Dag 3 In-Cosmetics: hoe gewoon licht je huid veroudert

De derde en laatste dag op In Cosmetics stond qua lezingen zo'n beetje in het teken van anti-aging en uv-straling. Professor Zastrow van Coty/Lancaster gaf een zeer intrigerende lezing, evenals dr. Jurgen Lademann. Twee toppers uit mijn tak van sport. En een ding werd duidelijk: ruil zodra de lente invalt je dagcreme maar om voor een anti-zonnebrand/annex antiaging creme met hoge factor, en ga verdomd goed gezond eten zodat je een hoge dosis anti-oxidanten in je huid opbouwt; het is de beste remedie tegen zonschade.

 

Voordat Zastrow opkwam, hadden al twee andere wetenschappers lezingen gegeven over het belang van een goed werkende natuurlijke huidbarriere; hoe beter die intact is, hoe beter je huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf die je huid kunnen verouderen. Een intacte huidbarriere herken je aan een gezonde huid, om het even simpel te stellen. Een huidbarriere die niet intact is, kan de huid opzadelen met eczeem, allergische reacties, droogheid, overgevoeligheid, jeuk, noem maar op. Zo'n huid raakt verzwakt, allerlei stoffen kunnen makkelijk binnendringen, waarop het immuunsysteem in de huid weer met een overreactie gaat komen die zich uit bovengenoemde zaken. Het deed me er weer aan denken dat ik een uitstekende huidolie in de kast heb staan van mijn geliefde merk Joelle Ciocco, de Abriciol, boordevol omegavetten en andere huidbarriereversterkende stoffen. Het product kun je maar drie maanden gebruiken zodra het geopend is, ik wilde het bewaren voor de vakantie, maar ik ga het nu toch maar opmaken.

Vrije radicalen door gewoon licht 

Dr Zastrow deed ons vervolgens verbazen met inzichten die sinds 2000 aan het licht zijn gekomen. letterlijk, Want wat blijkt? Niet zozeer uv-b, maar vooral uv-a en nog veel meer gewoon zichtbaar licht blijkt de grootste veroorzaker van vrije radicalen in de huid te zijn, en daar bestaan geen filters voor. Voorzichtig speculeerde hij dat het weleens mede een reden kan zijn van het feit dat het aantal huidkankergevallen in de westerse wereld momenteel explosief groeit. Niet het alledaagse licht in ons koude land, maar dat felle licht dat je overvalt als je richting de evenaar gaat. Dat verblindend felle licht. Met je gewone zonnebrandmiddel kun je je daar dus niet tegen wapenen, wel met kleding en de gangbare verstandige zonadviezen, zoals op het heetst van de dag uit die zon blijven. Hij verwees ook nog naar volkeren rond de evenaar; ze hebben niet voor niets zoveel lichaamsbedekking; kleding is beschermend.

Anti-oxidanten bommetjes 

Maar we kunnen nog iets doen, en daar ging vooral ook de lezing van Jurgen Lademann over: heel veel groente en fruit eten, om de zo belangrijke anti-oxidanten binnen te krijgen. Het helpt behoorlijk om de schade van de zon in de huid tegen te gaan. Je creeert er een extra pantser mee in de huid. Flink ervan eten en binnen 24 uur is het in je huidcellen terug te vinden, zo blijkt uit oerdegelijk wetenschappelijk onderzoek. Nu wist ik dat al langer, eind jaren negentig zijn zeer grootschalige onderzoeken gedaan in onder meer Frankrijk naar de beschermende werking van onder meer anti oxidante stoffen in cremes ter bescherming van de huid. Estee Lauder participeerde in dit onderzoek en deed toen al verslag.

Maar het is en blijft actueel. Anti-oxidanten helpen de huid weerstand op te bouwen tegen uv-straling en nu dus ook tegen gewoon fel (tropen)licht; tegen vrije radicalen. Gebruik huidbeschermende cremes waarin anti-oxidanten zitten, ook zonnecremes (Lancaster biedt op dit gebied heel goede cremes!), zet je zelf aan de gecombineerde vruchten en groentensappen (vers natuurlijk). En ik meld het nog maar eens: ook omega 3 vetzuur helpt een beetje.

Wat is het uiteindelijk toch eenvoudig: met gewoon gezond eten kom je al zo ver…….het is zo simpel en toch zo moeilijk…..

Lees ook deze verslagen van de beurs afgelopen dagen:

- groene creme; bacteriebom of juist gezond

- de eerlijke boodschap wordt steeds belangrijker

- beautyvoeding; dure grap weinig resultaat

En dit blog over de impact van vitamine C op de huid

Lees ook:Hoopgevend serum
Lees ook:Beschermen anti-oxidanten de huid wel?
Lees ook:Beste voor je huid: anti-age zonnecreme
Lees ook:Sublieme zonnecrèmes
Lees ook:Gezonde huid met framboos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>