Recensie! Beauty+ maakt van lichaam een werkplaats

Niet mijn woorden, maar wel mooi gevonden van tekstschrijver Paul de Neef die in het gloednieuwe magazine over cosmetische ingrepen een verhaal schreef over het BNN programma dat deelnemers een ingreep uit het hoofd gaat praten. Beauty+ informeert, visualiseert en grijpt je naar de strot….(op de foto pls.ch.Werner Beekman, bij de stand van Beauty+ op de afgelopen Miljonair Fair)

 

Tsja, een magazine dat uit de stal van Studio Room komt, waar ook Linda en La Vie en Rose gemaakt worden, moet wel een visueel genot zijn. En het klopt, prachtig vormgegeven is dit nieuwe, vier keer per jaar te verschijnen magazine dat informeert over cosmetische (chirurgische) ingrepen. Treffend in beeld, een operatie in vol ornaat laten zien, wordt niet geschuwd en dat hoeft ook niet, de beelden ademen een zekere intimiteit waar zelfs de grootste angsthaas voor het mes naar kan kijken.

Er is veel informatie over ingrepen van borstvergroting tot liposuctie, vertelt door dames die het hebben ondergaan, of door chirurgen die op deze wijze ook hun visitekaartje kunnen afgeven voor hun eigen kliniek. Want let wel: de uitgever is Strengholt (wel bekend van boeken e.d.), de vormgeving en redactie ligt bij Room, maar het adviserend bestuur bestaat uit een club plastisch chirurgen met hoogleraar Berend van der Lei aan het roer, die graag zijn boodschap verkondigt dat pl.ch. de mens ook vooral gelukkig maakt (tevens de rode draad van dit magazine).

Er zijn louterende dan wel filosofische verhalen van journalisten die zich vragen wat je als vrouw en als consument toch met die schoonheidscultus en de industrie aan moet, die zich verzetten maar zich uiteindelijk er ook aan over geven, hun verhaal naar de format van het magazine toeschrijven. Natuurlijk. Beauty+ is pro-ingreep.

Beauty+ heeft me een avond lang bezig gehouden. Alle verhalen gelezen, de beelden opgeslurpt. Ik heb me laten verwonderen door die prachtige billenreportage van toch wel wat oudere vrouwen met maatjes 34 tot en met 42, met weelderige achterkantjes waar werkelijk geen spoortje leven op te zien is, -knap hoor als je 48 jaar bent, en waarvan de bilpartij van maatje 42 optisch net zo netjes binnen de maten lijkt te zijn als die van maatje 34. Prachtige platen, maar vooral ook …illusies, want zorgvuldig uitgezocht en bewerkt.

Overall grijpt het magazine me – maar dan aan de andere kant van de medaille -net zo naar de strot als de docu van Sunny Bergman (wist je trouwens dat Bergman zelf een liposuctie heeft laten doen om van haar gezette bovenbenen af te komen?). Je dompelt erin onder, je laat je mee sleuren, je vergeet even de tijd. Maar sterker nog: je gelooft echt dat dit de (nieuwe) norm is. Beauty+ is krachtig in verhaal en beeld. Je begint sterk te twijfelen of je ook niet zal….

En dan ben je op de laatste pagina, je gooit het blad naast je op de bank en je bent weer terug in de realiteit. Je beseft in een klap weer dat dit helemaal niet de norm is. Diepe zucht van opluchting, en je gaat weer verder met de dagelijkse dingetjes. Je veegt de mascara nog eens onder je ogen weg, en de lipstick uit een lipplooi, strijkt je wangen glad, en trekt je buikspieren maar weer eens aan. Je kijkt in de spiegel en denkt aan die vrouwen in dat blad die wel van alles aan zich lieten doen. Of omdat ze echt van de 'norm afweken' of omdat het gewoon verslavend is.

Ik ben echt van de 'in between' doelgroep; je twijfelt wel eens, het is nog niet nodig, maar je weet hoe kleine dingen je plaatje al kunnen verfraaien. Een botoxje, een neuslipplooi-opvullinkje, je onderkin laten afzuigen. En je vraagt je af hoe je eruit zal zien als je vijftig bent, en hoe je je dan voelt. Of je dan toch gaat…..of niet…..

Beauty+ is de printversie van de weinig bekeken maar door mij zeer gekoesterde tv-serie Niptuck. Glamourous, afstandelijk en toch intiem. Verontrustend….en dat zonder seks. Nou ja, het meisje op pagina 25 dat sexy in onderbroekje en wollen vestje over een hotelstoel hangt met ingepakt mooi hoofdje omdat ze net een oorverkleining heeft ondergaan, zou best eens erotiserend kunnen werken….

Je lichaam is een tempel, maar in deze tijdgeest ook zeker verworden tot een werkplaats.

Oh ja, op mijn vraag aan Werner Beekman, pls.ch die ik tijdens de Miljonair Fair in de stand aantrof vroeg ik nog expliciet hoe oprecht het magazine met haar informatie is. Behoorlijk, aldus Beekman, maar het stak hem wel dat dermatoloog Loek Habbema meent te kunnen zeggen dat hij al 3500 lipo's heeft gedaan zonder ook maar 1 complicatie. Daar gelooft hij dus helemaal niets van. Hij vond het jammer dat dat dan toch door de zichzelfreinigende ballotage van de redactie heen komt…

Lees ook mijn eerste blog erover, plus de reactie van de uitgever Leon Schouten daarbij,

Lees hier een verslag van een journalsit van De Pers over het lanceringsdebat ter gelegenheid van het eerste nummer, waarin druk werd gediscussieerd over vagina-verfraaiing, de noodzaak van ingrepen en over aan BBD-lijdende mensen die graag en juist vanwege hun psychiatrische aandoening vaker dan een gezond mens op de stoel van de pls.ch. terecht komen, vanwege hun waanideeen.

Lees ook:Spectaculair filmpje over borstvergroting
Lees ook:Beauty+ nodigt je uit voor cosmetische verandering
Lees ook:Mannen sporen vrouwen aan tot ingreep
Lees ook:Beauty+ nieuw magazine over cosmetische chirurgie
Lees ook:Klinieken zetten consumenten onder druk

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Recensie! Beauty+ maakt van lichaam een werkplaats

  1. teha

    ik kijk wel op van jouw opmerking dat S Bergman liposuctie heeft laten doen, voor mijn gevoel ontkracht ze hiermee haar eigen documentaire.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    nou precies! maar ze zou erover verteld hebben in libelle. ik hield de opmerking even low profile omdat ik eigenlijk niet wist of ze er wellicht over verteld heeft in haar documentaires. maar ik kijk er ook zeker van op. het geeft me een zeer dubbel gevoel en te meer dat ze vooral een ego docu heeft gemaakt – wellicht zelfs met weglating van haar allergrootste drijfveer; haar haat en liefde verhouding met beauty.
    overigens zou ze ook gemeld hebben in datzelfde interview dat het niet mooi was geworden, maar desondanks het toch beter oogde.

    overigens heb ik dat nieuws uit dit nieuwe blad beauty+, waar het als een quote in was opgenomen op een verzamelpagina met alleen maar quotes.

      /   Reply  / 
  3. teha

    ja, er staat me inderdaad nu iets van bij, het was een dubbel geprek met die malle meid van tietjes vooruit, hoe heet ze ook alweer en sunny bergman en toen heeft ze het tussen neus en lippen gezegd, heb ik me niet gereasiseerd!!!!Was helemaal gefocust op marijke van helwegen ja zo heet ze, die vind ik zo maf!

      /   Reply  / 
  4. Nirvana

    @Monique:
    Je schreef: “wist je trouwens dat Bergman zelf een liposuctie heeft laten doen om van haar gezette bovenbenen af te komen?”

    Dat zou me niet verbazen. Dit o.a. gezien het interview met Bergman in het magazine van de Volkskrant: ze wil graag dat mensen haar slank vinden.

      /   Reply  / 
  5. Emma

    Ik het heb blad Beauty+ ook zitten lezen en het is wel heel iets anders of je zoals Sunny lipo laat doen omdat je extreem lelijke bovenbenen hebt of dat je als meisje van 18 je borsten met drie cups laat vergroten.
    Vind het trouwens een goed blad.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    hoi emma, sunny heeft geen lipo ondergaan, dat was een foutje in het magazine.
    wat vind jij trouwens zo goed aan het blad?

      /   Reply  / 
  7. wil

    Ik heb jou artikel gelezen over dokter Beekman nou ik probeer van alles om me verhaal te vertellen over me ooglidcorrectie die ik door hem heb laten doen 31 maart 2009 boven en onder ik heb er zelfs een lening voor moeten nemen en ben nu zwaar depressief omdat ik een en al ellende heb met me ogen en het ook nog niet eens mooi vind

      /   Reply  / 
  8. Rosmarie

    Ik heb jullie blad gelezen met dat artikel over dr.WERNER BEEKMAN de Face-Halslift die in jullie blad uit gebreid verteld word met foto,s erbij.
    Daardoor wil ik nu mijn verhaal aan jullie kwijt, omdat door BEEKMAN mijn leven kapot is gemaakt.
    Op maandag 9 juni 2008 werd ik door WERNER BEEKMAN geopereerd aan een Face-Halslift die hij slecht uit gevoerd heeft.
    Waarbij hij een medische misser heeft gemaakt en gefaald is.
    Bij deze operatie heeft hij bij mij een zenuw door gesneden de auricularis major aan de linkerachterkant van mijn oor.
    Waarvan ik tot op heden nog vreselijke pijnen van ondervind.
    Ik kreeg de ene ontsteking na de andere waarbij BEEKMAN de hechtingen steeds vergeten was er uit te halen.
    Een derde van mijn haar viel uit geen gevoel aan mijn linkeroor en hals en wang.
    Bij diverse na controle te Hilversum heeft hij bij mij seksuele intimidatie gedaan.
    Toen ik daar geen gehoor aan gaf is hij gestopt met nabehandelingen te geven en is hij boos op mij geworden.
    Toen wilde ik een second opinium laten doen dat heeft BEEKMAN geregeld bij zijn collega,s Zweep en Turnhout en BEEKMAN zelf.
    Dat is in een drama en een nachtmerrie geeindigd.
    Ze wilde mij niet aanhoren dat de operatie fout is gegaan en Zweep werd erg kwaad en heeft mij mishandeld en heel hard geknepen tot bloeduitstorting aan toe.
    Zij hebben mij op een hardhandige wijze het ziekenhuis uit gegooid, ik was helemaal overstuur.
    Ik heb een proces verbaal bij de politie op laten maken over de drie artsen.
    Deze 3 heren werken samen in het Tergooiziekenhuis te Hilversum.
    Alles wat BEEKMAN bij mij heeft gedaan is een grote leugen voor heel veel geld.
    Beekman heeft mijn leven totaal verwoest en kapot gemaakt, een trauma heb ik hier van over gehouden.
    Elke dag heb ik vreselijke pijnen, geen gevoel aan mijn linkeroor en gezicht en hals.
    Dikke bult op mijn wang.
    Een hechting bij mij linkeroor die blijft prikken die hij er niet heeft uit gehaald.
    Linkeroor trekt weg naar achteren waarbij de oorlel kleiner is geworden.
    Dit alles zit mijn heel erg hoog wat deze BEEKMAN mij heeft aangedaan, daarom deze brief als WAARSCHUWING
    Rosmarie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>