Omega-3 vetzuur 2x zo belangrijk voor hersens meisjes

Ik ben een omega-3 vetzuur fan. Ik slik ze niet alleen voor mijn eigen hersens, ook voor mijn huid. Toen ik zwanger was slikte ik ze voor mijn ongeboren kindje en toen zij geboren was kreeg ze al binnen een week of zo extra omega-3 aan de fles met borstvoeding toegevoegd. En nu staat er in het wetenschappelijk tijdschrift NewScientist wederom hoe belangrijk het vetzuur is, vooral voor meisjes….

 

Uit diverse onderzoeken waarbij de link tussen intelligentie en een hogere consumptie van omega-3 gemeten werd, bleek dat vooral het vrouwelijk geslacht er zeer bij gebaat is, en dan voor de hersencapaciteit. Vrouwen zijn er twee keer zoveel bij gebaat als mannen. UIt onderzoeken aan de uni's van Pittsburgh en Santa Barbara blijkt dat vrouwen er ook meer van opslaan rond de heupen en dijen, als voeding voor de ongeboren vrucht (dat wist ik al lang:-)

Vervolgens hebben de onderzoekers data vergeleken van de National Health and Nutrition Examination Survey in Amerika en de consumptie van omega-3 vergeleken van 6000 kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Ze concludeerden dat hoe meer omega 3 de kinderen binnenkregen hoe beter ze scoorden, en dat het dus bij meisjes zelfs 2x zo hoog was.

In het artikel wordt ook verwezen naar de minder goede kanten van omega-6 vetten die vooral in zonnebloemolie, sojaolie en maisolie voorkomen en in grote getalen in koek en dergelijke zitten. Als er meer 6 dan 3 binnenkomt, worden de levels van 3 behoorlijk uit de weg geschoven.

ps van mij: als je niet van vis houdt, slik dan omega-3 uit algen. Weinig mensen weten het maar, maar algen zijn de oorspronkelijk bron van omega-3 – voor vissen. Algen worden door vissen gegeten en zo krijgen die vissen het dus binnen. Ik slik ze al jaren van Solgar, de DHA.

Bron: NewScientist, 28 June 2008

Lees ook deze blogs:

- Omega-3 beschermt de natuurlijke huidbarriere

- Omega-3 biedt lichte bescherming tegen uv-straling

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Meer goedaardige borstaandoeningen bij drinkende tieners
Lees ook:Dove: Schoonheidsideaal bij meisjes is dramatisch
Lees ook:Kinderen koppelen slank aan geluk en succes
Lees ook:Ruikt jouw zweet ook zo naar etenslucht?
Lees ook:Vruchtensap net zo slecht als frisdrank

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Omega-3 vetzuur 2x zo belangrijk voor hersens meisjes

  1. zelda

    met dank aan de levertraan van vroeger (en ik ben, voor zover bekend, de enige in Nederland die dat lekker vond)

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    @zelda, nou precies, eigenlijk niets nieuws onder de zon. ik ben ook met levertraan grootgebracht en vond het geen drama. heb eigenlijk recent pas gehoord dat het uit de gratie raakte omdat levertraan teveel vervuilde stoffen zou bevatten…geen idee of dat ook werkelijk zo is, nooit uitgezocht.

      /   Reply  / 
  3. maria

    hoi Monique

    omega 3 van solgar..uit algen is dat het enige merk?ikslik ookomega3/6/9 heb niet het idee dat het wat doet namelijk,en omdat ikooit spirulina nam,wel meeigen fit voelde.
    want dan ga ikook over van merk lucovitaal naar Solgar.bedankt voorje evt reaktie

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    ha maria, punt waar ik even mee zit is het feit dat je niet het idee hebt dat ze wat doen. wat verwacht je dat ze zouden doen dan? ik denk namelijk ook niet dat je dat echt heel direct kunt merken. er zijn veel wetnschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat we extra omega 3 nodig hebben, maar nergens wordt aangegeven dat je daar dan ook direct wat van merkt.

    ik kan je niet aangeven wat je moet slikken, wel zou ik geen omega 9 gaan slikken, dat zit al veel in allerlei koek en heb je dus echt niet nodig.

    omega 3 zit ook in cranberries in grote hoeveelheden.

    en er hangt natuurlijk een prijskaartje aan pillen. ik weet niet of DHA van solgar veel duurder is dan wat je nu slikt namelijk.

    mail me gerust weer!
    groetjes, monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>