Vitamine D, goed iDee!

Volgens recent onderzoek in Zweden, kan het juiste vitamine D niveau de reactie van het immuunsysteem verbeteren en bescherming bieden tegen infecties aan de urinewegen, zoals blaasontsteking.
Vitamine D-supplementen zouden de productie van een antibacteriële peptide (cathelicidin) in de urineweg bevorderen en zo plaatselijke bescherming bieden, volgens een artikel in Public Library of Science One (PloS ONE).

Weerstand versterkend
Door deze plaatselijke antibacteriële werking kunnen infecties worden voorkomen. Bij mensen die al vaker een urineweginfectie hebben gehad, is het vitamine D-niveau een goede aanwijzing om de weerstand tegen binnendringende bacteriën te bepalen. Vitamine D-supplementen kunnen daarom helpen om een snellere en sterkere afweerreactie te krijgen op bacteriën die de blaas binnengaan, om zo bijvoorbeeld blaasontsteking te voorkomen.

Vit D als supplement
Ons lichaam vormt vitamine D onder invloed van zonlicht. In noordelijke landen maakt het lichaam helemaal geen vitamine D meer aan, omdat het zonlicht daar te zwak is. Door voedingssupplementen en aangepast voedsel te eten, krijgt men alsnog de juiste hoeveelheid vitamine D binnen.

Zonvitamine versus ziekten
De wetenschap bevestigt dat een te laag vitamine D-niveau bij volwassenen bepaalde aandoeningen kan verergeren, zoals bot- en spierverzwakking, botbreuken, auto-immuunziekten, infectieziekten en aandoeningen aan hart en bloedvaten. Er is zelfs enig bewijs dat deze vitamine helpt tegen bepaalde soorten kanker en type 1 diabetes. Dit nieuwe onderzoek geeft nu dus aan dat deze zonvitamine ook positief werkt op de gezondheid van de urinewegen, waarbij traditioneel voornamelijk de cranberry een rol speelde.

Bron: CosmeticsDesign

Lees ook:Scoor Vitamine D dankzij de zonnebank
Lees ook:Groter risico hartproblemen bij vitamine D tekort
Lees ook:Extra vitamine D in de winter belangrijk
Lees ook:Zonnebanken is goed voor je weerstand
Lees ook:De “R” weer in de maand?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>