Gahare of Oud, de meest kostbare parfumgrondstof ter wereld

Maar liefst 85 duizend euro betaal je voor een kilootje hars uit de zeldzame, en daarom inmiddels commercieel geplante, Gahareboom, in het Arabisch Oud genoemd, in het Engels Agar. Deze tropische boom groeit in de Verre Oosten-regio van Vietnam, Cambodja tot in Indonesie. Het spul werd beroemd toen Arabieren het op grote schaal gingen importeren. Niet alleen voor heilige rituelen, maar ook om op de huid te smeren en in parfums te verwerken.

 

Er zou geen betere huidstof dan Gahare bestaan, en ook geen intiemere parfumstof. Het heeft een subtiele maar in de basis zeer sterke Oosterse houtgeur (hoe kan het ook anders). Het maakt elke andere geur die eraan toegevoegd een stuk warmer. Het is een bijzonder verhaal, zeker als je weet dat er vanwege de waarde en commerciele interesse steeds meer geroofd wordt, tot bij de inheemse volkeren aan toe. De VN heeft een speciale werkgroep opgericht om de boom te beschermen en de productie te commercialiseren met speciale plantages.

Ik ken twee parfumhuizen die het verwerken in parfums; Montale (Black Out) en Amouage (Attar Oud). Maar vooral in het Midden-Oosten barst van het lokale parfumhuizen die er iets mee doen.

Lees ook:P. Diddy houdt van sterke, sensuele vrouwen
Lees ook:Marihuana parfum
Lees ook:Wie heeft de mooiste kerstboom?
Lees ook:Zo sexy vieren de sterren kerst
Lees ook:Van Gils Parfums trakteert

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gahare of Oud, de meest kostbare parfumgrondstof ter wereld

  1. jan-willem

    Dag Monique,
    Ik heb je stuk gelezen over Aoud verwerkt in parfum. Het klopt dat het misschien wel de duurste grondstof voor parfums maar wat ik echt miste in je verhaal is de meest populaire Aoud parfum in het midden oosten: Parfums M.Micallef.
    Deze geur wordt aldaar zelfs al bijna als een religie beschouwd en verkoopt meer dan Chanel bij bijvoorbeeld de Paris-gallery.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    ha jan willem, leuk dat je reageert! ik weet veel, maar niet alles, dus prima dat je nog even meldt dat er meer parfummerken aoud/oud/gahare – you name it – in parfum verwerken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>