Dankzij Obama zijn zwarte modellen opeens en vogue

Tsja, het blijft zo opzienbarend dat The New York Times er afgelopen week een heel artikel aan wijdde; het feit dat het juli nummer van de Italiaanse Vogue alleen maar donkere modellen zal hebben, waaronder J.Lopez, en topfotograaf Steven Meisel heeft ze gefotografeerd. Het is beeldig, maar waarom moet het nou toch zo uitzonderlijk blijven?? Obama is deze keer de grote inspirator geweest….

 

 

 

 

Hoe uitzonderlijk het is en blijft blijkt ook wel uit het feit dat modejournalist van de krant, Cathy Horyn, in haar intro schrijft 'dat wat je er ook vindt, dat oordeel is aan jou' ….ook dat alleen al…waarom???

 

Een exotisch uitziend model blijft een uitzondering in de mode- en beautywereld. Een van de roddels die ik wel eens heb gehoord is dat exotische modellen in een campagne minder verkopen opleveren dan wanneer het een witte meid is. Tsja….je begeeft je hier natuurlijk op glad ijs als je er wat over gaat melden. Over hoe vast we zitten in onze denk- en rolpatronen, terwijl de wereld – waar we bij staan- toch stees meer een kaleidoscopische mix van huidkleuren en culturen wordt. Cathy Horyn schrijft hierover in een later artikel:

'RACIAL prejudice in the fashion industry has long persisted because of tokenism and lookism. "We already have our black girl," says a designer to a fashion-show casting agent, declining to see others. Or: "She doesn't have the right look." Laziness, paranoia and pedantry may also have something to do with the failure to hire black models for shows and magazine features in any meaningful number, but, hey, that's just a guess.'

Wellicht gaat nu voorzichtig een nieuw tijdperk aantreden waarin het minder ongebruikelijk wordt. Wie handel wil drijven, moet wel global opereren, maar ook local handelen. Het Verre Oosten is booming business, Aziatische modellen en modellen met trekjes daarvan zie je toch ook steeds meer op het toneel verschijnen in campagnes. Maar Afrikaanse modellen, hoe zit dat dan? Afrika floreert immers economisch helemaal niet. Hier speelt iets anders: OBAMA….ja je leest het goed. Ik word er niet goed van!! Alleen maar omdat hij is opgestaan, komt er opeens aandacht voor 'zwarte' schoonheid. Guttegut, dan is er opeens draagvlak, want o wee zeg, zonder dat, is het onmogelijk! Maar nu durft men wel….

Horyn meldt ook dat afgelopen seizoen ook al meer gekleurde modellen op het plankier liepen, maar of die trend doorzet, durft ze niet te voorspellen.

Een kritische kanttekening van mij: de zwarte vrouwen die men wel als model laat zien hebben toch nog altijd opvallende 'Westerse' trekjes: smalle neuzen, fijne monden et ceterea. De kenmerkende Afrikaanse features van model Alek Wek blijven een zeldzaamheid. Met andere woorden; het is oke, mits het binnen bepaalde grenzen blijft waarmee de witte natie (en wellicht de gele?) zich kan associeren, zo lijkt het nog altijd te zijn…..

Vraag ik me tot slot nog af: als Obama inderdaad de doorslaggevende invloedsfactor is geweest, waarom is het dan de Italiaanse uitgave van (de Amerikaanse) Vogue die de donkere meiden opneemt, en waarom niet de Amerikaanse uitgave zelf?

Lees het volledige verhaal van New York Times hier…

En hier ook nog een blog erover op Stereohyped.

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Marieke ontmoet top modejournaille in NY
Lees ook:Geen magere modellen meer in Israel
Lees ook:Michelle Obama covermodel Amerikaanse Vogue
Lees ook:Modellen poseren toch het best
Lees ook:Nog nooit toonde Amsterdam Fashion Week zoveel magere modellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>