Sonja Bakker dieet ongezond..

…zo laat De Volkskrant vandaag in een bericht weten. Volgens psychologe Tatjana van Strien, verbonden aan de Radboud Universiteit kan het blijvende eetproblemen opleveren.

 

Volgens Van Strien leidt het opvolgen van de adviezen van Sonja Bakker tot een soort zelfopgelegde hongersnood, waarop het lichaam reageert door vet op te slaan en heel zuinig met de aangeleverde energie om te gaan. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan zo'n dieet begint, brengt uiteindelijk de normale stofwisseling in de war en wordt juist dikker.

Steeds opnieuw lijnen maakt blijvend dik, aldus de Nijmeegse psychologe. Mensen die bijna altijd lijnen hebben een sterke neiging tot ‘overeten’ als ze zondigen tegen hun dieet, zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek waaraan ze meewerkte. Deze mensen hebben ook de neiging om meer te eten als ze gespannen zijn, terwijl gewone eters dan juist minder trek hebben.

Van Strien stelt dat de kans op mislukken toeneemt naarmate het dieet strenger wordt. En van het steeds falen bij het volgen van een dieet kunnen mensen zelfs dikker worden dan ze van tevoren waren. Volgens de psychologe moeten mensen die willen afvallen leren accepteren dat 5 tot 10% gewichtsverlies met behulp van een diëtiste voor bijna iedereen het maximaal haalbare is.

Lees ook: Slank verkoopt beter, Sonja Bakker doet eraan mee

Lees ook:Sonja Bakker showt killerbody
Lees ook:Stop maar met lijnen, want je wordt er dikker van
Lees ook:Denk je slank
Lees ook:Van samenwonen wordt je vet
Lees ook:Slank verkoopt beter, Sonja Bakker profiteert ervan….

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Sonja Bakker dieet ongezond..

  1. Bianca

    Euhm, het is toch geen dieet? De Sonja Bakker methode is toch een leef en eetwijze?? Of heb ik het nu verkeerd begrepen? Ik weet iig dat ik nu na twee keer 8 weken Sonja proof eten ik 14 kg ben afgevallen en veel bewuster eet! Dankje Sonja!!!

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    klinkt goed bianca, ik geloof ook dat het inderdaad de bedoeling is dat haar receptuur tot leefstijl verheven moet worden. alleen…hou je dat ook echt vol. zeker als je zo snel afvalt – als je dan toch weer terugvalt in je oude eetpatroon is de kans zeer groot dat je dikker wordt dan je was toen je eraan begon. dat jojo effect ligt altijd op de loer.

    vergeet niet, je eet nu maar 1000 kcal en dat is echt de ondergrens van wat je lichaam nodig heeft. eigenlijk is het gewoon te weinig. het blijft hoe dan ook zeer tricky. je begeeft je op glad ijs….als je het niet volhoud.

      /   Reply  / 
  3. celine

    Sonja bakkeren is inderdaad niet gezond.
    Het punt is dat je wel afvalt als je er mee begint, maar dit is omdat je te weinig calorieen binnen krijgt. Zodra je weer het normale aantal calorieen binnenkrijgt kom je net zo hard aan.
    Beter is om gewoon (hoe cliche) gezond te eten (veel groente, fruit en vis), niet te snoepen en veel water te drinken.

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    @celine…en je zit maar op 1000 kcal, dat is echt de limit, de ondergrens voor wat het lichaam nog kan handelen. het is ook bekend dat wanneer je op 1000 kcal blijft zitten, de stofwisseling van je lichaam als het ware op slot gaat. het lichaam gaat heel zuinig doen omdat het nog maar zo weinig brandstof krijgt. je valt op een gegeven moment dus ook niet meer af. je komt in een hopeloze impasse terecht, als je niet zo’n geforceerd brein hebt dat jou de hele dag boodschapjes stuurt die je vermanen jezelf onder controle te houden. ergo: als je al niet zo’n ziek brein hebt, dan krijg je hem wel omdat je jezelf moet trainen om in die modus te komen.

    maar goed, ik doe het dieet niet, kan niet uit ervaring spreken. hoor van mensen die dan toch weer gestopt zijn, hooguit twee kilo zijn aangekomen. niet meer.

    wellicht is het belangrijkste van SB dat ze mensen ermee aanspreekt die totaal niet meer wisten hoe je gezond kan eten, wat wortels zijn, hoe die smaken etcetera. dat is al een stap vooruit. maar aangezien die mensen vaak al een verstoorde verhouding met voeding hebben, vraag ik me af hoe lang ze deze lifestyle gaan volhouden, en wat daarna gebeurt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>