Geniet veilig van de zon op je vrije Moederdag

Met Moederdag kun je heerlijk relaxen in de zon. Je hoeft immers niets te doen. Ter informatie: er is nog nooit zoveel huidkanker geconstateerd dan de laatste 5 jaar. Hoe bescherm je jezelf dan het beste? Irma Hulscher van Hulscher Cosmetics vertelt het je.

Irma Hulscher: “Gelukkig wordt de bescherming tegen zonnestralen steeds verfijnder en effectiever. In ieder geval is het goed om te weten wat nu precies de schade veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten UV stralingen, waaronder UVA, dit is een lange golflengte en UVB welke een korte golflengte is. Een makkelijk te onthouden ezelsbruggetje is de volgende:
UVA: veroorzaakt Aging, UVB: Burning
Deze twee stralingen kunnen voor huidveroudering en zelfs huidkanker zorgen, de twee grootste nadelen van de zon.”

‘Huidveroudering en huidkanker zijn de twee grootste nadelen van de zon’

Voordelen van de zon
“Zon heeft gelukkig ook veel voordelen. Zo zorgt ze voor een betere bescherming bij verkoudheden, ze bestrijdt bacteriële huidinfecties, de hyperfunctie van de schildklier wordt genormaliseerd, de macrofagen (‘ stofzuigers’) eten de ‘plak’ uit de bloedvaten, je melatoninespiegel wordt verhoogd (minder depressies) en er wordt een pro-opium en endorfine aangemaakt waardoor je je gelukkig voelt. De zon zelf is dus niet de boosdoener. Wij moeten er zelf verstandig mee omgaan!”

‘De zon zelf is niet de boosdoener, maar wij moeten er verstandig mee omgaan’

Beschermd?
“Als we teveel onbeschermd (qua kleding en zonbeschermende producten) de zon ingaan, verbrandt onze huid en wordt ons DNA beschadigd. Omdat we veel meer tijd in de zon doorbrengen dan vroeger, werden er op een gegeven moment zonnebrandcrèmes ontwikkeld. Prima zou je denken, maar na jarenlang gebruik van zonnefilters in deze producten, weten wetenschappers inmiddels dat 10% van deze zonnefilters in onze urine wordt teruggevonden. Bovendien zijn de stoffen die nodig zijn om de filters te emulgeren erg giftig, kankerverwekkend en roepen allergische reacties op. Een Zwitsers onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de filters bij vissen, in vetweefsel (o.a. vrouwenborst) en moedermelk wordt teruggevonden. Hierdoor kan bijvoorbeeld bestaande borstkanker verergerd worden.
Een ander nadeel van deze filters is dat ze vrije radicalen veroorzaken in de huid. Hoe hoger de factor hoe meer vrije radicalen gevormd worden. Inmiddels weet men dat SPF 25-30 de hoogste bescherming geeft van dit soort filters. SPF 50 beschermd slechts 2 tot 3 procent meer, maar vormt wel een dubbel aantal vrije radicalen!”

‘10% procent van de zonnefilters wordt in onze urine teruggevonden’

Gevaarlijke zuurstofverbindingen
“Het meest nadelige effect krijg je in de felle zon op het heetst van de dag. Dan ontstaan er gevaarlijke zuurstofverbindingen in de lucht. Deze verbindingen veroorzaken de grootste veroudering en schade in onze huid! Normaal gesproken kan de huid deze schade prima zelf herstellen. Echter, de Langerhanscel (een cel die onze huid enorm beschermd en zich door de huid kan verplaatsen als een soort ‘Barbapapa’) duikt naar de diepte als het te heet is. En dus is je huid minder beschermd dan op tijdstippen wanneer het minder heet is.”

‘Je huid is minder beschermd op tijdstippen dat het erg heet is’

Rejuvi blockt
“Om dit probleem tegen te gaan, werd gewerkt aan een oplossing: sunblocks. Sunblocks zijn filters die niet in je huid trekken, maar erop blijven liggen zodat de zon direct van je huid af reflecteert. Sunblocks bestaan meestal uit Titaniumdioxide en Zinkoxide, twee ingrediënten die als een fijn wit poeder de zon reflecteren. Nadeel van deze ingrediënten is dat zij wit zijn: na het opbrengen ziet je gezicht er wit uit. Niet echt fijn, vandaar dat de korreltjes van deze ingrediënten steeds fijner worden gemaakt, de zogeheten micropigmenten. Je huid ziet er minder wit uit, maar heeft nog wel de sterke beschermende werking. De laatste ontwikkeling is het toevoegen van mangaan. Deze anti-oxidant heeft van nature een lichtbruin kleurtje. Sunblocks met mangaan erin vangt meer vrije radicalen en ziet er minder wit uit. Precies wat we nodig hebben. Een merk dat dit toepast is Rejuvi.”

‘De laatste ontwikkeling: het toevoegen van mangaan’

Regelmatig insmeren
“In smeergedrag kunnen we ook nog wel wat leren. Eén keertje smeren op een dag is niet voldoende. Wie het smeren een paar keer per dag herhaalt, beschermt zijn huid tegen veroudering (de zon is daarbij de grootste boosdoener), ontsierende pigmentvlekken en huidkanker. De meest agressieve vorm is kanker van de melanocyten (onze pigmentcellen): de melanoom.”

‘Voldoende smeren voor een voldoende bescherming’

Extra bescherming met vitamines
“Wil je extra beschermt zijn tegen de zon, dan kun je een vitamine C product (10 procent) onder je sunblock aanbrengen. Hiermee verhoogt de bescherming met 50 procent en ook vrije radicalen worden door vitamine C geneutraliseerd. Vooral in combinatie met vitamine E (dat in het celmembraan zit) vangt het de meeste vrije radicalen. Het innemen van deze combinatie versterkt ontegensprekelijk de antioxiderende werking.
Extra bescherming is vooral noodzakelijk voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Zij moeten erg oppassen, want hun celdeling is actiever en de foutjes – door de zon ontstaan – worden ook sneller doorgegeven.”

Kortom: wees zuinig op je huid. Een egale huid is mooier dan een huid met vlekken. Ben je benieuwd hoe jouw huid er voorstaat? Bij Hulscher Cosmetics kun je een digitale huidscan laten maken waarop de resultaten van de mate van UV-vlekken en –schade staan.

Lees ook:Sublieme zonnecrèmes
Lees ook:Dior Bronze brengt de zon in je leven!
Lees ook:Safe zonnen doe je met Daylight Defense van Dermalogica
Lees ook:‘Laat je huid relaxen’
Lees ook:Mooie huid? Vermijd deze producten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>