Mooie huid? Vermijd deze producten!

De website Futurederm van de Amerikaanse dermatologe in wording Nicky Zevola bezoek ik regelmatig omdat ze heel verfrissend uit de hoek kan komen. Het blogje dat ik nu aanhaal gaat over vier productsoorten die je maar beter kan mijden als je gave huid je lief is. Gewoon, omdat ze meer schade aanrichten dan goed doen…

 

Ze noemt harde scrubs, waaronder die gemaakt van ouderwetse abrikozenpitjes en dergelijke. Deze te harde scrubcremes beschadigen de huid juist en vergroten de porien meer dan je lief is (ze zouden ervan uitrekken….). Gebruik liever peelings die de huidcellen losweken in plaats van substanties die de boel moeten afschuren.

Ook noemt ze het ingredient Benzoyl Peroxide dat nog wel eens in anti acne producten wordt gebruikt. Het genereert juist extra vrije radicalen in de huid en daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Schadelijk vindt ze ook de wet lipglosses waarover de afgelopen maanden al veel is gemeld online. De wetlooks trekken juist uv-straling aan, waardoor de kans op huidcelafwijkingen alleen maar toeneemt. Liever een gewone lipstick dus en wel eentje met uv-filter erin.

En ze wijst tot slot op de schadelijkheid van selftanning producten, waarin de befaamde bruinkleurende stof DHA (dihydroxyacetone) zit. Uit Duits onderzoek zou blijken dat de huid 24 uur na het opbrengen juist ontvankelijker is voor vrije radicaal schade wanneer dan ook blootgesteld aan uv-straling, dus zonlicht. Vrije radicalen zijn even kort door de bocht gezegd, agressieve deeltjes die de gezonde celfuncties verstoren. Het meest zichtbare gevolg daarvan is rimpelvorming. Liever niet gebruiken dus, zegt ze, en in ieder geval ook een dikke laag zonnebrandcreme er overheen smeren om het euvel te voorkomen. Denk sowieso nooit dat een zelfbruiner je huid in de zon tegen uv-straling beschermt. DHA stimuleert niet de aanmaak van het bruine pigment melanine en verdikt de huid ter bescherming ook niet, wat in beide gevallen wel gebeurd ondeer invloed van uv-licht. Dit zijn de enige twee natuurlijke wapens die de huid heeft om zichzelf tegen de inwerking van uv-straling te beschermen.

Lees haar bevindingen en onderzoeksverwijzingen hier.

Lees ook:Beschermen anti-oxidanten de huid wel?
Lees ook:Faceguard tegen UV straling
Lees ook:Sublieme zonnecrèmes
Lees ook:Beste voor je huid: anti-age zonnecreme
Lees ook:BRONZESTIM, een doeltreffend ‘inwendig’ zonneproduct

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Mooie huid? Vermijd deze producten!

 1. zelda

  waar is je mooie header van dit blog opeens gebleven, deze vind ik lang zo mooi niet!

    /   Reply  / 
 2. MOI

  Dit is gewoon reclame,, zal binnenkort wel weer veranderen denk ik?

    /   Reply  / 
 3. redactie, monique

  klopt, het is tijdelijk, maar hoe lang dat duurt kon de uitgever van onze blogs nog niet vertellen. ik wist het ook niet, het kwam als een verrassing. natuurlijk is het enigszins fijn voor ons, omdat we zo wat centjes kunnen verdienen, maar eerlijk gezegd gaan de wensen van de klant en de grenzen van de uitgever wel heel ver.

    /   Reply  / 
 4. Peter

  Ik heb zelf ook een tijdje Benzoyl Peroxide gebruikt als anti acne product. Maar ik kreeg er een hele droge huid van. Voor al in de winter voelde mijn huid strak aan. Een kennis van mij is schoonheidsspecialiste, en die heeft van vrijwel helemaal van de acné afgeholpen. Ik heb alleen nog puistjes als ik me niet houdt aan het schoonmaak schema, met de aparte producten genaamd Purus acné die ze mij heeft aanbevolen.

  Maar sinds ik geen Benzoyl Peroxide voelt mijn huid weer glad.Ik kan me helemaal vinden in de bevindingen van Nicky Zevola.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>