75 jaar beautykennis…

In 1935 richt de uit Wenen afkomstige chemicus Dr.Rudolf Hauschka (1891-1969) het bedrijf WALA op. Het bedrijfje begon met het produceren van antroposofische geneesmiddelen. Inmiddels is WALA een onderneming met meer dan 700 werknemers, een omzet van 98 miljoen euro (2009) en meer dan 30 distributeurs wereldwijd. Naast de antroposofische geneesmiddelen van WALA maken sinds 1967 ook Dr.Hauschka Cosmetica en de zeer recentelijk gelanceerde Dr.Hauschka Med mondverzorgingsproducten onderdeel uit van de WALA merken.

Hoe het allemaal begon

Er zijn een heleboel ervaringen nodig voordat iemand een buitengewoon idee ontwikkeld en het ook daadwerkelijk in praktijk brengt. Bij Dr.Rudolf Hauschka, de oprichter van WALA, borrelde in de vroege jaren 20 al het idee om geneesmiddelen te ontwikkelen op natuurlijke basis, zonder toevoeging van alcohol en conserveringsmiddelen. De chemicus wilde langs de natuurlijke weg een lichaam dat uit balans was geraakt weer in harmonie brengen. Al tijdens zijn studies chemie en medicijnen merkte hij dat hij sceptisch was over synthetische geneesmiddelen. Hij stelde zichzelf de vraag of de synthetische stoffen in reguliere medicijnen vervangen zouden kunnen worden door natuurlijke. Een sleutelervaring gaf voor Rudolf Hauschka uiteindelijk de doorslag. De ontwikkeling van de WALA geneesmiddelen kan worden toegeschreven aan een ontmoeting met Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. In de zomer van 1924 bezocht Rudolf Hauschka een antroposofische bijeenkomst in Arnhem. Daar ontmoet hij Steiner en vraagt hem: “Wat is leven? “ Rudolf Steiner beantwoordt zijn vraag met: “Bestudeer de ritmes. Ritme draagt leven.”

Ritme draagt leven

Wie over het leven nadenkt, komt tot de conclusie dat vele soorten ritmes een rol spelen. Bij het wisselen van de seizoenen, bijvoorbeeld, wisselen kou en warmte elkaar af. De polariteiten licht en donker zorgen ervoor dat we dag en nacht kunnen onderscheiden, en daardoor ook activiteit en rust in ons leven hebben. Binnenin ons vinden we het ritme van de hartslag en het ademhalen. Ook onze huid heeft een eigen ritme: in vier weken tijd hebben alle cellen in de bovenste huidlaag zichzelf vernieuwt. Dr.Hauschka nam de raad van Rudolf Steiner ter harte en ontwikkelde productieprocessen waarin ritmes van de natuur betrokken werden. Polariteiten (licht, donker of rust en beweging) spelen een zeer belangrijke rol in het proces, zij zorgen ervoor dat de vitaliteit van de plant behouden blijft en dat het eindproduct zonder toevoeging van alcohol of conserveringsmiddelen voor langere tijd houdbaar is. De naam WALA: Warmte, As, Licht, As laat zien dat ritme het hart van het bedrijf is. Tot op de dag van vandaag maken WALA – medewerkers gebruik van Dr. Hauschka’s techniek.

Vooruitziende blik

Pas vele jaren later wordt duidelijk hoe vooruitstrevend het idee van Rudolf Hauschka was. Steeds meer mensen zoeken tegenwoordig een natuurlijke oplossing voor kwalen. Bewustwording, goede zorg voor de aarde en een gezonde levensstijl zijn een grote rol gaan spelen in onze maatschappij. Het gebruik van natuurcosmetica, zonder synthetische stoffen, wordt steeds vanzelfsprekender. Persoonlijke verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid krijgt steeds meer prioriteit.

Lees ook:90 jaar Weleda
Lees ook:Beauty leer…
Lees ook:Iedere vrouw kan MOOI zijn!
Lees ook:Weleda = duurzaamheid
Lees ook:Super Eyeliners

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>