Cosmetica: aan hoeveel chemicalien word je blootgesteld?

Er is de afgelopen weken op Beauty.blog.nl wat af gediscussieerd over gifstoffen, dan wel (synthetische) chemicalien in cosmetica. Naar aanleiding van rapporten als Beneath your Skin, maar ook van nieuws over lood in lipsticks van onder meer L'Oreal en Dior. De gemoederen liepen af en toe hoog op, zeker als dierproeven er ook nog eens bij werden gehaald. Een enkele nuchtere, wetenschappelijke geschoolde bloglezer wist dan gelukkig wel weer het kaf van het koren voor ons te scheiden (dank Nirvana!). Maar hier lees je ook nog eens de ins &outs van de Engelse chemici die al jaren via hun blog BeautyBrains te feiten op een rijtje zetten. ….

 

Aan hoeveeel chemicalien uit cosmetica wordt onze huid dagelijks blootgesteld? The BeautyBrains kwam tot de volgende berekening (helaas zonder uitsplitsing naar stof-soorten, maar ja):

Lipstick: 0,024 g, Parfumspray: 0,53 g, Vloeibare foundation: 0,67 g, Deostick: 0,79 g, gezichtscreme: 2,05 g, haarspray: 3,57 g, huidlotion: 8,70 g, shampoo: 12,8 g, bodywash: 14,5 g

Als je jezelf dagelijks, jaar in jaar uit blootstelt aan cosmetica, krijgt je huid zo'n 35 pond chemicalien te verwerken. Natuurlijk, de meeste producten bestaan hoofdzakelijk uit water, dus als dat water eruit gefilterd zou worden, blijft er zo'n 5 pond per jaar over.

Als je lichaam/je huid inderdaad al die stoffen zou kunnen absorberen, zou je waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn, het meeste wordt er weer afgewassen, en makeup wordt elke avond verwijderd, alsdus de beautybrain chemici. Het gaat over blootstelling aan….., zeggen zij met nadruk.

Lees hier hun eigen verslag erover. Het zegt natuurlijk verder niets over veiligheid en dergelijke. Nevertheless, het is leerzaam om te lezen! Ohja, een Engelse pound is iets minder dan een halve kilo (omgerekend naar onze standaarden).

 

Lees ook:Besodemieterij: creme die beschermt tegen chemicalien
Lees ook:Paula Begoun betwijfelt werking laserkam tegen haaruitval
Lees ook:Beschermen shampoo’s voor gekleurd haar de verfkleur?
Lees ook:Geeft baby’s voorhuid je huidconditie een boost?
Lees ook:Is een cosmetica-vrije dag zinvol?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>