Stay skinny & skip sugar

mooiSuiker is de hel voor je body. Niet doen, niet meer eten, laten staan of zoveel mogelijk beperken dus.

Zweden is het eerste land in Europa dat de nationale voedingsrichtlijnen heeft aangepast van vetarm naar koolhydraatarm, zoals het Atkins dieet. Deze aanpassing van het voedingsadvies volgde op een twee jaar durende studie door de SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment). De commissie beoordeelde 16.000 studies gepubliceerd tot en met mei 2013. Het is de vraag wanneer Nederland volgt. De helft van de Nederlanders tussen de dertig en zeventig jaar heeft last van overgewicht. Diëten sporen mensen vaak aan om minder vet te eten, maar hierdoor vraagt een lichaam juist om extra energie, met een hang naar suiker als gevolg. Het rapport van de SBU toont zelfs aan dat vetarme diëten gewichtstoename in de hand werken. Bind dus niet de strijd aan met vet maar met suiker.

Atkins-diëtist Erica Slof weet waarom: “De afgelopen jaren sporen steeds meer diëten ons aan om minder vet te eten. Er zijn allerlei lightproducten op de markt verschenen, maar nog nooit zijn zoveel mensen te dik geweest. Dit komt doordat we suikerrijke producten in plaats van vetrijke producten zijn gaan eten en drinken. Het nadeel van suiker en andere koolhydraten is dat er insuline nodig is om het te verwerken. Hoe meer insuline, hoe meer vet het lichaam aanmaakt. Het eten van koolhydraten leidt tot vetopslag. Andersom geldt dat ook: het eten van minder koolhydraten leidt tot minder vetopslag. Door suikers te vermijden en juist te kiezen voor goede vetten als energiebron wordt overgewicht voorkomen.”

Vijf tips om suiker te vermijden:

1) Eet fruit, drink het niet

Het eten van fruit geeft een voller gevoel dan het drinken van vruchtensap. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Per glas zijn toch al snel 2 tot 3 stuks fruit verwerkt. Kies voor rood fruit zoals bessen, aardbeien, bramen, kersen en frambozen. Ook meloen bevat weinig koolhydraten (behalve watermeloen).

2) Muesli als ontbijt

Ontbijtgranen – zoals cornflakes of cruesli – bevatten vaak veel suiker. Gebruik onbewerkte ingrediënten door de yoghurt zoals noten, zemelen, zaden en pitten.

3) Geen suikerhoudende bubbels

Een glas reguliere frisdrank bevat 10% suiker. Laat al die suikerhoudende frisdranken staan en kies voor koffie, thee, water of een lekker groentesapje. Toch zin in bubbels? Neem dan bijvoorbeeld een glas Spa Rood of bij uitzondering een glas light-frisdrank.

4) Hartige snack

Kies voor hartige tussendoortjes. Zoete tussendoortjes leiden tot meer trek, terwijl hartige tussendoortjes zorgen voor een vol gevoel door de eiwitten die ze bevatten. Denk aan blokjes kaas, een gevulde avocado of noten.

5) Soep voor stevige trek

Stevige trek? Een zelfgemaakte groentesoep biedt uitkomst en de variaties zijn eindeloos: champignon-crèmesoep, kippensoep of romige broccolisoep. Bewaar het restant in de koelkast en geniet er de volgende dag weer van. Een gezond alternatief voor bijvoorbeeld een boterham met chocoladepasta of hagelslag.

Lees ook:Toedeloeeeee suiker!!
Lees ook:Energiek en slank de zomer door?
Lees ook:Joejoe stay skinny ook met de feestdagen
Lees ook:15:00 uur de grootste verleiding om ongezond te snacken
Lees ook:Twee kilo dikker na je vakantie….en dan?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>