Slank verkoopt beter, Sonja Bakker profiteert ervan….

Vandaag, 20 februari werd bekend dat het dieetboek van dietiste Sonja Bakker het best verkochte boek van 2006 is geworden. Nederland lijkt in de ban van het slanke ideaal. Voor gezondheid en een beter gevoel. Ik hou mijn hart vast: al die mensen die straks omdat ze het niet volhouden in de jojo-spiraal terechtkomen. Maar er is nog een addertje onder het gras…..

 

Over het algemeen zijn mooie mensen ook slanke mensen, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Naar wat nou de specifieke kenmerken van een mooi mens zijn, hebben wetenschappers talloze onderzoeken gedaan, ook onder verschillende culturen wereldwijd. Er blijken universele overeenkomsten te zijn. Over de afmetingen tussen ogen, mond en neus ga ik het hier niet hebben, maar wel over de lichaamsvormen. Want blijkt de ene cultuur een steviger,ronder lichaam mooi te vinden en de andere juist een strak, vrij recht en enigszins gespierd lichaam (vooral in het Westen), het lichaam moet mooi gesculptuurd zijn en absoluut niet moddervet, met grote hangende kwabben vlees, waardoor nog nauwelijks contouren te onderscheiden zijn en het weefsel slap en vormeloos rond het skelet bungelt. Dus slank, of anders voorzien van mooie contouren vinden wij mensen mooi. Vormeloos vet is not done.

Slank verkoopt, dik niet… 

Er is ook een gezondheidsreden voor aan te voeren,want hoe slanker iemand is, hoe minder belastend het is voor hart en bloedvaten en hoe lager het risico op een aantal ziekten. Het gezondheidsaspect wordt vooral door de overheid steeds meer benadrukt, omdat men hoopt dat die boodschap bij mensen wel aankomt om aan een stabiel gewicht te gaan werken – in wereld waar overvloed in eten ruling is.

Het is een nobel streven, maar zal deze eerlijke boodschap het op kunnen nemen tegen de dictatuur van onze consumptiecultuur, waarin we dagelijks aan talloze reclameboodschappen worden blootgesteld, van mobieltje tot makeupje, tot mooie kleren, auto's enzovoort – die altijd vergezeld gaan van mooie, slanke mensen die de impact van de verkoopboodschap extra moeten onderstrepen?

Consumptieboycot

Ik betwijfel het. Het huidige schoonheidsideaal kunnen wij mensen dan wel om zeep willen helpen, onze economie is er niet bij gebaat. Mooi en slank verkoopt, dik niet. Zo simpel is het. Wij mensen willen ons als het om luxe goederen gaat – en die willen we bijna allemaal! – spiegelen aan het moois in de wereld, dus ook aan mooie lifestyle types.

 Wie af wil van het huidige schoonheidsdictaat zou eigenlijk een boycot tegen alle producten die door mooie slanke vrouwen en mannen wordt aangepraat in commercials en printadvertenties, moeten starten.  Maar ik vraag me af, hoe lekker luxe producten nog verkopen als ze door hele doodgewone doorsnee, volslanke, want dat is tegenwoordig eerder de norm dan de uitzondering – mensen worden aangeboden….

Waarom niet gratis? 

Zelfs Sonja Bakker is slank en fungeert als ideaal voorbeeld van hoe het moet, volgens de heersende schoonheidsnormen. En kijk eens hoeveel geld ze ermee verdient. Ze zou eigenlijk haar boodschap gewoon gratis moeten prediken, via het Internet. Voor het goede doel, of niet?

Lees ook:Eten wat je wilt…en afvallen! Ja dat kan!
Lees ook:Dunne vriendinnen blijken goed voor jouw lijn
Lees ook:Sonja Bakker dieet ongezond..
Lees ook:‘DIKKE VROUW IN STRAK TRUITJE GEEN GEZICHT’
Lees ook:Taille tussen 75 en 81 cm verhoogt sterftekans met 27%

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Slank verkoopt beter, Sonja Bakker profiteert ervan….

  1. Sanne

    ‘Ze zou eigenlijk haar boodschap gewoon gratis moeten prediken, via het Internet. Voor het goede doel, of niet?’

    Eigenlijk wel ja. Sonja was vroeger zelf ook een ‘dikkertje’, dus ze weet als geen ander hoe het voelt. Het gelukzalige gevoel van kilo’s kwijtraken zou ze dan toch iedereen ‘gratis en voor niets’ moeten gunnnen? Werkt het echt zo goed, dan zijn er vast genoeg mensen die met liefde wat willen doneren aan Supersonja!

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    hoi sanne, precies! ik hoorde iemand onlangs zelfs zeggen dat haar boek vol met advertenties van voedselproducenten staat. ik heb het boek nooit ingekeken, ik gruwel al van haar presentatie in dat sbs-6 afslankprogramma. zo ontzettend onprofessioneel, eendimensionaal oppervlakkig. maar als het klopt, dat getuigt het wel van heel geraffineerde marketing!

      /   Reply  / 
  3. Frans

    Zolang je je presenteert als een ‘heel gewoon’ iemand, uit een heel ‘gewoon’ dorp en zelf ook heel ‘gewoon’ dik bent geweest dan is de vergelijking met bijvoorbeeld Frans Bauer snel gemaakt….’gewoon’ is hot, typisch Nederlands calvinisme…

      /   Reply  / 
  4. Dennis

    De boodschap om af te vallen was toch al voor Sonja duidelijk? Als je wil afvallen moet je gevarieerd en met regelmaat eten en zeker niet te veel! Helaas werkt dit niet automatisch voor iedereen. Het boek zie ik als een soort hulpmiddel om je hieraan te houden. Als je vaak niet weet wat je nu weer moet eten ga je toch gauw voor iets makkelijks en waarschijnlijk ongezonds. Zij heeft er tijd en geld in gestoken om dit dag voor dag voor te kauwen. Ze mag van mij hieraan verdienen. Ben wel benieuwd of zij nou echt vroeger ‘dik’ is geweest. Mensen Mac food voor de neus houden vind ik wel iets meer de moeite waard om je druk over te maken. Maar dan nog is het aan de mensen en hierverre ze hiertoe laten verleiden.

      /   Reply  / 
  5. Mona

    Ik heb ergens gelezen dat ze haar succes te danken heeft aan WOUTERRRRR van de LOI. Komt hij haar “bammetjes”brengen.

    Baal ik effe van mijn jaren lange studie! Vele lang stapels studieboeken doorgenomen en zonder en maatje 34-36 naar 40 gegroeid.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    dag dennis, natuurlijk, het is altijd goed als mensen d moeite nemen hun kennis te delen met anderen, dat voorop gesteld. maar de manier waarop ze het doet spreekt me totaal niet aan. iets wat ik nog niet genoemd had is het 1000 kcal waarop je gezet wordt. killing, want dat gaat nooit iemand volhouden. oer en oerslecht. veel te weinig om uiteindelijk tot lifestyle te maken.
    ik zie liever dat mensen weer bij gebracht wordt hoe ze normaal eten leren bereiden, met gezonde producten. nogmaals een filantropische suggestie: laat ze dan maar liever les gaan geven op scholen….
    wat zij doet is totaal niet aan mij besteed. ik vind het slecht.

      /   Reply  / 
  7. redactie, monique

    haha, mona! ga lekker sporten *wink*
    krijg je nog een lekker gevoel van in je hoofd ook….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>