amerikaanse celebritydermatoloog dr Frederic Brandt in levende lijve kon aanschouwen. Ik had natuurlijk eerst grondig zijn nieuwste boek '10 Minutes 10 Years' gelezen. Een absolute aanrader, ik wist daarna zoveel dat ik me soms tijdens het gesprek nog afvroeg wat ik moest vragen. Tel daar bij op dat ik te vaak werd afgeleid door zijn uiterst fascinerende uiterlijk en dat ik na afloop bijna gillend naarbuiten rende omdat er na een korte 'Brandt-analyse' niet veel van mijn huid overbleef, en je voelt het al aan. Dat interview ging nergens over…moah, grapje…Het is een lang gesprek geworden, dus het komt in meerdere delen!

 

(Ongecensureerde weergaven ons gesprek!)

Wie boeken van dit soort dermatologen leest, zal begrijpen waarom ik deze vraag als eerste stelde; ze staan namelijk vol met ge- en verboden op het gebied van huidverzorging:-)

Wat doen we fout?

'Mensen denken altijd dat ze juist allerlei dingen moeten doen om er gezond uit te zien. En dan komt het vooral neer op veel buiten zijn, buiten sporten, bij een zwembad liggen. Ze hebben niet door dat uv- straling 365 dagen per jaar je huid belast. En ze vergeten te smeren. Zelfs door de autoruit heen komt uv-straling en dat veroorzaakt heel erg veel zonschade, wat je pas gaat zien naarmate je ouder wordt; pigmentverkleuringen. Heel veel mensen hebben rimpels en bruine vlekken vooral aan de linkerkant van hun gezicht. Door het autorijden. Niet door het slapen dus?? 'Nee, dat is een fabel!'

'Het tweede punt is dat mensen niet doorhebben hoe je gezondheid is af te lezen aan je huid. Mensen letten veel te weinig op wat ze in hun mond stoppen. Daarnaast bewegen ze ook te weinig. Als de binnenkant niet gezond is, zal de buitenkant dat ook niet zijn. Zo simpel is het.

'Suiker is een enorme boosdoener, en het is een nieuw inzicht. Vooral ingegeven door onderzoeken naar diabetes en hoge bloedsuikerspiegels. Daarbij werd ontdekt dat ogen en nieren voortijdig verouderen. De bloedvaten in deze gebieden worden 'dik', en hetzelfde gebeurt met de collageen in de huid. Het wordt hard, de suikers vreten zich als het ware in. Er ontstaan bijproducten die extra vrije radicalen produceren. En je weet inmiddels wel wat vrije radicalen doen: ze maken cellen kapot. Terwijl je juist dat weefsel zo hard nodig hebt om de huid soepel te houden en er fris uit te zien. Daar is nu dus wetenschappelijk bewijs voor (het meest gedegen wetenschappelijk onderzoek hierover stamt uit 2001, red.)

Het is dus ook een voedingskwestie. Suiker uit snoep, de geraffineerde snelle koolhydraten die ook in wit brood, witte rijst, witte pasta et cetera zitten. Maar ze komen ook vrij door de manier waarop je kookt: snel dingen koken, barbecuen.

Maar we hebben ook suiker en koolhydraten nodig, dus?

'Alles gematigd dus. Snoepen, die pasta's al die dingen minder doen. Je huid zal er echt steviger bij blijven. En je zal zien dat ook andere oneffenheden die samenhangen met huidverslapping minder worden; rimpels, vergrote porien.

Recent is ook duidelijk worden dat mensen die een hoog glycemisch voedingspatroon hebben ook meer acne vertonen. Dergelijke voeding verhoogt de glucoselevels in je lichaam en dat heeft weer invloed op je hormoonhuishouding, en dus weer op acne. Het gaat erom je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Doen we nog meer fout, dat onze huid veroudert?

'Roken natuurlijk. Nicotine verlaagt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, terwijl dat hormoon er juist voor zorgt dat je huid zo goed geconserveerd blijft. En het blokkeert de bloedcirculatie, waardoor je een vale teint krijgt.

 

Lees ook deel 2 over bekende huidverzorgingsfouten die we maken, en deel 3 over supplementen en deel 4-wat hij aan zichzelf heeft laten doen!

Lees ook mijn blogs over de inhoud van potjes van creme van de gevierde huidartsen, deel 1 en deel 2.

Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt(4)
Lees ook:Filmpjes: debat Beauty+ over cosmetische chirurgie
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt (2)
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt(3)
Lees ook:Suiker is een duivel voor je lijf én je looks

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Interview met dr. Frederic Brandt (1)

  1. zelda

    hoi monique, hij ziet er nu toch minder eng uit dan een poosje geleden bij Boulevard :-)

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    hmmm…dan heb ik hem waarschijnlijk op z’n voordeligst gefotografeerd:-)

      /   Reply  / 
  3. zelda

    @monique, dat zal het zijn…., laten we zeggen dat het me meeviel, misschien komt dat door zijn kapsel?

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    …die Billy Idol flufjes? Weetje, hij had zo uit de jaren’80 weggelopen kunnen zijn. Of een broertje van Karl Lagerfeld…:-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>