Johnny Heitinga zont te lang

 

“Ik krijg altijd op m’n donder van mijn vrouw Charlotte-Sophie, dat ik me vaker moet insmeren.” Voetballer Johnny Heitinga vertelt in het filmpje voor de campagne ‘Smeer je in’ hoe hij met de zon om gaat: “Ik ga pas uit de zon op het moment dat het pijn gaat doen.’”

De campagne ‘Smeer je in’ is een initiatief van cosmetisch onderzoeksarts dr. Jetske Ultee vanuit de Stichting Sunwiser. Tien BN’ers ondersteunen deze campagne
 ==
Bescherming tegen de zon is altijd nodig, maar juist in de kinderjaren kan zonschade verschrikkelijk veel kwaad. Gek toch dat onze kinderen wel “verkeerslessen” krijgen, maar eigenlijk zo weinig leren over de gevaren van de zon. Wist je bijvoorbeeld dat als je kind een keer flink verbrandt de kans op het krijgen van melanoom (de meest gevaarlijke vorm van huidkanker) met 50% toeneemt?

De SPF (sun protection factor) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Het is dus heel persoonlijk hoe lang iemand met een bepaalde factor in de zon kan blijven zonder te verbranden. Hier een voorbeeld: Bij een SPF van 15 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 150 minuten (2,5 uur) in de zon zonder te verbranden.

De werking van zonnebrandcrème berust op het UV-absorberend vermogen van ingrediënten in de crème. Je kunt dus ook spreken over het percentage van het UV dat de crème absorbeert. In de volgende tabel is te zien hoe de verhoudingen liggen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zonnestralen beschermt!


 
SPF


% UV absorberend


2


50


4


75


8


87.5


15


93.3


30


96.7


50


98


 

Zowel de Nederlandse als de Amerikaanse Vereniging van Dermatologen adviseert minimaal een SPF 15 te gebruiken. Bij een lichte huid, een huid met pigmentvlekken en een kinderhuid is een SPF 30 aan te raden. De extreem hoge factoren (>30) zijn vaak wat minder prettig in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen (zoals huidirritaties) kunnen leiden.

Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat moet je de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen om werkzaam te zijn. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. Hoe snel de bescherming afneemt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en de gebruikte zonfilter. Een filter moet twee uur lang goed beschermen, maar daarna heb je zelfs bij de producten die langdurige bescherming zouden moeten geven geen garantie dat ze dat ook echt doen.

Voor een goede UV bescherming is het ook van groot belang om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Om de werkelijke SPF bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen heb je dus veel zonnebrandcrème nodig! Tot slot is het belangrijk dat je zonnebrandcrème tegen zowel UVB als UVA beschermd. Dit kun je checken door te kijken of er een cirkel met UVA op het product staat.

==

Meer informatie over de campagne kun je vinden op www.smeerjein.nl.

Lees ook:Smeren met anti-zonnebrandcreme: dit moet je weten
Lees ook:Binnenkort kunnen leerlingen hun ‘smeerdiploma’ halen
Lees ook:Met factor 30 blijft je huid lekker jong
Lees ook:Musthave voor in je handtas: Etos Zonnespray Limited Edition
Lees ook:Getest: Eucerin Sun

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>