Beautyexpert Mirna van Donselaar: “Neurocosmetica groeit”

 

Mirna van Donselaar“In the mood met beauty” staat momenteel volop in de belangstelling.  Als er iets is wat cosmetica teweeg kan brengen, dan is het wel een verhoogd gevoel van intens geluk! Verzorgende producten zorgen er immers voor dat we er beter uit gaan zien (make-up) en een mooiere huid krijgen (gezichtsverzorging), om maar niet te spreken van de zijdezachte texturen en verrukkelijke geuren die veel producten hebben! Een logisch gevolg hiervan is, dat je deze stemmingen positief kunt beïnvloeden, door het gebruik van de juiste ingrediënten in verzorgende producten. Niet alleen met behulp van aromatherapie, maar vooral met slimme werkstoffen die fysiologisch gezien daadwerkelijk iets doen bij bijvoorbeeld de aanmaak van gelukshormonen in je hersenen! 

Zonlicht, warmte, bepaalde geuren, vormen, texturen en kleuren, hebben bewust, maar vaak ook onbewust, een grote invloed op onze verschillende gemoedsstemmingen. Als we ons plezierig voelen, bepaalde geuren waarnemen (denk: verse appeltaart, vers gemaaid gras, knisperend fris linnengoed) of met ontspannende activiteiten bezig zijn, worden in onze hersenen de ‘gelukshormonen’ (bèta) endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine aangemaakt. Deze stofjes zorgen onder andere voor een ontspannen en gelukkig gevoel.    

Een positieve ‘boost’ voor je humeur

‘Gelukshormonen’ zijn lichaamseigen hormonen die signalen afgeven aan de zenuwcellen in onze hersenen. Ze reguleren daarmee onze stemmingen en worden ook wel ‘neurotransmitters’ genoemd. Deze hormonen worden in ons lichaam geproduceerd wanneer we genieten, maar ook bij pijn ter bescherming als een soort natuurlijke verdoving voor ons lichaam. Bij lichamelijke activiteiten zoals sport maakt ons lichaam bèta endorfines en serotonine aan. Tijdens vrijen en met name tijdens een orgasme komt het hormoon oxytocine vrij dat zorgt voor het lome en heerlijk ontspannen gevoel. Ook bepaalde werkstoffen uit voeding (denk: chocola), geuren of texturen (bijvoorbeeld in verzorgende producten) kunnen ervoor zorgen dat deze humeurverbeterende hormonen extra worden aangemaakt.  Het resultaat? Regelrechte ‘feel good’-factoren die je humeur een meer dan positieve ‘boost’ geven!

Wilde Indigo, geluksbevorderaar uit de Himalaya!

We kennen natuurlijk al veel langer producten die een positieve invloed hebben op ons humeur vanwege de geurbeleving. Aromatherapie is immers zo oud als de weg naar Rome. Er komen echter steeds meer producten die er letterlijk fysiologisch voor zorgen, dat onze hersenen meer gelukshormonen gaan produceren. Eén van die werkstoffen is bijvoorbeeld het extract van de ‘Wilde Indigo’. Deze bijzondere plant is met name afkomstig uit het Himalaya- gebergte. De bladeren ervan bevatten de stoffen ‘tephrosine’ en ‘tephroline’ die de aanmaak van bèta-endorfines in onze hersenen krachtig stimuleren. Producten die het extract van de Wilde Indigo bevatten, zorgen voor een ontspannen, opgewekt en positief gevoel.

‘Neurocosmetica’

Steeds meer fabrikanten gaan over op de ontwikkeling van zogeheten ‘neurocosmetica’, waarbij producten dankzij hun werkstoffen, specifieke geurbeleving of chromotherapie (de helende kracht van kleuren), positieve effecten hebben op zowel de huidconditie als de mentale constitutie oftewel: het humeur. Het is een “high-tech trend” die in wezen teruggaat naar de basis in de vorm van een holistische benadering: lichaam (huid) en geest (humeur) zijn nauw met elkaar verbonden. De huid is deels een ‘spiegel van de ziel’. De power antioxidant Idebenone (familie van het co-enzym Q10, maar moleculair ca. 60% kleiner waardoor het veel dieper in de huid kan doordringen) is zo’n voorbeeld. Deze zeer krachtige anti-aging werkstof gaat niet alleen een genadeloze strijd aan tegen vrije radicalen, maar is tevens in staat om de neurotransmitters serotonine en dopamine een stevige ‘boost’ te geven. Het gevolg? Een langdurig jeugdige huid, een verhoogd gevoel van welzijn én een natuurlijke tempering van stressverschijnselen!

© Tekst: Mirna van Donselaar (www.cosmetitext.nl)

Lees ook:Feeling good met ‘Mood Indigo™’ van Australian Gold
Lees ook:Allergiepas voor geuren
Lees ook:Oaseboosters
Lees ook:Parfumeer je woning
Lees ook:Verbeter je huid van binnenuit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beautyexpert Mirna van Donselaar: “Neurocosmetica groeit”

  1. Louise

    Leuk artikel!! :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>