Beschermen anti-oxidanten de huid wel?

We zijn er als journalisten zo vertrouwd mee geraakt de laatste vijftien jaar om te vertellen dat anti-oxidanten de huid beschermen tegen veroudering. Dit inzicht is de Engelse wetenschappers flink op de helling gezet…

Onderzoekers aan de University College of Londen hebben experimenten met een wormensoort gedaan waarbij een beschermend enzym tegen vrije radicalen werd uitgeschakeld. Men verwachtte dat het beestje dan wel snel dood zou gaan als gevolg van de inwerking van deze reactieve deeltjes. Maar niets bleek mindeer waar.

De onderzoekers speculeren nu dat vrije radicalen wellicht helemaal niet zo betrokken zijn bij onze (huid)verouderingsprocessen als tot nu toe werd aangenomen.

Andere experts, waar onder voedingsdeskundigen, blijven benadrukken dat je gewoon gezond moet eten, omdat nog steeds niet bekend is welke stoffen en in welke synergetische samenwerking uit planten nou zo goed zijn voor ons.

Dat vitaminen slikken ook weinig effect heeft op kanker en hart- en vaatziekten stond deze week ook al in de krant. Er is geen bewijs voor te vinden zo blijkt uit zeer grootschalige Amerikaanse onderzoeken.

Wat me wel verbaast is dat er begin jaren negentig zulke doorslaggevende resultaten naar buiten kwamen van grootschalige onderzoeken naar topisch gebruik van a.o. op de huid als beschermers tegen uv-straling en de vrije radicalen die daarbij vrijkwamen. Vooral uit Frankrijk kwam toen heel geloofwaardig onderzoek, mede uitgevoerd door Estee Lauder. Ik kan me niet voorstellen dat dat toen allemaal maar kwatsch was….De CTPA in Engeland bevestigt mij hier in zekere zin ook in. Bovendien zeggen andere onderzoekers: ‘ dit onderzoek was vooral toegespits op vrije radicalenvorming die ontstaat bij een normale stofwisseling waarbij energie uit de cellen vrijkomt. Het zegt niets over de stroom van vrije radicalen die vrijkomt als gevolg van blootstelling van uv-straling. Er zijn momenteel serieuze aanwijzingen dat stoffen uit bijvoorbeel brocolli en tomaat een krachtige anti-oxidatieve werking hebben tegen dit soort vrije radicalen.’

Lees het artikel over vrije radicalen en het onderzoek hier.

In mijn beautyboek dat medio maart verschijnt zal ik ook uitgebreid ingaan op de invloed van hele doodnormale gezonde voeding op je huid, je humeur en je gezondheid in het algemeen.

Lees ook:Hoopgevend serum
Lees ook:Pistachenoten zijn super gezond
Lees ook:Dag 3 In-Cosmetics: hoe gewoon licht je huid veroudert
Lees ook:‘Laat je huid relaxen’
Lees ook:H2O is niet het voornaamste….

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Beschermen anti-oxidanten de huid wel?

 1. LuNa

  Een beautyboek van jouw hand, Monique. Leuk, kan niet wachten!! Maare wat een ontdekking weer. Wat nu? Sporten is niet goed, dit is niet goed en dat ook niet..Wat nu??

    /   Reply  / 
 2. Redactie, Monique

  gewoon normaal leven…..als we nog weten wat dat inhoudt. lekker hollands doen: alles met mate:-) saaie boodschap, bekt niet lekker en stimuleert al helemaal geen verkopen van nodeloze producten maar ja…..

  neemt niet weg, ik denk dat dit onderzoek nog wel wat stof op kan gaan doen waaien, want de uitkomst is zeer extreem natuurlijk. er is geen creme meer te vinden waarin geen AO zit.

    /   Reply  / 
 3. vitiligo blog

  useful article, Free radical in skin play a vital role in aging factor of skin.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>