Huid blijft jonger met vitamine C

…zo bericht orthomoleculair specialist Gert Schuitemaker in zijn magazine Fit met Voeding. Volgens een artikel uit de American Journal of Clinical Nutrition 2007,86:1225-31 wordt de huidveroudering vertraagd door een hogere inname van vitamine C en linolzuur. Ook een lagere inname van koolhydraten en vet houdt de huidkwaliteit beter op latere leeftijd.

 

De relatie tussen de inname van voedingsstoffen met de normale dagelijkse voeding en de aan leeftijd gerelateerde toestand van de huid werd onderzocht met gegevens van de eerste National Health and Nutrition Examination Survey in Amerika. Hier namen 4025 vrouwen tussen de 40 en 75 jaar aan deel. Er vond ook een dermatologische beoordeling van de huid plaats; gelet op rimpels, droogte en schilfering.

Vooral een lage vit C inname blijkt verband te houden met rimpeligheid en droge huid. Een hogere inname van linolzuur verlaagde het risico van een droge huid als gevolg vn leeftijd en atrofie. Een hogere inname van vetten en koolhydraten vergrootte de kans hierop.

De relaties tussen voedingsstoffen en huidveroudering waren onafhankelijk van factoren als leeftijd, ras, energie iname, opleiding, zon-blootstelling, inkomen, menopauze status, BMI en gebruik van supplementen, en beweging.

Lees ook:Nog knapper met de juiste voeding
Lees ook:Nieuw onderzoek omtrent dieëten
Lees ook:Ilham Mestour: “slaap ‘s winters met een haarmasker”
Lees ook:Dag droogterimpeltjes!
Lees ook:Het beautygeheim van de celebs!

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Huid blijft jonger met vitamine C

 1. F.Floor (62)

  ‘Vooral een lage vit.C-inname blijkt verband te houden met rimpeligheid en droge huid’
  knip.
  Dat klopt helemaal! Ik slik +/- 250 mg ascorbinezuur/dag als de gezondste zoutvervanger die er bestaat en ben daardoor zo glad als een aal dus dat betekent dat ook binnenin mijn lijf al mijn organen niet zijn verrimpeld en zwaar beaderd. Enig nadeel: ik wordt op straat weleens aangesproken als een heel mooie blonde vrouw hahaha.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  dag f. die 250 mg is nog weinig, wist u dat? ik sprak vorige week een amerikaanse dermatoloog en die slikt wel 3 gram per dag:-) hij gelooft er ook heilig in dat het goed is voor zijn huid, maar dan wel in hoge doses.

    /   Reply  / 
 3. zelda

  was dat dr brandt monique? je zou hem nog ondervragen over het gebruik van DMAE

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  yep zelda, hij gebruikt geen dmae is zijn producten. komt nog een wel een interview met hem hier op beauty.blog.

    /   Reply  / 
 5. zelda

  @monique, goed nieuws; maar als je er van veel vitamine C zo uit gaat zien als hij……

    /   Reply  / 
 6. redactie, monique

  hahaha….hij geeft grif toe dat ie wat heeft gedaan, spuitje hier en daar, maar ja..als je eenmaal een quircky gezicht hebt, zal dat blijven. ik was zo gebiologeerd door zijn verschijning (type billy idol, jaren’80, had een broertje van karl lagerfeld kunnen zijn *wink*) dat mijn interview af en toe gewoon stokte!

    /   Reply  / 
 7. F.Floor (62)

  Klopt Monique 250mg=onderhoudsdosis is voor de 2e generatiepilsliksters + alle 45+, maar voor suikerpatiënten en verder alles wat brandt zoals dakdekkers, rokers etc is dat 1gr/dag. De hogere dosis hebben een speciaal doel zoals verbranden van virussen, het schoonmaken van aders (bij type-2 en cholesterol) en de nog hogere dosis hiv en bij hepatitis gaat men wel tot 40gr/dag!, zie de Baselse polio/apenproef uit 1938.
  Maar daar ging het mijn allemaal niet om: ik wilde gewoon niet beaderd zijn want aders op je handen = aders op je organen en dan kun je klappen. De naam “scheurbuik” heeft dus ook niks met je buik te maken maar met een buik in aders in jouw… brein.
  Een hersenberoerte loop je na je 40e sneller op dan je denkt. Meer info vind je op http://www.promootio.nl/floor en dan scrollen naar GRIEP.TXT
  Wel zit er 1 nadeel aan. Ik wordt op straat in jas meestal aangesproken als een heel mooie blonde vrouw hahaha…

  Wel wijs ik erop dat chemie voor mij een bijvak is van electronica: het epistel is dan ook in de 1e-plaats bedoeld voor het bedrijfsleven die wilde weten hoe je personeel 3x gezonder te kunt houden dan dat dokters voor mogenlijk houden dus het chemische verhaal wat je hier vindt is wel zéér actuele bedrijfsinformatie maar is geen geneeskunde.
  Mijn vakdomein = inductie/inslagkennis en dat toen ik afstudeerde 17+ nog onder de godgeleerdheid viel omdat men dacht dat god de bliksem in de mensen liet inslaan.
  Veel bijbelkennis incl. bliksem vind je daar ook in het menu zonder reclamemateriaal.
  Oja, zet in kladblok een ander lettertype zoals fixedfix dan heb je nog meer aangenaam leesplezier!

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  f.floor, leg de link tussen het slikke van vita c en ‘een mooie blonde vrouw zijn’ eens uit? :-) )

    /   Reply  / 
 9. F.Floor (62)

  Nee ben allang opa natuurlijk. Maar als ik zo naar leeftijdgenoten kijk dan is er duidelijk wat mis aan hun want dit hoeft ècht niet. Mensen waar ik in de stad mee praat verwachtten qua gezicht een bepaalde leeftijd en geslacht – nu kan men dit niet meer plaatsen en draaien op het horen van mijn leeftijd direkt om. Daarom maak ik er altijd maar grappen over.
  In extreme vorm bestaat het ook, namelijk de inmiddels overleden Bart de Graaf die een eigen omroep de BNN oprichtte – maar bij hem was het de nierenverwoesting door de anti-reumapillen als bijwerking – bij mij de zoutvervanging middels ascorbinezuur dat 1 der 12 soorten aan vit.C is.

  Blijft staan het onderzoek van de dubbele Nobelprijswinnaar prof.dr.Linus Pauling dat sommige soorten aan vitamine C in staat zijn om je huid volledig glad te trekken. In zijn boek publiceerde hij een grafiek met de DIREKTE relatie tussen ascorbinezuur E-300 met bindweefsel, waarbij hij terloops opmerkt dat suiker het tegenovergestelde effekt veroorzaakt (zie het andere blog waar ik niet op reageer: suiker = een base dus sterk alkalisch en dat weet zo onderhand iedereen wel).

  De onderzoeken van Pauling zijn vaak genoeg tegengesproken maar de weerlegging faalt omreden dat andere onderzoekers dan ascorbaat gebruikten: dat is beslist geen vitamine maar een giftige koolwaterstof, overigens met Enummer=301. Het medisch blad The Lancet waarschuwde oct.1994 dringend voor het in multi-vitamines voorkomende ascorbaat dat zowel nierstenen als kankerverwekkend is. Je kunt die chemische ontrafeling in diezelfde bedrijfskundige-GRIEP.TXT teruglezen.

  Wat mij overigens ook interesseert is uw nieuwe blog dat veel water drinken geen effekt zou hebben op je gezondheid. Dat lijkt me vreemd omdat vooral ouderen zouden gaan rimpelen door vochttekort en dat merk je dan dan aan veel kleine plasjes als eerst.
  Wat mijn ervaring dus is, is dat rimpelen BEGINT met vit.C tekort (en dan kun je inwendig klappen zoals lichte beroerte krijgen) waarNÁ het vochttekort je huid nu helemaal verwoest tot kraaiepoten.
  Ik kon niet eerder reageren wegens inlogproblemen (het antispamnummer bleef onzichtbaar) maar hoop dat u tevreden bent met mijn testervaringen.

  Overigens: koop het spul wel bij uw eigen apotheek omreden dat de meeste medicijnen basisch zijn en een krachtig zuur een contra-indicatie kan opleveren – dit beoordeelt hun computer dan. Om dezefde reden mag je dit spul nooit smorgens slikken maar overdag door het eten gooien/slikken bv. in de pap.

    /   Reply  / 
 10. Joost

  Zeg meneer Floor, ik heb ascorbinezuur gekocht bij de apotheker; ik slik er nu 4 per dag (sinds 3 dagen, 500g), maar volgens mij krijg ik er hoofpijn van…

  Hoe kan dat? Staat toch ook niet in de bijsluiter? Hoe kan ik controleren of het wel echt ascorbinezuur is? (ze smaken wel zuur, maar je weet maar nooit…)

    /   Reply  / 
 11. F.Floor (62)

  Pillen? Ja maar het spul wordt op dezelfde manier gamaakt als soda, dus een enorm brok en dat gaat de wals in tot er poeder overblijft. Ikzelf gebruik dat kant en klare poeder als zoutvervanger, gewoon op het eten strooien uit de standaard zoutstrooipot.
  Om er een pil van te maken heb je wel 5 zg. “hulp”-stoffen bij nodig, stearaat is 1 van de al bekende die van hoofdpijnsensaties worden verdacht maar er zijn er nog veel meer van zoals barbituraten (=anti-hoofdpijnpillen) staan ook om hun hoofdpijnsensaties bekend… tot hilariteit in menig consumentenblad.
  De reden dat ik rond 1995 aan de apothekers het advies gaf ascorbineZUUR ook in pilvorm te verkopen is dat er nogal wat beroepsgroepen bestaan die onder VERPLICHT MEDISCH GEBRUIK van één der 12 soorten vit.C vallen zoals de gebruiksters van de 2e-generatiepil, rokers, dakdekkers, hoogspanningmonteurs en dito treinbovenleidingmonteurs, loodgieters, hoefsmeden, receptionistes, verpleegsters, suikerzieken, cholesterolpatiënten, soldaten dus alles wat met verbrandingsprocessen heeft te maken omdat die een aanslag op ons afweersysteem plegen. Om deze MEDISCHE VERPLICHTING die dr. L.Mervyn stelde te kunnen uitvoeren moet de stof dus beter vrijelijk verkooptoegankelijk zijn – mits dan wel de apotheker ervan afweet omdat een hele grote rits aan medicijnen vreemd werken in de combinatie met een ZUUR.
  Als voorbeeld de dood van een 18-jarig Utrechtse studente (2-generatiepil+1 asperientje) en deze combinatie is dodelijk vanwege trombose. Waarom deze contra-indicatie niet in de pil-bijsluiter staat is me een raadsel.
  Kortom, als je alleen hoofdpijn krijgt van slechts 500 mg. zul je dat toch ergens anders moeten zoeken want suikerzieken vallen onder een medische innameverplichting van 1 echte gram/dag anders gaan je voeten eraf.
  Er bestaat wel een zelfmoordpoging van een duitser die 250 grammen (halfpondzak) in 1 keer van achterover kieperde. Hij werd een beetje misselijk en er liep vanalles leeg maar de volgende dag was hij zèlfs van suïsideziekte genezen.

    /   Reply  / 
 12. teha

  boeiende informatie!

    /   Reply  / 
 13. m.e de Boer

  ik neem elke dag 500 mg vitamine c,met 400 mg vitamine e. ik heb gelezen dat vitamine c allen inemen heeft geen goed resultaat.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>