Counseling voor cosmetische verslaving?

-Er is veel aandacht voor dit blogbericht (september 07) de afgelopen dagen, dus we herhalen het nog maar eens -

Vorige week berichtte het AD dat het Changes Counselling Center in Diemen, opgericht door ex-verslaafde en verslavingscounselor Claudia Krumme, een hulpverleningstraject aanbiedt voor vrouwen die verslaafd zijn cosmetische ingrepen. Volgens Krumme, die zelf ook een Botoxinspuiting, een siliconenfiller in de bovenlip en een borstvergroting onderging, neemt de behoefte van vrouwen aan deze zorg toe. ' De overeenkomsten tussen een drank- of drugs en cosmetische verslaving zijn, de aanpak kan hetzelde zijn.' Een gesprek…….

 

Sinds wanneer bestaat je centrum?

Sinds mei 2007

Waarom heb je het opgezet?

Door mijn eigen verslaving aan drank en drugs en mijn ervaring als counsellor in buitenlandse priveklinieken kwam ik erachter dat bijna alle uit hetzelfde mechanisme voortkomen; een laag zelfbeeld, en dat je elke verslaving kunt aanwenden om je daar maar van af te keren en je beter te voelen. Ik kwam er proefondervindelijk achter dat je daarom beter lichaam en geest met elkaar kunt verankeren in het hulppakket. In ons omringende landen gebeurt dit al beter en meer dan in Nederland. Daarom wilde ik het nu ook zelf gaan aanbieden. Alleen voor vrouwen.

Waarom biedt je ook hulp voor een ‘cosmetische verslaving' aan, naast de gangbare verslavingen?

Omdat het de tijdgeest is. Het is vrij nieuw ook. Ik denk dat het dankzij de docu van Sunny Bergman ook meer aan het licht komt nu. Veel vrouwen wisten niet dat het een verslaving kan zijn.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht blijkt dat gemiddeld 1 op de 10 mensen die de huidarts bezoekt en 1 op de 20 die de plastisch chirurg bezoekt aan BDD lijdt. Het is ook bekend dat deze mensen zich niet zo snel laten vangen voor een hulpverleningstraject. Hoe denk jij je klanten te gaan werven?

Je moet het natuurlijk eerst zelf onderkennen. Oke, je gaat er minder snel aan onder door dan aan een drank, drugs of eetverslaving. Maar het kan je wel financieel ruineren en er kan van alles fout gaan, mislukte ingrepen. Want ook daarmee komen de vrouwen bij ons. Of omdat ze teleurgesteld zijn en niet zo goed begrijpen waarom. Maar we krijgen ook vrouwen die twijfelen en met onze hulp uitzoeken of ze het daadwerkelijk willen omdat iets niet mooi is of omdat er een verslavingsaspect aanwezig is.

Heb je je program ook aan klinieken voor cosmetische ingrepen aangeboden?

Ja, maar niemand had belangstelling. Iedereen zegt het probleem te erkennen, maar de meesten geven aan er nog niets mee te willen doen. Een kliniek (Aesthetic in Vlijmen) onderzoekt ons programma nog. Natuurlijk zijn er ook klinieken die het zelf al aanbieden.

Waar baseer je je werkwijze op als er nog zo weinig wetenschappelijk gedocumenteerd en dus bewezen is?

Het is gebaseerd op de gangbare verslavingsaanpak. Vooral met zelfhulpgroepen. Mijn aanpak bestaat uit een mix van diverse modellen o.a uit technieken uit de haptotherapie en  technieken uit de PRI(Past reality integration). Onze counsellors worden ad hoc in gezet. Een psychiater is oproepbaar.

Hoeveel vrouwen zijn er inmiddels behandeld?

Tien, sinds mei 2007. De ene helft wilde vooral advies over het wel of niet doen van een ingreep, de andere helft was niet tevreden na ingrepen, had verlangen naar meer en wilde uitzoeken hoe dat kwam. Hoe meer vrouwen het horen, hoe meer zich zullen herkennen in de problematiek.

Welke overeenkomsten zie je bij het type vrouw dat zich aanmeldt?

Laag zelfbeeld, perfectionistisch ingesteld zijn, tekort aan emotioneel bewust zijn, maar dat zie je eigenlijk bij alle verslavingen.

Wat kost een behandeling?

75 euro per uur ex btw, vooralsnog zijn de behandelingen individueel.

 

 

 

Lees ook:Cosmetische ingreep mislukt? Dermatoloog mag de troep opruimen
Lees ook:Beauty+ nodigt je uit voor cosmetische verandering
Lees ook:Sommige borstconstructies weer vergoed
Lees ook:Verbied esthetische ingrepen jeugd
Lees ook:44% vindt dat cosmetische ingrepen moeten kunnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>