Fruit en groenten minder effectief tegen kanker dan gedacht

Paprika'sEr wordt continu op gehamerd dat je veel groenten en veel fruit moet eten. Het zou kanker kunnen voorkomen. Vijf porties vers fruit en groenten per dag eten blijkt de gemiddelde mens echter maar een beetje tegen kanker te kunnen beschermen. Zware drinkers worden beter beschermd door de gezonde voeding, maar dan vooral tegen kankers veroorzaakt door alcohol en roken, zoals keelkanker en darmkanker. De wetenschappers vermoeden dat het ‘beschermende’ effect dat fruit en groenten schijnen te hebben, eigenlijk aan andere factoren zijn te wijten. Dat blijkt uit een studie bij 500.000 personen in 10 Europese landen over 9 jaar, zo schrijft The Guardian. De studie werd uitgevoerd door het National Cancer Institute, en vergeleek simpelweg de consumptie van fruit en groenten met het voorkomen van kanker. Er werd gecontroleerd voor factoren die de resultaten zouden kunnen vertekenen, zoals roken, alcoholconsumptie, obesitas, eten van vlees, aantal uren beweging en het innemen van de pil.

Als iedereen in de studie nog eens 150 gram fruit en groenten per dag extra zou eten, dan zouden 2,6 procent van alle kankers in mannen en 2,3 procent van alle kankers in vrouwen vermeden kunnen worden. “Het onderzoek toont duidelijk dat de link tussen fruit en groenten en bescherming van kanker maar zwak is”, aldus onderzoeksleider Paolo Boffetta van de Mount Sinai School of Medicine in New York. Andere wetenschappers wijzen erop dat het nog steeds loont om voldoende fruit en groenten te eten omdat de consumptie er van wel beschermt tegen hart- en vaatziekten, en toch altijd een klein beetje beschermt tegen kanker.

bron: hln.be

Lees ook:Veel misvattingen over risico’s op krijgen van kanker
Lees ook:Mooie mensen zijn niet per defintie gezonder
Lees ook:Mannen 20 procent meer kans op kanker
Lees ook:Top 20 van K-werende fruit- en groentesoorten
Lees ook:Borstkanker gaat vaker weg dan we denken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>