Hydrateren cremes beter dan serums?

Ons wordt al jarenlang verteld dat serums hoger geconcentreerde hoeveelheden werkzame stoffen bevatten dan cremes. Nu nam ik dat de laatste jaren al met een korreltje zout ten aanzien van diverse huidverbeterende stoffen. Maar wat de vochtbinders betreft, wilde ik het nog altijd graag geloven. Uit nieuw onderzoek van het universiteitsziekenhuis van Luik in Belgie blijkt dat cremes veel beter in staat zijn het vocht te binden dan serums. De actieve ingredienten bestonden uit algenextracten, bekend om hun vochtbindende vermogen.

 


  

 

De studie werd deze maand gepubliceerd werd in de Journal of Cosmetic Science. Het bleek dat vooral als het om lange termijn hydratatie gaat, cremes daar veel beter in zijn dan serums. Serums geven wel een onmiddellijk effect, dankzij de grotere hoeveelheid water in deze producten, maar voor het vasthoudende vermogen zijn ook vetstoffen nodig die als een filmpje afsluiten, en die zitten in cremes. Serums blijken ook sneller een aanspannend effect op de huid te kunnen creeeren.

Verder bleek ook dat marine extracten heel goed zijn in het hydrateren van de huid en het verstevigen. Maar dit laatste effect houd niet langer dan drie dagen aan na het aanbrengen van het serum. Onderzoekers denken wel dat een tweeweekse testperiode wellicht te kort is voor goed resultaat. Zou best eens kunnen, denk ik zelf ook, aangezien altijd wordt gezegd dat je minimaal een maand moet uitproberen, ook als consument. Dan zit je op het hoogst mogelijk haalbare resultaat. Dat de effecten daarna vaak weer instorten, wordt je nooit verteld (doe ik dan maar bij deze…)

Onderzoekers wijzen erop dat de formulering afhankelijk moet zijn van het gewenste resultaat. Snel effect haal je met een serum, langduriger effect met een creme.

Zelf vind ik serums erg prettig omdat er geen vetstoffen in zitten die mijn gecombineerde huid overbodig vetter kunnen maken, en mijn porien teveel opvullen. Maar uiteindelijk is het ook maar net welk gevoel je lekker vindt. Serums worden meestal in combinatie met een creme gesmeerd; eronder dus. Mijn favoriete serums zijn trouwens: Oycos Pore Minimizing & Lifting Serum , Guerlain Super Aqau-Serum, Clarins Generation 6 Double Serum Extra Firming.

Ik weet niet zo goed wat ik van dit onderzoek moet denken. Ik vind het incompleet en eenzijdig.

Je leest er meer over hier.  Het onderzoek werd gepubliceerd in: International Journal of Cosmetic Science, Volume 30, pages 131 – 138 , "Kinetics of moisturising and firming effects of cosmetic formulations" , E. Xhauflaire-Uhoda, K. Fontaine and G.E. Piérard

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Hoe werkt een olie-vrije moisturizer?
Lees ook:Vloeibaar fluweeltje
Lees ook:Boost je huid met een serum
Lees ook:Antirimpelcreme mag pas vanaf je 40ste!
Lees ook:Deze cremes hekelt Begoun in Consumentengids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>