Netwerk: De rijdende rimpeldokter en Edwin van Onselen

Ik zit net weer naar een tenenkrommende uitzending bij Netwerk te kijken over een vrouw die eerst de dupe werd van een  basisarts die als rijdende rimpeldokter vrouwen verkeerde (want permanente) middelen inspuit en als zo'n vrouw vervolgens onder de bulten komt te zitten in haar gezicht, komt ze ook nog eens bij een prutser van een plastisch chirurg terecht, Edwin van Onselen, die haar voor 19000 euro zal opereren en vervolgens niets doet en als Netwerk verhaal komt halen, jaagt hij het team met een klein handgemeen de deur uit. Edwin van Onselen, die man was toch veroordeeld vanwege het overlijden van een jonge vrouw tijdens of vlak na een liposuctie? Lieve vrouwen van Nederland: GA NOU GEWOON NAAR ERKENDE KLINIEKEN EN ERKENDE ARTSEN EN CHECK REFERENTIES! Lees verder, want nadien heeft deze affaire een andere wending gekregen, waarover nog diverse blogs zijn verschenen.

 

Nou gebeurt het gelukkig niet zo vaak, maar laat het maar weer eens een waarschuwing zijn. Hier vind je adressen van degelijk werkende klinieken. Zij voldoen aan het ZKN keurmerk, wat betekent dat ze volgens gezamenlijk opgestelde en door de overheid gecontroleerde en geakkordeerde protocollen werken. En op deze site van de NVCG vind je een overzicht van geregistreerde artsen die injectables doen. Als je wilt weten welke specialisten in de plastische chirurgie gekwalificeerd zijn, kijk dan op de websites van de NVPC en de NVEPC.

En laat die rijdende rimpelarts, die bij Mientje op de hoek van schoonheidsstudio Neverland, de klantjes inspuit, nou maar lekker voor wat het is!

Bekijk hier nog de uitzending waarin van Onselen de tv-ploeg aanviel toen zij verhaal kwamen halen. Netwerk roept trouwens iedereen op die gedupeerd is geraakt na een cosmetische ingreep om vooral te reageren, dat kun je doen op dit emailadres van het tv-programma.[email protected]

Lees hier op de site van het RIVM waarom je geen permanente fillers moet laten inspuiten en wat dat eigenlijk zijn.

Lees ook dit blog over nieuwe inzichten over de giftigheid van Botox en de aanwijzingen dat het neurologische schade in de hersenen aanricht.

NASCHRIFT MET AANVULLINGEN OP DEZE ZAAK, 15 JUNI 2008:

De kwestie is zowel bij De leugen regeert als bij Netwerk zelf nog enkele malen nadien ter sprake gekomen. De plastisch chirurg vond dat hij onterecht benadeeld was door de journalisten van het Netwerk-programma en heeft hierover zijn standpunt verdedigd bij De leugen regeert en bij Netwerk. Netwerk heeft later excuses aangeboden voor de onzorgvuldigheid waarmee de journalisten de reportages in elkaar hadden gezet. Informatie was niet altijd op de juiste journalistieke wijze overgebracht, sensatie had een rol gespeeld.

Lees daarom voor de volledigheid ook deze latere blogs nog even – in chronologische volgorde:

- Van Onselen in de beklaagdenstoel bij De Leugen Regeert

- Netwerk moet op last van de Voorzieningenrechter rectificeren

- Van Onselen vergeeft journalisten Netwerk middels door hem voorgelezen brief in Netwerk-uitzending

Bekijk hier nog een YouTube van de uitzending in Pauw & Witteman (een halve dan…)

En hier nog een Uitzending gemist over zijn eerdere dodelijke slachtoffer in het Van Slingelandt ziekenhuis:

Lees ook:Netwerk rectificeert incident met Edwin van Onselen
Lees ook:Chirurg Edwin van Onselen vergeeft Netwerk-journalisten
Lees ook:Van Onselen bij De leugen regeert….
Lees ook:21-jarige overlijdt tijdens liposuctie
Lees ook:Poll-uitslag reclames van cosmetische klinieken

28 Reacties // Reageer

28 thoughts on “Netwerk: De rijdende rimpeldokter en Edwin van Onselen

  1. Jasper van der Pas

    Hoi Monique, ik ben net als jij geschokt door het verhaal, hoewel ik de bewuste vrouw al eerder ontmoette en weet dat het een gewone vrouw is niet gek is.

    Dat het op dit drama uitliep verwachtte ze totaal niet en gebeurt ook meestal niet. Net als iedereen heeft ze gedacht dat zoiets haar niet zou overkomen en heeft ze haar arts blindeling vertrouwd. Inmiddels weet ze beter…

    Wat het probleem is met die reizende spuitartsen; er zijn ook hele goede die bijzonder bekwaam zijn en volkomen betrouwbaar. Meestal zijn die, op persoonlijke titel, lid van de NVCG.

    Het blijft voor consumenten moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Die ‘witte jas’ blijkt in de praktijk nog altijd verdovend en verblindend te werken.

    Groeten, Jasper van der Pas

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    dank jasper, ik wist dat ik nog een adres vergeten was:-) ik heb de nvcg er meteen even bijgezet!

    maar dat ze bij Van Onselen terecht kwam, dat speelde natuurlijk allemaal nog voordat hij in het schandaal met de 21-jarige overledene terechtkwam neem ik aan?

      /   Reply  / 
  3. Nirvana

    Volkomen betrouwbaarheid van mensen lijkt me een illusie.

    De persoon die een dergelijke behandeling ondergaat neemt altijd een risico. Je kunt je afvragen of dat aanvaardbaar is in dit soort gevallen.

    Kent iemand voorbeelden van volwassen mensen die mooier worden naarmate de tijd vordert?

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    yep! ik ken al genoeg vrouwen die er op hun 50ste dankzij de cosmetische ingreepjes als fillers en botox en facings er heel wat relaxter uitzien dan toen ze 30 waren…de omgekeerde wereld….

      /   Reply  / 
  5. zelda

    @nirvana, ja, sean connery om eens een voorbeeld te noemen, of was je op zoek naar een vrouw?

      /   Reply  / 
  6. Loes

    wat slecht!!! hij is niet eens veroordeeld n.a.v. het overlijden van de 21-jarige vrouw hoor. Ik hoorde vanavond nog dat dat onderzoek nog steeds loopt. en dan denkend aan het feit dat de inspectie hem niet teruggefloten heeft zal er mijn inziens dus niets belastends tegen hem zijn gevonden. Ik wil wel eens het wederhoor horen van de plastisch chirurg en voordat we de feiten kennen moeten we gewoon allemaal (vooral de rioolpers) pas op de plaats maken. Uit het verhaal is mij nu wel duidelijk dat ze ruim 1 1/2 jaar in behandeling is geweest van die plastisch chirurg en dan nu ineens kont ze naar buiten? Waar is die dokter dan die haar in eerste instantie heeft verminkt?

      /   Reply  / 
  7. redactie, monique

    Loes, noem je Netwerk riooljournalistiek? En vind jij het normaal dat er operaties in rekening worden gebracht die niet uitgevoerd zijn? Dan zou iedere arts jou wel als patient willen hebben haha

      /   Reply  / 
  8. Nirvana

    @Monique: Tot zo ongeveer 30 kun je het wel uitsluiten, vermoed ik.

    Om hoeveel vrouwen gaat het? Hoe groot is het percentage? Beoordelen anderen (met name mannen) dat op dezelfde manier? (Vrouwen kunnen schoonheid namelijk wel eens anders beoordelen dan mannen.)

    @Zelda: Of mannen die door dit soort rimpelbestrijding mooier zijn geworden. (Mensen denken volgens mij anders over rimpels bij mannen dan bij vrouwen.)

      /   Reply  / 
  9. redactie, monique

    @nirvana; geef de achterliggende gedachte van deze vragen eens vrij, zodat ik je vertrekpunt snap?

      /   Reply  / 
  10. Loes

    @ Monique,

    Waar staat dan dat hij iets niet zou hebben uitgevoerd? Wat we zagen is een hele lijst op de factuur en daar hoor je haar niet over. Dat de face/halslift niet, of niet goed zou zijn uitgevoerd is een ander verhaal. Maar nou mocht de heer van Onselen van diezelfde mevrouw, die hem eerder wel toestemmimg had gegeven om over haar dossier te praten, gisteren in de leugen regeert ineens niet meer inhoudelijk op het dossier ingaan. Ik heb altijd de zender 1, 2 en 3 aangezien voor neutraal journalistiek beleid maar ben daar sinds dat Netwerk tot deze sbs6 actie heeft verlaagt zeer van teruggekomen. Of Onselen schuldig is moet blijken door de rechter. Ondertussen is daar nog geen uitspraak of helemaal geen zaak van over de andere twee patienten waardoor hij in het nieuws is geweest.

    We kunnen toch niet maar zomaar afgaan wat die blonde krullenbol van Netwerk aan ons laat zien? Knip en plakwerk, de telegraaf beschuldigd hem van het te lijf gaan van de cameraploeg en vervolgens staat de journalist geheel verontwaardigd voor het politiebureau een interview te geven wat HEM is overkomen! Bah. Van Onselen heeft gisteren aan Bert Tichelaar van Netwerk meerdere malen gevraagd om de gehele band te laten zien waaruit zal blijken hoe het werkelijk in elkaar steekt en Bert wil dat dus niet, waarom niet?

    Gelukkig ben ik niet de enige die zo denkt getuige verschillende reacties op verschillende fora

    Nog even aan Jasper,

    Over wie heb je het nou? Wie vertrouwde ze nu helemaal? De reizende arts? Maar dat is niet van Onselen geweest hoor. En als je haar kent..die Betsy van de B.(naam staat gewoon open en bloot in psychologie en op internet) vraag even aan haar waarom de heer van Onselen gisteren niks mocht zeggen over de zaak en haar dossier. Heeft ze toch iets te verzwijgen?

      /   Reply  / 
  11. redactie, monique

    dag loes, dat vond ik inderdaad ook pikant, waarom hij nu – gisteren bij de Leugen regeert – niet meer mocht praten van haar. Weet jij wat erachter zit?

    overigens is het al dan niet uitvoeren van de face/halslift volgens mij ‘geen ander verhaal’, maar wel degelijk onderdeel van de kwestie die nu speelt.

    ik moet me beroepen op wat ik hoor en lees in de media, het zou natuurlijk nog prettiger zijn als meneer Van Onselen hier op beauty.blog.nl zelf zijn verhaal zou willen doen. ik nodig hem daartoe van harte uit: ongecensureerd!

      /   Reply  / 
  12. zelda

    @nirvana, ik zou zo gauw geen man weten die mooier is geworden van rimpelbestrijding, vrouw ook niet echt trouwens; of ik herken het niet, in dat geval is het natuurlijk wel goed gelukt!

      /   Reply  / 
  13. Nirvana

    @Monique: Was ik zo raadselachtig?

    Hoe groot is de kans op succes van dit soort ingrepen eigenlijk? Zijn daar gegevens over? Wat is het effect op de langere termijn?

    Ik denk dat mannen -gemiddeld- anders oordelen over schoonheid van vrouwen dan vrouwen. Te veel vrouwen zijn m.i. onterecht ontevreden over hun uiterlijk, is mijn indruk.

    @Zelda: Mannen doen gelukkig niet zo aan rimpelbestrijding. (Sean Connery heeft volgens mij rimpels.)

      /   Reply  / 
  14. redactie, monique

    @nirvana: wat bedoel je met de kans op succes van dit soort ingrepen? welke ingrepen en bedoel je het welslagen ervan voor de chirurg, of dat de patient het een succes vindt (want dan vooral weer pyschologisch is….)

    zoals je weet roept onze hoogleraar berend van der lei dat vrouwen echt gelukkiger worden van een ingreep….zo zou uit onderzoek blijken. heb er al eens over geblogd (geloof ik)

      /   Reply  / 
  15. Nirvana

    @Monique: Welslagen in zo objectief mogelijke zin.

    Ik ben geneigd om de patiënt/cliënt en de behandelend arts dan buiten beschouwing te laten.

    Vooral familie en vrienden van patiënt zou ik meningen van willen weten. Panel van onafhankelijke artsen mag medisch slagen beoordelen. (Bij voorkeur geen cosmetisch chirurgen.)

    Hallelujah verhalen zijn een groot goed.

    Berend van der Lei zegt in Medisch Contact Nr. 46 – 16 november 2007: ‘Het resultaat van een cosmetische operatie moet binnen de range blijven die je in de natuur tegenkomt. Ik mutileer niemand. Ik doe niet aan “u vraagt, wij draaien”. Als een vrouw met een B-cup een dubbel-D wil, dan kan en zal ik daar doorgaans gehoor aan geven, want dat komt in de natuur ook voor. “

    Juist ja. Ik kan jullie verzekeren dat (resten) siliconen vooralsnog niet ontdekt zijn op gevonden resten van vrouwelijke holenmensen en andere voorouders.

    Heeft Van der Lei het wel eens over mislukkingen en risico’s van operaties? Je houdt vrouwen namelijk m.i. gelukkiger als je hen daar gewoon over informeert.

      /   Reply  / 
  16. Mijntje

    Hallo allemaal,

    Ik ben geholpen door Van Onselen en ik ben erg te spreken over hem.
    Vind het erg jammer dat er zo’n media hype over hem is.
    De dood van Marion wordt nog steeds onderzocht, dat duurt wel een beetje lang, vind je niet? Terwijl er gelijk obductie bij haar heeft plaatsgevonden.
    Maar hij zegt zelf, dat als hij een fout gemaakt heeft dat graag zou willen weten.
    En over Betsy..tja ik weet niet wat daarover moet zeggen. Ik heb haar medisch rapport niet.
    Er was eerst een arts die alles verprutst heeft,die brengt ze NIET in kwaad daglicht.
    Daar is het tenslotte allemaal mee begonnen..

      /   Reply  / 
  17. zelda

    @nirvana, je vroeg om een man die mooier was geworden naarmate hij ouder werd, dus met rimpels en al :-) )

      /   Reply  / 
  18. Jasper van der Pas

    Loes vroeg mij: Over wie heb je het nou? Wie vertrouwde ze nu helemaal? De reizende arts? Maar dat is niet van Onselen geweest hoor. En als je haar kent..die Betsy van de B.(naam staat gewoon open en bloot in psychologie en op internet) vraag even aan haar waarom de heer van Onselen gisteren niks mocht zeggen over de zaak en haar dossier. Heeft ze toch iets te verzwijgen?

    Mijn antwoord:
    Ze heeft blijkbaar beide artsen (Bartels & vOnselen) vertrouwd en niet goed nagevraagt en nagezocht wie het zijn en wat ze precies gaan doen.
    Probleem is dat nog steeds te veel mensen blindelings vertrouwen op de authoriteit van de witte jas (of de functie van iemand of de dure naam). Dat maakt ze kwetsbaar voor oplichters. Waarmee ik niemand wil beschuldigen, want daar ken ik de feiten te slecht voor en veroordelen mag nog altijd alleen rechter.
    Wat ook jammer is, is dat de overheid ook in dit geval totaal buitenspel blijft staan en een hele markt aan haar lot overlaat. De inspectie, het openbaar ministerie, enz. Alleen de media springt er steeds weer onbesuist en fel bovenop. Zo krijg je, ook hier weer, geen afgewogen oordeel van de feiten en de eventuele dader(s), maar een wildwest filmpje met stoeiende mannen.

      /   Reply  / 
  19. redactie, monique

    @ jasper: ‘een wildwest filmpje met stoeiende mannen’…..wat treffend, wat een prachtige kop voor een groot artikel! de industrie in de notedop:-)) en ze sleuren hun prooien in hun bek mee naar hun holen….

      /   Reply  / 
  20. Edward

    Hoi Monique,

    wordt het niet eens tijd dat je dat stukje over de “prutser” rectificeert?

    groetjes,

    Edward

      /   Reply  / 
  21. redactie, monique

    dag edward, er zijn nadien nog vele andere stukjes over het onderwerp gekomen. ik zal ze voor de volledigheid bij dit blog plakken en er uitleg bij geven.

      /   Reply  / 
  22. redactie, monique

    Edward, ik heb een naschrift bij het blog gemaakt. dank voor de terechte opmerking!

      /   Reply  / 
  23. Edward

    Hoi Monique,

    Super snelle reactie van je. Dank je!

    Zo is het ook meteen helder voor de mensen die vanuit google rechtstreeks op deze blog entry komen. (zoals ik ;-) )

    Edward

      /   Reply  / 
  24. redactie, monique

    edward graag gedaan, vond het een terechte opmerking. ik zou het vanuit journalistiek oogpunt niet correct hebben gevonden, als ik het niet had gedaan:-)

      /   Reply  / 
  25. R. Fresow

    In uw blog wordt verwezen naar de NVCG als organisatie waar een overzicht van geregistreerde artsen kan worden geraadpleegd. Ik wil u er op wijzen dat het lidmaatschap van de NVCG echter niets zegt over de ervaring en bekwaamheid in de esthetische chirurgie van de genoemde leden. Enkel het lidmaatschap van de NVPC (www.nvpc.nl) en/of de NVEPC (www.NVEPC.nl) garandeert dat u te doen heeft met een wettelijk geregistreerde plastisch chirurg, met een aantoonbare ervaring in de cosmetische (plastische) chirurgie. Uitsluitend door de leden van die twee genoemde verenigingen kan en mag de volle omvang van de cosmetische medische zorg worden geleverd.

      /   Reply  / 
  26. redactie, monique

    Dag R. Frescow, je hebt gelijk, ik ga een aanpassing maken in het verhaal. dank voor de opmerkzaamheid!

      /   Reply  / 
  27. ayaan

    Wat dr Fresow hier beweert klopt helemaal niet.!!!!…wat ik nu vertel heb ik gehoord van meerdere plastisch chirurgen en andere specialismen in Nederland.
    De meeste plastisch chirurgen die in Nederland afstuderen hebben geen enkele ervaring in estetische of cosmetische behandelingen maar enkel in plastische chirurgie.vb handchirurgie, brandwonden,..
    Ze moeten het met name nog leren vb borstvergroting, liposuctie en waar doen ze dat …in een privekliniek en daar gaat een leercurve over. Lid zijn van de NVPC betekent niet noodzakelijk ervaring in cosmetiek…dat heet een sofisme…verkeerde voorstelling van de werkelijkheid
    Die dr Fresow weet natuurlijk dat estetische chirurgie een lucratieve business is en dat daar veel geld mee verdiend wordt.
    Hij wil hiervoor een monopolie claimen door plastisch chirurgen om de prijzen hoog te houden.
    In amerika en duitsland worden estetische operaties uitgevoerd door chirurgen, gynecologen, kno-artsen. cfr American academy of Cosmnetic Surgery, Deutche Gesellschaft fur Estetische Chirurgie.
    Ziehier enkele voorbeelden
    lipo: chirurg, pl chirurg
    facelift: kno-arts, kaakchirurg, pl chirurg
    borstvergroting: chirurg, gynecoloog, pl chirurg

    Uiteraard moeten de chirurgen die de ingrepen doen voldoende chirurgische ervaring hebben en ook bijscholing volgen.
    In Nederland proberen een aantal chirurgen deze vijver voor zichzelf te beschermen door de criteria naar hun hand te zetten.

      /   Reply  / 
  28. R. Fresow

    Bovenstaande reactie van Ayaan verdient een juiste weergave van de werkelijkheid.
    In Nederland volgen plastisch chirurgen een zeer strenge opleiding van minimaal 6 jaar ná hun universitaire studie. Tijdens deze opleiding wordt hun kennis elk half jaar getest middels een landelijk examen over steeds wisselende onderwerpen. ALLE examens dienen te worden gehaald, omdat anders de opleiding wordt stopgezet. Ook de esthetische chirurgie vormt een onderdeel van de opleiding, en daarover worden dus ook examens afgenomen. Daarnaast geldt dat voor elke operatie die een plastisch chirurg uitvoert een minimum aantal operaties tijdens de opleiding (onder toezicht) moet worden uitgevoerd. Ook de cosmetische operaties horen daar bij.
    Nadat men als plastisch chirurg is afgestudeerd, dus na minimaal 12 jaar, dient elke 5 jaar te worden aangetoond dat voldoende bij- en nascholing werd gevolgd, omdat anders de registratie als plastisch chirurg alsnog vervalt.
    Natuurlijk geldt dat een net afgestudeerde plastisch chirurg nog niet zo veel ervaring heeft als een ervaren iemand. De wet bepaald echter dat men pas bevoegd is een behandeling uit te voeren indien men ook bekwaam genoeg is. En dat geldt ook voor een al afgestudeerde plastisch chirurg. Vraagt u maar gewoon aan de arts of hij/zij zich bekwaam genoeg acht dit te doen, in die bewoordingen krijgt men dan al snel een eerlijk antwoord.

    In andere landen worden bepaalde cosmetische operaties ook wel door andere specialismen uitgevoerd. Zo wordt in Duitsland een borstoperatie ook wel door gynaecologen uitgevoerd. In Nederland is dit echter niet zo. De door Ayaan genoemde specialismen als KNO, gynaecologie, kaakchirurgie etc. worden in het buitenland soms wel opgeleid voor bepaalde cosmetische operaties, maar in Nederland dus niet altijd. Een Nederlandse gynaecoloog heeft bijvoorbeeld géén opleiding genoten op het gebied van borstverkleiningen, terwijl dit in Duitsland wél heel goed het geval kan zijn. In Nederland worden algemeen chirurgen ook NIET opgeleid om liposucties uit te voeren, en worden kaakchirurgen NIET opgeleid om ooglidcorrecties uit te voeren.
    Natuurlijk kunnen ook andere specialisten cosmetische operaties uitvoeren die binnen hun expertise vallen. Voor een neuscorrectie kun je prima naar een KNO-arts, en voor een ooglidcorrectie kan je bijvoorbeeld ook prima naar de oogarts.
    Ayaan suggereert dat mijn motieven voor mijn eerdere reactie zijn gelegen in hoge verdiensten en monopolie-posities. 90% van mijn verdiensten volgen echter uit niet-cosmetische behandelingen, en daar kan ik prima van leven. Op alle locaties waar ik werk wordt verder multidisciplinair samengewerkt met verschillende specialisten. Zo worden in de klinieken waar ik werk alle neuscorrecties uitgevoerd door een KNO-arts, simpelweg omdat die daar beter in is dan ik. Dus van een monopolie-positie is ook geen sprake.
    De vijver beschermen?! De NVPC vraagt al jaren aan de overheid om méér plastisch chirurgen te mogen opleiden, omdat het huidige aantal de vraag nauwelijks aan kan, waardoor niet gekwalificeerde artsen deze behandelingen nu steeds vaker gaan uitvoeren. De overheid geeft hier echter (nog) geen gehoor aan.
    Samen met de NVPC ben ik ook een groot voorstander van méér vissen in de genoemde vijver, maar dan wel goed opgeleide vissen!

    Wat is dan wel waar?
    Het meest frustrerende voor een plastisch chirurg is om de problemen die een ander heeft veroorzaakt te moeten corrigeren. Vaak betreft het dan patiënten die al veel geld hebben betaald voor de eerste behandeling, en dergelijke correctie-behandelingen gaan dan ook vaak met veel verdriet gepaard.
    De NVPC heeft zich tot doel gesteld om kwaliteitsnormen te stellen aan cosmetische behandelingen, nu die steeds vaker negatief in het nieuws komen. Deze normen dienen door alle leden te worden gevolgd.
    Garanties krijgt men nooit, maar een landelijk toezichthoudende instantie als de NVPC die Nederlandse plastisch chirurgen aan bepaalde regels verbindt, geeft in elk geval nog enige steun bij het maken van een weloverwogen keuze voor uw behandelend arts.

    Tot slot nog even iets over mijn persoonlijke visie: door het leveren van een hoge kwaliteit van zorg komen de verdiensten vanzelf wel, zo leert de ervaring.
    Desondanks is -ook bij mij!- het resultaat van een behandeling wel eens anders dan de verwachting.
    dus nogmaals, garanties krijgt u nooit, ook niet bij mij. Een goede voorlichting is dan ook erg belangrijk, waarbij ook de risico’s goed worden uitgelegd. U maakt dan uiteindelijk zelf de beslissing om een behandeling te laten uitvoeren, alle risico’s inbegrepen. Kortom, bezint eer ge begint. Ik heb liever dat u besluit een behandeling niet te ondergaan, dan dat u achteraf spijt krijgt.
    Dat heeft volstrekt niets te maken met geld verdienen, prijzen opdrijven of monopolie-posities innemen. Dat heet kwaliteit van zorg leveren, Ayaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>