21-jarige overlijdt tijdens liposuctie

Vanochtend is tijdens een liposuctie-operatie in het Utrechtse Medisch Centrum Biltstraat een 21-jarige vrouw in levensgevaar gekomen. Ze werd met spoed naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht gebracht, waar ze kort na aankomst overleed. (bron: AD)

 

Volgens De Telegraaf zou het om een vrouw zijn gegaan die behoorlijk beinvloed was door makeover-programma's. Ze woog 54 kilo.  Ik meld het maar even, hoewel ik het niet echt ter zake doende vind. Voorlopig is het nog steeds onduidelijk wat de precieze doodsoorzaak is. Men speculeert over het beschadigen van een slagader of een vitaal orgaan, 'maar wellicht had ze al een ziekte onder de leden,' aldus directeur Leo Querido van wie de kliniek is.

Het is overigens niet onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd, hij had zijn operatiekamer verhuurd aan plastisch chirurg Edwin van Onselen die opereert onder de naam Aestheticare. Van Onselen is ook chef de clinique Plastische- en reconstructieve chirurgie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Gezien zijn status zou je denken dat het geen onbekwaam arts is, maar Elsevier kwam deze week nog met nieuwe feiten op de proppen over een operatie met slechte afloop waarbij hij eerder betrokken is geweest en andere feiten.  Er volgt nu onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

ZKN keurmerk 

Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Vorig jaar overleed in een Amsterdamse prive-kliniek een vrouw na een (buik)vetschortoperatie. Maar het komt gelukkig niet vaak voor. De meeste artsen die dit werk in prive-klinieken doen, werken ook in ziekenhuizen. Het blijft altijd wel belangrijk na te gaan naar welke kliniek je gaat. Zorg ervoor dat het een ZKN keurmerk heeft, en check hoe bedreven de chirurg is die je opereert. En natuurlijk, houd er rekening mee dat je een ingreep laat doen in een gezond lichaam, het doel heiligt niet altijd de middelen…….

Lees ook:Netwerk rectificeert incident met Edwin van Onselen
Lees ook:Van Onselen bij De leugen regeert….
Lees ook:Vergroot je zelfvertrouwen met een borstvergroting
Lees ook:Pls.chirurg Leo Peter van der Weij opent kliniek in Belgie
Lees ook:Netwerk: De rijdende rimpeldokter en Edwin van Onselen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “21-jarige overlijdt tijdens liposuctie

  1. Marina

    Tja, het blijven toch zogenaamde “invasieve” operaties, waarbij een bacterie gigantische gevolgen kan hebben!
    Men staat daar niet altijd bij stil en denkt ‘dat doen we even’. Niet dus.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    ha marina, en daarom keer ik me ook tegen uitspraken in de media over ‘dat het geen gevaarlijke ingreep is’ m.a.w. dat doen we wel even, nou dat is dus niet zo. artsen hebben mij altijd verteld dat het wel degelijk een zware ingreep is, het feit dat het onder plaatselijke verdoving gedaan wordt, zegt niet over de zwaarte. ook knieoperaties worden onder plaatselijke gedaan (in dit geval ruggeprik) en dat is toch ook geen peuleschilletjes-ingreep.

    maar goed, in dit geval weten we nog steeds niet wat de oorzaak is geweest. giswerk en speculaties hebben weinig zin

      /   Reply  / 
  3. lisa

    jullie schrijven
    Het blijft altijd wel belangrijk na te gaan naar welke kliniek je gaat. Zorg ervoor dat het een ZKN keurmerk heeft, en check hoe bedreven de chirurg is die je opereert. 

    de kliniek van van onselen had zo een keurmerk

    wat ik ook jammer vind is is er ook goed journalistieke onderzoek gedaan naar wat voor eerdere complicaties door een eerdere chirurg in belgie? is toch niet zo moeilijk oh nee het is toch makkelijker om meteen een vingertje te wijzen
    laat ook even zien hoeveel goede operaties mr van onselen heeft uitgevoerd zonder complicaties he

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>