Zeldzame lymfeklierkanker gelinkt aan siliconen borstvergroting

Vrouwen met een siliconen borstimplantaat lopen een grotere kans op het krijgen van ALCL in de borst, een vorm van lymfeklierkanker. Dit lees ik op het gezondheid.blog van mijn collega Sonja Crielaard.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, dat woensdag is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. Het is de eerste keer dat er een duidelijk verband is gevonden tussen borstimplantaten en kanker.

Jaarlijks worden in Nederland twaalf- tot vijftienduizend vrouwen van borstimplantaten voorzien. In 80% van de gevallen gaat het om borstvergrotingen, in de overige gevallen betreft het borstreconstructie, bijvoorbeeld bij vrouwen die als gevolg van borstkanker een of beide borsten zijn kwijtgeraakt.

Volgens de onderzoekers hoeven vrouwen met borstimplantaten zich echter geen zorgen te maken. ALCL in de borst is zo zeldzaam, dat de kans om het te krijgen, ook voor vrouwen met een implantaat, bijzonder klein is.

In een periode van 12 jaar (1994-2006) blijken in Nederland slechts 11 vrouwen ALCL in de borst te hebben gehad. Maar liefst 5 daarvan echter, bleken siliconen borstprotheses te hebben. In alle gevallen ging het om een borstvergroting.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Foutje, bedankt!
Lees ook:Mannen maken meer kans om aan kanker te sterven
Lees ook:Sporten zou kanker kunnen voorkomen
Lees ook:Kappers toch meer risico op kanker?
Lees ook:‘Geen verhoogd gezondheidsrisico PIP-implantaten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>