Bewegen helpt tegen borstkanker

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat voldoende beweging het risico op borstkanker met 20 tot 40 procent kan verkleinen, omdat het de hoeveelheid vrouwelijk hormoon verlaagd. Tijdens de oktober Borstkankermaand 2007 start Stichting Pink Ribbon daarom met een nieuwe campagne: ‘Beweeg! Geef borstkanker minder kans.' KPN en Samsung ondersteunen de stichting en voerden onder 500 vrouwen onderzoek uit naar hun kennis hierover.* Op de vraag of vrouwen op de hoogte zijn van dit gunstige effect van bewegen, antwoordde 80% ‘nee'.

 

De ondervraagden gaven wel aan dat zij op basis van dit nieuwe inzicht voornemens zijn meer te gaan bewegen. Om deze belangrijke beweegboodschap ook bij een groter publiek bekend te maken, organiseren KPN en Samsung op zondag 30 september een City Walk door hartje Amsterdam.

Wat denkt men tegen borstkanker te kunnen doen?
Van de ondervraagde vrouwen denkt maar liefst 31% dat er geen manieren zijn om de kans op borstkanker te verminderen. Maar gelukkig weet een meerderheid van 69% dat deze er wel zijn. Meer dan de helft van hen ziet onderzoek als belangrijkste preventiemiddel; zowel onderzoek in het ziekenhuis (27%) als borstzelfonderzoek (40%). Gezonde voeding (21%) en niet roken (14%) worden ook als belangrijke preventiemiddelen genoemd. Van hen die weten dat er manieren zijn om de kans op borstkanker te verkleinen, wordt voldoende beweging spontaan door slechts 9% van de vrouwen genoemd.

Het gunstige effect van bewegen
Vijf dagen in de week een half uur matig intensief bewegen verlaagt het gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam en verkleint daarmee de kans op borstkanker bij vrouwen. 26% van de ondervraagde vrouwen haalt deze dagelijkse norm niet, maar eenderde geeft aan meer te willen gaan bewegen nu ze op de hoogte is van dit gunstige effect. Als vrouwen meer zouden gaan bewegen, doen zij dit het liefst door vaker een wandeling te maken (33%) of vaker te sporten (32%).

Zet ook een stap in de goede richting
Vanaf oktober – internationaal bekend als Borstkankermaand – doneren KPN en Samsung
€ 10,- voor elk verkocht Pink Ribbon Ladyphone-pakket. Een van de Pink Ribbon Ladyphones is zelfs uitgerust met een stappenteller, waarmee men kan bijhouden hoeveel men dagelijks beweegt. Bij aankoop van een Pink Ribbon Ladyphone ontvangt men bovendien een City Walk Guide met onder meer favoriete stadswandelingen van een aantal bekende Nederlanders en leuke tips om aan voldoende beweging te komen. Op zondag 30 september vindt de aftrap van de actie plaats waarbij honderden mensen met de speciale ‘BreastBrella' een menselijke Pink Ribbon vormen op het Amsterdamse Museumplein. Vervolgens komen zij in actie door het lopen van een City Walk onder leiding van Pink Ribbon bestuurslid Winston Gerschtanowitz. Voor elke deelnemer doneren KPN en Samsung nog eens € 5,- extra aan Stichting Pink Ribbon. Iedereen kan zich zowel voor de Walk als voor de menselijke Pink Ribbon inschrijven op http://pic.vicinity.nl/click.php?pom=winkelmanvanhessen&destination=40170&linkid=1795.

 

 

Lees ook:BN’ers vormen Pink Ribbon op Museumplein Amsterdam
Lees ook:Lak je ‘pink’ pink en toon jouw sympathie aan Pink Ribbon!
Lees ook:14% meer kennis van borstkanker na borstkanker-actiemaand
Lees ook:Etos steunt Pink Ribbon met een recordbedrag
Lees ook:Steun Pink Ribbon met een roze pink

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>