Hoeveelheid vetcellen in kindertijd aangemaakt

Leuk bericht uit de krant (NRC.Next) vandaag over de hoeveelheid vetcellen bij mensen. Het blijkt namelijk dat bij volwassenen het aantal vetcellen niet meer toeneemt maar ook niet afneemt. De totale voorraad vetcellen wordt in de kindertijd aangemaakt. Wat betekent dit?

 

Ten eerste dat je als kind er maar beter voor kunt zorgen dat je niet te dik wordt, omdat je dan ook meer vetcellen zal aanmaken. En wat eenmaal is aangemaakt zal niet meer verdwijnen op volwassen leeftijd. Jammer genoeg geeft het nieuwsbericht dan weer geen antwoord op wat er gebeurt als die kinderen gaan afvallen; of dan die voorraad vetcellen nog wel kan slinken, want dan heb je het tenminste nog een beetje in de hand qua voorzienigheid op latere leeftijd.

Maar goed, wie als kind dik was en dit later probeert te verhelpen heeft pech gehad. Het aantal cellen blijft hetzelfde, de bestaande vetcellen kunnen alleen nog inkrimpen en weer uitdijen en de ellende met die vetcellen is, omdat ze zo ontzettend sterk onder invloed van hormonen staan, dat ze altijd blijven schreeuwen om meer. Dus hoe meer je er hebt, hoe harder het koor tekeer zal gaan.

Mensen denken ook vaak dat liposuctie invloed heeft op de hoeveelheid vetcellen, en dat klopt. Vetcellen die zijn weggezogen komen niet meer terug, maar, grote maar, degenen die zijn blijven zitten kunnen nog wel weer uitdijen. Daarom moet je ook na een lipo altijd op je gewicht blijven letten. het is geen vervanger voor een dieet.

Liposuctie kan trouwens cellulite niet verminderen. Als de imprint van die bobbels en putten eenmaal in het bindweefsel staat krijg je dat niet weg ermee. Maar uitzonderingen bevestigen de regel; je ziet weleens dat het toch iets minder wordt. Gezond eten, weinig suiker, alcohol, genoeg beweging, massages, een stabiele hormoonhuishouding en geen erfelijke aanleg….dat heb je allemaal nodig om de cellu minimaal te houden. En dan nog…..Ik heb veel cellu en laat het maar. Jurkje erover, niets meer van te zien.

Lees ook deze blogs:

- Er bestaat ook orthorexia – alleen maar rauw voedsel eten. Bekijk deze uitzending bij De Wereld draait door!

- de innovatie van Nivea: cellulitecreme met pillen

- Injection Lipolyse om vetbobbels weg te krijgen nog altijd omstreden

- De gastcolumn van beautyredacteur Lot Mostart van Cosmopolitan over de verloren strijd tegen cellulite en de hoop op een wonder.

Lees ook:Krijg ook strakke supergladde blote benen
Lees ook:Bikiniproof in 4 weken met het blad Grazia als coach
Lees ook:Vetcellen zijn onze gemeenste vijanden
Lees ook:Cosmopolitan’s Lot Mostart cellulite-strijd
Lees ook:Nivea Goodbye Cellulite: bobbelvrije billen bezongen als zegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>