Vooral uv-a veroorzaakt dodelijk melanoom

…zo blijkt uit nieuw onderzoek dat in januari werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science. UV-a dat notabene het hele jaar door en vrijwel gelijkmatig aanwezig is, blijkt een grotere risicofactor voor het krijgen van de  (soms dodelijke) huidkanker melanoom. UV-b genereert juist vitamine D in onze huid en dat hebben we nodig voor het botweefsel, maar er zijn ook aanwijzingen dat het beschermt tegen…kanker, jawel.

 

Sommige wetenschappers zeggenu dat het goed is elke dag tussen de 10 minuten en een uur in de zon/buitenlucht te zijn, en wil je langer blijven dan een sunblock op te doen. Zo heeft je huid voldoende tijd om vitamine d aan te maken.

Omdat vitamine d zo belangrijk is en dat vooral onder invloed van uv-b straling wordt aangemaakt en uv-a de schadelijker huidkankers veroorzaakt, vragen sommige wetenschappers zich nu ook al af of het niet beter is om anti zonnebrandmiddelen te gaan maken waarin hoge doses uv-a bescherming zitten en minder van de uv-b bescherming.

Het is de wereld op zijn kop, vind je niet? Dertig jaar lang is er vet gesmeerd met uv-b filters, uv-a filters waren er nog niet. En wat doen we dan met het feit dat uv-b vooral voor verbranding zorgt ,waardoor het DNA beschadigt? Ook dat is schadelijk voor de huidcellen….

Dit wordt vast nog vervolgd. En als je alvast wil lezen wat er internationaal over geschreven is, doe je dat hier.

Lees ook:Make-up is oeroud!
Lees ook:Crème beter dan botox
Lees ook:UV-filters lossen je acrylnagels op!
Lees ook:Geniet veilig van de zon op je vrije Moederdag
Lees ook:Broccoli beschermt tegen de zon

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Vooral uv-a veroorzaakt dodelijk melanoom

  1. jeroen

    Eerst mocht ik alleen ‘s zomers niet naar buiten en nu dus ‘s winters ook al niet meer…

    Hoe moet ik dan m’n boodschappen nog halen? Via internet bestellen en laten bezorgen? Kom ik weer niet aan m’n lichaamsbeweging en krijg ik te maken met kransslagaders die dichtslibben. Wel bewegen kan dan alleen nog maar in huis, maar dan mis je de frisse buitenlucht die is verrijkt met dieseldampen en andere gassen…

    Is er nog iets dat wel kan zonder dat je een verhoogd risico loopt op levenbedreigende ziekten?

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    …gewoon leven en vanzelf sterven…lijkt me de beste optie, en vooral maar niet bang zijn voor de dood, wat al die wetenschappers blijkbaar wel zijn:-))

      /   Reply  / 
  3. F.Floor (62)

    Dit is vooral in elektrotechnisch opzicht de wereld op zijn kop! Alle TL-buizenfabrieken ter wereld hebben ons een kwart eeuw voorgehouden dat je onder hun UV-A buizen gerust kon bruinen zonder dat dit ook maar enigermate schadelijk was. Sommige fabrikanten beweerde zelfs dat ze zó weinig UV-B afgaven dat ze volmaakt onschuldig waren dus tel uit je “winst”.
    Dit is dus net zo’n verhaal als met margarine – totdat ze zo boordevol met triglyceriden en acreïline zaten dat je zéker wist dat niemand de 65 kon halen (en misschien was dat de bedoeling ook wel?)

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    ….ik word er ook niet goed van, F:-)
    de uitvinding van zonnebrandmiddelen heeft het uberhaupt legitiem gemaakt om maar lekker lang in de zon te gaan bakken. wie weet zouden we het nooit zo lang hebben gecultiveerd als die middelen er niet waren gekomen. verbrand zijn is immers niet uit te houden…

      /   Reply  / 
  5. F.Floor (62)

    Ja en dan dat bruinen zelf he? Waarom doen vrouwen datte nou eigenlijk???
    Dit probleem heb ik nooit kunnen oplossen.
    Al vanaf m’n 12e val ik op meisjes met een volkomen spierwitte huid en waarom denk je?
    Omdat op een meisje onderhuids een laagje vet van ongeveer 6 mm moet zitten en vet is wit van kleur. Als een jongen dat laagje vet aanwezig ziet wordt elke jongen gewoonlijk helemaal lyrisch want: dáár komen ooit baby’s uit, zeker weten. Dié moet je hebben!
    Snapt iemand op dit blog waarom vrouwen er juist onaantrekkelijk uit willen zien met die bruiningsapparatuur? Op m’n 62e een brandende vraag…

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    @F; in het Victoriaanse tijdperk was een gebruinde huid niet chic, dat werd geassocieerd met landarbeid, dus armoede. Rijke dames werkten niet dus hadden en hoorden een witte huid te hebben. toen in de 20ste eeuw de industrialisatie echt goed op gang kwam en ook middenklassen ontstonden, werd het een teken van rijkdom om naar zonniger oorden op vakantie te kunnen gaan. de franse modeontwerpster coco chanel maakte in de jaren 20 de zongebruinde teint voorgoed ‘bon ton’ bij trendgevoelige klassen. bruin werd het equivalent van sportiviteit en gezondheid. na de oorlogen, in de jaren’60 en ’70 toen vakantiehouden in zonnige oorden voorgoed op ons wensenlijstje kwam was ook een bruin vel definitief in het rijtje van uiterlijkheden van het goede leven terechtgekomen. en het is hardnekkig; want een licht kleurtje geeft je inderdaad het gevoel dat je er gezonder uitziet. de uitspraak van ‘bleke betje’indachtig.

    inmiddels zie alweer culturele scheidingen optreden. jantje patat bakt em nog altijd bruin aan het strand van mallorca of bakkum. en de gemiddelde gooise vrouw ook voor wie de golfbaan en het zeiltochtje nog altijd punt van vermaak zijn. maar ik ken ook genoeg mensen aan de andere kant van het spectrum die werkelijk elk straaltje vermijden, uit angst voor lelijkheid en wellicht de dood.

    jouw biologische benadering wordt in de moderne wereld overgoten met een stevig (sub) cultureel sausje. een mens is geen dier. wij hebben cultuur, dat onderscheidt ons en kan biologische drijfveren ook behoorlijk maskeren.

    vraag jij je nooit af waarom zoveel vrouwen cosmetische ingrepen laten doen? er zijn wetensschappers die menen dat ze dat doen om aantrekkelijker te zijn voor de ander sekse, dus hun voortplanting veilig te stellen. punt is alleen dat de vrouwen die het doen vaak al in de laatste fase van hun vruchtbaarheid zitten. die voortplanting is geen issue meer, maar economie des te meer. overleven in een wereld door maatschappelijke acceptatie, staat gelijk aan meer kans op succes en een fijn inkomen, al dan niet zelf dan wel door een partner verworven. een mooie vrouw heeft kans op een mooie man en mooie mensen verdienen per definitie meer geld dan lelijke mensen.

      /   Reply  / 
  7. F.Floor (62)

    Hm ja monique je kan gelijk hebben. Onder vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar, + borstvergroting hebben laten uitvoeren komt zelfmoord ZEVEN malen vaker voor dan die geen borstvergroting hebben laten doen.
    Dat zijn zéker schokkende cijfers.

    Dito die van psychologen. Vrouwen vallen op status (maar mogenlijk dattie de hypotheek kan betalen?) en academici zijn gewild.
    Onder psychologen komt echtscheiding het vaakst voor met 86%, maar in de usa is het cijfer nog veel hoger.

      /   Reply  / 
  8. redactie, monique

    @F: ik kan je niet volgen. ik zie geen relatie tussen jouw voorbeelden nu en het geen ik daar voor schetste. ik laat het hier verder bij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>