Veel misvattingen over risico’s op krijgen van kanker

Tweederde van de Nederlanders weet dat een gezonde leefstijl van invloed is op het ontstaan van kanker, zo blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat door TNS NIPO onder 1.100 Nederlanders in oktober 2009 is uitgevoerd. Toch blijken er nog veel misvattingen te bestaan over welke factoren het risico op kanker beïnvloeden en in welke mate. De rol van factoren waarop men zelf geen invloed heeft (erfelijkheid, stress, milieufactoren) wordt daarbij nog wel eens overschat.Zo denkt bijna de helft van de Nederlanders dat stress kanker kan veroorzaken. Ook denkt bijna een derde ten onrechte dat milieuverontreiniging een grote rol speelt. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne ‘6x sterker tegen kanker’ mensen voorlichten over welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Ook wil KWF Kankerbestrijding mensen bewust maken dat ze zelf het risico op kanker kunnen beïnvloeden door gezond te leven.
 
De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol kunnen spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en onverstandig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30% van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik. Op de tweede plaats komt overgewicht: 7 à 8 %. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte.
 
Misvatting stress, UMTS -masten en deodorant
Van de respondenten is 47% van mening dat er een verband is tussen stress en het ontstaan van kanker. Wetenschappers hebben vooralsnog nog niet kunnen aantonen dat stress een rol speelt bij het ontstaan van kanker. Daarnaast denkt 14% dat elektromagnetische straling van UMTS-masten en hoogspanningsmasten een grote rol speelt. Ook hiervoor is in de wetenschap geen duidelijk causaal verband aangetoond. Een laatste misvatting betreft het gebruik van deodorant en borstkanker. Ook daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Van de mensen die zeggen dat zij een verhoogd risico hebben op kanker door hun eigen leefstijl, denkt 10% dat zij een hoger risico hebben op kanker door gebruik van deodorant.
 
Eigen invloed
Vier van de tien Nederlanders denkt dat ze zelf weinig invloed hebben op het risico op kanker. Dit terwijl jaarlijks in Nederland zo’n 35-50% van alle nieuwe gevallen van kanker voorkomen zou kunnen worden, als Nederlanders zich aan de zes leefstijlregels zouden houden. Mensen die een laag risico hebben, schatten de eigen invloed op het ontstaan van kanker gemiddeld hoger in dan mensen die tot de groep met een hoog risico behoren. Mensen die hoog opgeleid zijn, hebben meer kennis over de rol van leefstijlfactoren op het risico op kanker, dan mensen met een lage opleiding.
 
Campagne ‘6 x sterker tegen kanker’
Een manier om kanker gegarandeerd te voorkomen is niet te geven. Maar mensen kunnen zelf het risico op kanker verminderen door gezond te leven. Om mensen hiervan bewust te maken is KWF Kankerbestrijding de campagne ‘6 x sterker tegen kanker’ gestart. In het kader van de massamediale campagne organiseert KWF Kankerbestrijding speciale buitenexposities in diverse steden van Nederland. Op 23 maart is de expositie in Almere geopend door Klaas Wilting en Joost Buitenweg, die meegewerkt hebben aan de buitenexpositie. Deze bestaat uit een levensgrote fotoreportage van (on)bekende Nederlanders uit de desbetreffende regio die gezond leven en dus 6  x sterker tegen kanker zijn.

Lees ook:Kappers toch meer risico op kanker?
Lees ook:Eredivisievoetballers werken mee aan Roken is zóóó…campagne
Lees ook:Daarom één gezondlichaamsgewicht!
Lees ook:Met factor 30 blijft je huid lekker jong
Lees ook:Protect your skin ~ smeren, smeren, smeren!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>