Voedingsupplementen vergroten risico kanker?

Uit wetenschappelijk rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is naar voren gekomen dat voedingsupplementen met een hoge dosis van bepaalde voedingsstoffen het risico op verschillende vormen van kanker negatief kunnen beïnvloeden. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat supplementen de balans van voedingsstoffen in het lichaam kunnen verstoren. Om het risico op kanker te verlagen raden zij aan te kiezen voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon zónder extra voedingssupplementen. Uitzonderingen maken zij wel voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Notabene het Vitamine Informatie Bureau (gesponsord door producenten van Davitamon, Supradyn en Centrum) bevestigt de conclusies!

 

Wij vroegen het Vitamine Informatie Bureau te reageren op deze uitspraak. Maar eerst volgt hier een samenvatting uit het onderzoek. Het rapport heet: Voeding, voedingspatroon, lichaamsbeweging en preventie van kanker: een wereldwijd perspectief. World Cancer Research Fund, 2007.

De aanbeveling volgens het onderzoek luiden:

voedingssupplementen: Stel als doel om de voedingsbehoeften alleen via de voeding te bereiken1

doelstelling voor de volksgezondheid: maak het deel van de bevolking dat zonder voedingssupplementen alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden haalt zo groot mogelijk.

Individuele aanbeveling: voedingssupplementen worden niet aanbevolen voor het voorkómen van kanker1.

Verantwoording:

het bewijs laat zien dat voedingssupplementen in een hoge dosering tegen kanker kunnen beschermen, maar ook kanker kunnen veroorzaken. Onderzoeken die dit aantonen hebben geen betekenis voor het wijdverbreide gebruik in de algemene bevolking, waarin de balans van de risico's en voordelen niet goed kan worden voorspeld. Een algemene aanbeveling om supplementen te consumeren ter preventie van kanker zou onverwachte ongunstige gevolgen kunnen hebben.

De voorkeur wordt gegeven aan de verhoging van de consumptie van de belangrijke voedingsstoffen door middel van de gebruikelijke voeding. De aanbevelingen in dit rapport zijn gebaseerd op voedingsmiddelen,in lijn met de algemene aanpak. Vitamines,mineralen en andere voedingsstoffen zijn beoordeeld in samenhang met de voedingsmiddelen en dranken waarin deze zitten. Het panel oordeelt dat voedingsmiddelen en dranken, en niet voedingssupplementen, de beste manier zijn om ons mee te voeden. Er bestaat bewijs dat voedingssupplementen in hoge doses het risico op sommige kankers kunnen beïnvloeden. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat  sommige supplementen kanker kunnen voorkómen bij bepaalde mensen die een verhoogd risico hebben, bestaat er een kans dat dit niet geldt voor de algemene bevolking. Daar kan het effect anders uitvallen en kunnen er onverwachte en weinig frequente ongunstige effecten optreden.

Het is daarom onverstandig om het wijdverspreide gebruik van voedingssupplementen aan te bevelen als een manier om kanker te voorkómen. Nadere details van bewijs en beoordelingen worden gegeven in hoofdstuk 4 (van het onderzoeksrapport). Over het algemeen, worden tekorten van voedingsstoffen van overigens gezonde personen het best opgelost door voeding rijk aan voedingsstoffen en niet door supplementen, omdat deze de consumptie van andere mogelijk voordelige voedselbestanddelen niet verhogen. Het panel ziet in dat er situaties bestaan waarin supplementen wenselijk zijn.

Reactie Vitamine Informatie Bureau

Het Vitamine Informatie Bureau ondersteunt de conclusie van het WCRF dat voeding de belangrijkste bron is van vitamines en mineralen. Het is belangrijk om een gezond leefpatroon na te streven met gezonde voeding en voldoende beweging.

Er zijn echter omstandigheden waarbij  het gebruik van voedingssupplementen zinvol of wenselijk is. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van vitamine D bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen en het gebruik van foliumzuur bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Ook het World Cancer Research Fund geeft aan dat supplementen in sommige gevallen van ziekten of een voedingstekort een waardevolle aanvulling kunnen zijn.

Vaak wordt bij het onderzoek naar effecten van voedingsupplementen gebruik gemaakt van extreem hoge doseringen vitamines en mineralen. Hoeveelheden die niet gehaald worden bij een verantwoord gebruik van voedingssupplementen. In het rapport van het World Cancer Research Fund is dat  bijvoorbeeld het geval bij beta-caroteen, dat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op longkanker. Deze conclusie is gebaseerd op een onderzoek waarin alleen zeer zware rokers zijn onderzocht, die hoge doseringen voedingssupplementen gebruikten. Dit onderzoek kan niet worden doorgetrokken naar de algemene bevolking met een verantwoord supplementgebruik (met vitamines tot max. 5x de ADH).

Naast het effect van vitamines en mineralen op kanker heeft het gebruik van voedingssupplementen (mogelijk) ook effect op het voorkómen van andere chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en osteoporose. Deze effecten en de gevolgen daarvan op de gezondheid van de mens zijn niet meegenomen in het gepubliceerde onderzoek.

Het Vitamine Informatie Bureau komt tot de slotsom dat het onderzoeksrapport per saldo een ondersteuning is voor het huidige advies aan consumenten. Dat advies is: eet gezond en gevarieerd. En wanneer dat een keer niet lukt, kan een supplement een waardevolle aanvulling zijn. Bijzondere aandacht verdient vitamine D voor ouderen en kinderen en foliumzuur voor zwangere vrouwen. Zij hebben feitelijk meer vitamine D en foliumzuur nodig dan ze uit de voeding kunnen halen. Een supplement is dan noodzakelijk.

Bronnen:

Samenvatting van: World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective Washington D.C. AICR, 2007

Kruizinga, A.G. en Jansen, M.C.J.F. (2007).Wetenschappelijk stand van zaken ten aanzien van vitamines, mineralen en spoorelementen. TNO-rapport V7392. TNO Kwaliteit van Leven, Zeist.

Reactie beauty.blog.nl: het komt er dus eigenlijk op neer dat ook het vitamine informatie bureau zegt: geen supplementen slikken als je al gewoon gezond eet en niet tot de risicogroepen behoort. ik zou dus als ik jou was ook oppassen met al die nieuwe beautyfood producten en verrijkte voedingsmiddelen. de lauwe reactie van het VIB verbaast me, te meer omdat zij toch promotors van suppletie zijn.

 

Lees ook:Red levens…
Lees ook:Huid blijft jonger met vitamine C
Lees ook:Veel misvattingen over risico’s op krijgen van kanker
Lees ook:Vitamine D, goed iDee!
Lees ook:Sporten zou kanker kunnen voorkomen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Voedingsupplementen vergroten risico kanker?

  1. H. Croon

    Als vegetarier heb ik (1936) in het verleden vit B tekort gehad. Ben toen op halve dosering multivit (Solgar) overgegaan. Vegetarisme en Vit B wordt in uw artikel niet genoemd. Toch zijn er bijna 1 milj vegetariers in Nederland.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    @meneer croon, het is niet mijn artikel, ik refeer aan de resultaten van een onderzoek en laat het vitamine informatie bureau hierop reageren. maar u heeft gelijk. vegetatiers worden niet genoemd, ook niet als zg. risicogroep, wat het misschien wel is, als ik u zo hoor.

      /   Reply  / 
  3. Kleinduimje

    Volgens mij krijg je tegenwoordig overal kanker van…. Van roken,d at kan me voorstellen, maar tegenwoordig zou je et ook rkijgen van melk, en van vlees, zonnebanken en in de zon liggen en nu van voedingsssuplementen.. Als we willen voorkomen dat we kanker krijgen, dan moeten we onderhand geloof ik bijna stoppen met eten, en dan gaan we ook dood.. Ik denk dat ik een betere oplossing heb: Alles met mate!!, teveel is nooit goed…

      /   Reply  / 
  4. Dennis

    Ik ben zelf fan en distributeur van Juice plus. Mijn vrouw en mijn vader hebben beide kanker gehad en zijn hierom Juice plus gaan slikken. Ik zeg dus ook niet dat Juice plus kanker voorkomt alhoewel ik dat eigenlijk niet weet,maar mijn vrouw heeft de bestralingen en de chemo fluitend doorstaan ,omdat ze van Juice plus fit bleef en mijn vader was bij het bericht direct terminaal verklaard en heeft 5 jaar in alle redelijkheid nog geleefd.Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben mijn vader bij iedere controle heel vaak gevraagd naar zijn geheim , hoe kan het dat u nog steeds terug komt op de controle, u had allang dood moeten zijn. Juice plus zijn ook voedingsupplementen en zijn door andere Amerikaanse wetenschappers weldegelijk goedgekeurd ! Ik wil maar zeggen , geloof erin als je er fit bij voelt. Onze groenten worden tegenwoordig kunstmatig verbouwd,niets komt nog uit de grond dus een beetje extra voedingsupplementen als Juice plus kan je wel gebruiken. Heb je interesse ? reageer dan op deze site groet Dennis

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Nivea Goodbye Cellulite Gel met pillen werkzaam? | Beauty

  6. Pingback: Nivea Goodbye Cellulite Gel met pillen werkzaam? | Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>