Veel moedervlekken? Misschien leef je langer!

aldus een bericht van de BBC nieuwsdienst afgelopen week. Uit onderzoek van het King's College Londen zou blijken dat de hoeveelheid moedervlekken die iemand op zijn lichaam heeft een indicatie kan geven over vertraging van de ouderdom. Met andere woorden: veel moedervlekken betekent wellicht dat je ouder wordt! Maar moedervlekken duiden ook op gevaar….

 

Uit het onderzoek zou blijken dat mensen die veel moedervlekken hebben mogelijk over een dna-uitzondering beschikken dat in staat is om de ouderdom te vertragen. Hun cellen zouden over langere 'telomeren' beschikken, bundels van DNA die aan het eind van de chromosomen zitten en helpen bij het beschermen, vermenigvuldigen en stabiel houden van die chromosomen. Naarmate je ouder wordt gaat er telkens een stukje van die telomeren af. Totdat ze op zijn, en jij, even kort gezegd, dus sterft. Mensen met veel moedervlekken hebben langere telomeren, en zouden dus theoretisch gezien langer kunnen leven: een jaar of zes a zeven.

Dat klinkt goed, maar er zit een adder onder het gras, want mensen met veel moedervlekken(100 of meer – 30 is normaal) hebben ook een verhoogd risico op huidkanker.

Dus wat moet je hiermee? Juichen heeft geen zin. Wetenschappers vinden de ontdekking interessant omdat het misschien tot nieuwe inzichten kan lijden voor verouderingsziekten als osteoporose (botontkalking) en hartaandoeningen.

 

 

 

Lees ook:Met moedervlekken langer jeugdig
Lees ook:Eén op de zeven vrouwen gaat onder het mes voor haar partner
Lees ook:Ook al leef je supergezond… dan kun je er toch ouder uit zien dan je leeftijdgenoten
Lees ook:Je lijkt jonger met witte tanden!
Lees ook:Zonnebank niet goed voor roodharigen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Veel moedervlekken? Misschien leef je langer!

  1. maaike

    jakkie wat een vieze foto!

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    inderdaad maaike, maar dan weet je tenminste wel meteen waar het om gaat. dat dit een moedervlek is. luid en duidelijk, zullen we maar zeggen. leuk dat je er trouwens weer bent *wink*

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>