Is een cosmetica-vrije dag zinvol?

Regelmatig duiken er in de media berichten op dat stoffen uit cosmetica wel degelijk in het lichaam terechtkomen, ook al beweren cosmetologen dat dat helemaal niet kan, omdat de huid ondoordringbaar is. De waarheid ligt in het midden. Neem lippenstift, daarvan eten we zo'n 2 tot 4 kilo in ons leven op! En van stoffen uit huidproducten wordt eveneens tussen de 1% en 10% in het lichaam opgenomen. Niet voor niets is er het REACH-project bij de Europese Unie dat pleit voor nog adequatere screening op giftigheid van stoffen voor mens en milieu en documentatie daarvan plus verdergaand onderzoek naar alternatieven. Lees verder…..

 

Ik knip en plak nog even wat ik onlangs in Esta schreef:

Dagelijks krijgen we door het gebruik van huidverzorgingsproducten (van zeep tot make-up) zo'n 126 verschillende chemische stoffen op onze huid. Daarvan wordt 1% tot 10% door ons lichaam opgenomen. Ze zijn in deze kleine hoeveelheden niet giftig, zegt de industrie, en het lichaam scheidt ze ook weer uit. Maar het is nog onbekend wat ze samen als cocktail en op de lange termijn (we gebruiken zo'n 60 jaar lang cosmetica) aan giftige schade kunnen veroorzaken.

Zijn er veiliger alternatieven?

Ronald van Welie, van de Nederlandse Vereniging van Cosmeticaproducenten geeft toe dat onderzoek naar de cocktail van stoffen, of ze elkaar versterken of niet, nog in de kinderschoenen staat. ‘Maar de industrie doet er alles aan om veilige stoffen te gebruiken en de huidige conserveermiddelen zoals parabenen zijn de beste en meeste veilige die we hebben op dit moment om bacteriegroei in cosmetica tegen te gaan. Miljoenen mensen gebruiken cosmetica, je kunt het je niet veroorloven om onstabiele stoffen te gebruiken waardoor huidallergie schrikbarende proporties aanneemt. Natuurlijk, je kunt voor andere stoffen kiezen zoals BDIH-merken doen, maar zij kunnen lang niet alle producten maken vanwege de beperkte stoffenlijst, dat moet de consument dan wel op de koop toenemen.' Volgens Van Welie worden jaarlijks heel wat stoffen verboden, om maar aan te geven hoe belangrijk de veiligheid van cosmetica wordt geacht. Maar daar zit ook het knelpunt. Want als bepaalde siliconen ineens verboden worden, zijn ze wel eerst door miljoenen mensen jarenlang gebruikt. Wat de gevolgen daarvan zijn, is onbekend.

In Amerika gaan al stemmen op om regelmatig een cosmetica-vrije dag in te lassen, zodat je huid zelf weer kan werken. Helemaal niet gek. Ik doe het zelf ook. Twee jaar geleden had ik nog een interview met prof. Zastrow van Lancaster waarin hij zei (wat overigens niet gepubliceerd mocht worden) :

'Cosmetica mogen wel penetreren in de huid, maar ze mogen de fysiologische processen niet veranderen. We veranderen niets aan de celstructuur. …maar we smeren tegenwoordig wel 50 jaar creme op onze huid, verandert er dan niets? (vroeg ik hem…..)

'Je moet het niet zeven dagen per week doen, geef je huid een rustdag en gebruik een product alleen zolang je merkt dat je huid dat nodig heeft, anders laat je het. Je hoeft niet altijd te smeren!Laat je huid het bepalen.'

 

 

Lees ook:Huidproblemen door verkeerde cosmetica
Lees ook:Cosmetica: aan hoeveel chemicalien word je blootgesteld?
Lees ook:Laat je huid voor je werken!
Lees ook:Wat is er zo briljant aan cosmeticamerk Dermalogica?
Lees ook:Mascara’s soms kankerverwekkend!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Is een cosmetica-vrije dag zinvol?

  1. redactie,monique

    hoi lisette, ik weet niet of merken van die lijst nou helemaal supersafe zijn, wellicht wel ten aanzien van een aantal stoffen zoals parabenen, maar bij de natuurwinkel koop je ook veel merken waarin behoorlijke concentraties etherische olien zitten en daar voor kunnen mensen heel erg allergisch zijn, dan wel het worden. wellicht is die cosmetica het beste waarin zo min mogelijk stoffen zitten, dus met een hele korte ‘inci’ lijst (ingredientenlijst)…

    als ik wist wat werkelijk het beste voor je huid is, zou ik mezelf heilig verklaren….haha…het blijft namelij zo ontzettend lastig:-))

      /   Reply  / 
  2. Erik van Dijk

    Hallo allemaal
    Als cosmetisch acupuncturist, maar ik mij verheugen dat ik een huidverzorgingsproduct kan aanbieden zonder chemicaliën. Ontwikkeld door Ping Zhang, die als enige in Amerika,gelaatsbehandelingen dmv acupunctuur doceert. Zij heeft een huidverzorgingsprodukt ontwikkeld zonder chemische toevoegingen. PARABEN VRIJ.
    Mocht U meer hier over willen weten kunt U via mijn website http://www.qibo.nl meer hierover lezen.
    Heeft U vragen hoor ik het vanzelf.
    Met hartelijke groeten
    Erik van Dijk
    cosmetische acupunctuur
    gelaatsverjonging
    cellulitis behandelingen
    gewichtsmanagement
    http://www.qibo.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>