Lumigan: haargroeimiddel voor je wimpers?

Tjonge, jonge, wat gonstte het vandaag in beautyland. De Amerikaanse producent van alom geprezen en omstreden Botox, heeft een middel in de markt gezet waarmee je binnen 10 weken je wimpers met zeker een 1cm kunt laten groeien. Uit ervaringsonderzoek blijkt dat het medicijn Lumigan dat ingezet wordt bij glaucoom je wimpers dus laat groeien! Kan dat zomaar?

 

Er zijn twee stoffen idat dit veroorzaken. De ene heet bimatoprost en zit in Lumigan, de ander is een prostaglandine dat in soort gelijke medicijnen zit. Cosmeticafabrikanten rollen nu over elkaar heen om een cosmeticum in de markt te zetten met een van deze stofjes. Maar zonder slag of stoot gaat dat niet. Je hebt nou eenmaal FDA-approval nodig. En anders is het Allergan zelf wel dat claims in dient tegen deze bedrijven.

Cosmeticamerk Jan Marini Skin Research is nu een van die gebeten honden. Het introduceerde Age Interventio Eyelash in 2005, maar moest dat vorig jaar uit de markt halen omdat onduidelijk was of het hier nu om een medicijn of een cosmeticum ging volgens de FDA. |Dit jaar kwam het met Age Intervention Eyelash Condition met een gelijkend actief ingredient, maar wat nu dus wel als cosmeticum geaccepteerd wordt.

In het artikel dat vandaag in Wall Street Journal stond, wordt daarom ook nadruk gelegd op het feit dat de grenzen vervagen tussen medicijn en cosmetica. Dat het steeds vaker voorkomt dat een medicinale stof in een cosmeticum is terug te vinden. En ik weet ook dat zolang je maar niet claimt dat een cosmeticum een therapeutisch effect heeft – dus ook structuren of functioneren van het lichaam kan veranderen – je veilig zit binnen de cosmetica wetgeving. Maar dat zegt natuurlijk niets over de werkelijke werking, die echt wel eens therapeutisch zou kunnen zijn! Hoe klein die werking dan ook….

De oogwimperverlenging van Marini is overigens ook niet ongevaarlijk wanneer je het in combi met het echte glaucoommedicijn gebruikt; oogzenuwen kunnen erdoor worden aangetast, zo lees ik het online-kranten artikel.

Lees ook:Vollere wimpers met Rejuvi Eyelash revitalizer
Lees ook:Cosmetica regels aangescherpt
Lees ook:Noorwegen verbiedt gebruik carnosine in creme
Lees ook:Nanotechnologie in cosmetica veilig?
Lees ook:Zijn high tech cremes al stiekem medicijnen?

38 Reacties // Reageer

38 thoughts on “Lumigan: haargroeimiddel voor je wimpers?

  1. bianca

    ik vind het wel indrukwekkend hoor. ben heel benieuwd wanneer we het in nederland kunnen verwachten. want zeg nou zelf: dit is toch prettiger dan altijd maar die zogenaamde verlengende mascara te moeten gebruiken. met zulke lange wimpers heb je geeneens mascara meer nodig.

      /   Reply  / 
  2. Nirvana

    @Bianca: Misschien op voorschrift van een (huis)arts…

      /   Reply  / 
  3. redactie,monique

    echt niet nirvana, zoals je kunt lezen in het originele verhaal wordt de stof gewoon in cosmetica verwerkt…dat is nou juist het heikele punt!

      /   Reply  / 
  4. Nirvana

    @Monique: In de USA, ja.

    Dit voldoet toch niet aan Europese veiligheidsvoorschriften voor cosmetica? Of wel?

      /   Reply  / 
  5. redactie,monique

    @nirvana, geen idee. het is hier nog niet te koop.

      /   Reply  / 
  6. Maya

    Wel mooi; JLO schijnt het te gebruiken maar ik houd het gewoon maar bij mascara, lijkt me een stuk veiliger. Een ouderwetse tip uit grootmoeder’s tijd: wonderolie. Wordt ook gebruikt in YSL’s mascare Everlong. En geloof me, het werkt!

      /   Reply  / 
  7. redactie, monique

    wonderolie? waar bestaat dat uit? heb je het weleens uitgeprobeerd?

      /   Reply  / 
  8. Maya

    Ja, het werkt!!!! Ik heb het uitgeprobeerd. Het is al een heel oud middeltje. De conditie van mijn wimpers verschilt per keer, heb jij dat ook wel eens? Soms valt er ineens weer een lading uit. Soms zijn ze prachtig.

    Wonderolie:

    Budget: wonderolie te krijgen bij Etos voor nog geen 3 euro.
    Wonderolie wordt gemaakt van de vrucht van de Ricinus boom, en is in Nederland vooral bekend als laxeermiddel. Maar wonderolie staat ook bekend om het stimuleren van de wimpergroei, ook heeft het een verzorgende werking op de wimpers, zo vallen ze minder snel uit. Gebruik wonderolie iedere avond, met een wattenstaafje breng je de wonderolie aan op je wimpers, dek hierbij de hele wimper (zodat de wortel tot de punt gedekt is). Na 1 maand zou je verbetering moeten zien.

      /   Reply  / 
  9. teha

    Toen ik 8 was heb ik mijn wimpers afgeknipt:ik vond ze te lang, nou jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.Mijn moeder in paniek, maar oma wist raad:wonderolie, dat heeft mijn moeder er een jaar opgesmeerd en toen had ik weer mooie volle wimpers,vanaf mijn 14de tot zeker mijn veertigste heb ik het dagelijks gebruikt, toen ging ik definitief over op een bril en werd het te vettig en ben ik er mee gestopt, dus ja, het werkt echt.

      /   Reply  / 
  10. Nirvana

    @Maya: Waarop is een eventuele werking dan gebaseerd?

    @Teha: In een jaar groeien wimpers zonder wonderolie toch ook wel aan?

      /   Reply  / 
  11. Maya

    @Nirvana: geen idee waarom je wimpers groeien met wonderolie. Het zal wel een bijwerking zijn. Ik kan er niets over terugvinden, ook niet in Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wonderolie
    Wimpers schijnen trouwens heel traag te groeien.

      /   Reply  / 
  12. teha

    nou Nirvana, ik weet niet of wimpers in een jaar tijd tot volle lengte groeien, ik had ze echt tot het randje geknipt.
    Geen idee hoeveel een wimper groet, zoiets als nagels?haren?

      /   Reply  / 
  13. redactie, monique

    wonderolie; wat een enig verhaal zeg. mijn man roept trouwens dat het een laxeermiddel is, haha. maar eh…nirvana, onze techneut, wat denk jij wat het geheim achter wonderolie kan zijn? kun jij het mysterie oplossen, ben inmiddels razend benieuwd?

    en teha, waarom knipte jij je wimpers af op je 8ste en ben je vervolgens 30 jaar lang wonderolie gaan smeren? een paar maanden of een jaar was toch ook oke geweest wellicht?

      /   Reply  / 
  14. Nirvana

    @Teha: Wimpers groeien met een snelheid van 0.1 mm/dag. Je zit dan typisch na 50 dagen op 5 mm lengte. In nog geen twee maanden op een respectabele lengte. Voor langere wimpers langer geduld.

    @Monique: Je man heeft gelijk, wonderolie is een laxeermiddel.

    Op dit moment kan ik wel de vraag herformuleren. Wat zorgt dat door toediening van wonderolie de wimpers bij een grotere lengte uitvallen? Groeit het sneller? Of valt het haar bij een grotere lengte uit? Voorkomt wonderolie dat haren relatief snel uitvallen? Hoe werkt dat dan? Is het één mechanisme of zijn het er meer die elkaar versterken?

      /   Reply  / 
  15. teha

    ja, een paar maanden was genoeg geweest, of, zoals Nirvana aangeeft, niets doen had ook goed geweest, maar toen ik ontdekte dat je wimpers er ook mooi vol van werden, bleef ik dus doorgaan.
    Waarom groeien wimpers dan niet door tot lange lange slierten?

      /   Reply  / 
  16. Maya

    @Teha: zal wel biologie zijn. Het doel van wimpers is om stofdeeltjes buiten het oog te houden.
    Gelukkig worden ze niet TE lang, stel je voor. Moest iedereen elke maand naar de wimperkapper.
    TE lange wimpers zijn trouwens ook niet mooi. Een vriendin van mij is schoonheidsspecialiste en moest op een bepaald moment aan de slag met wimperextensions. Wij (de vriendinnen) waren de proefkonijntjes. Ik vond het niet mooi, het was TOO much dat de puntjes van mijn wimpers mijn wenkbrauwen raakten. Het is wellicht prachtig bij een fotoshoot maar niet in het dagelijkse leven.

      /   Reply  / 
  17. redactie, monique

    weten jullie waarom okselhaar niet tot je tenen doorgroeit? las van de week dat de haargroei op verschillende plaatsen op je lichaam genetisch bepaald is. hoofdhaar heeft een cyclus van 4 tot 6 jaar, valt uit omdat een neiuwe haar eraan komt. okselhaar heeft een veel veel kotere cyclus en krijgt daardoor nooit de kans om lang te worden.

      /   Reply  / 
  18. redactie, monique

    @nirvana, ik zou het liefst beantwoord willen zien wat specifiek in wonderolie ervoor zorgt dat je wimpers gaan groeien. (of inderdaad, wellicht niet uitvallen of langzamer uitvallen)….:-)

      /   Reply  / 
  19. somonoo

    Hey mensen ik heb mijn wimpers het stuk van links naar rechts een beetje afgeknipt nu heb ik er heel veel spijt van ik ben 12 jaar er zitten telkens zwarte stipjes en mensen kijken me heel raar aan ik wil graag dat het weg gaat maar het duurdt vast nog wel lang voor dat mijn wimpers weer helemaal aangegroeid de vraag aan jullie wat kan ik er mee doen??????

      /   Reply  / 
  20. redactie, monique

    ohjee somonoo, dat was een beetje dom van je. waarom heb je ze eigenlijk afgeknipt? en wat bedoel je met zwarte stipjes? zaten die er al op en heb je ze daarom afgeknipt of zie je ze nu – dan zijn het waarschijnlijk de korte haartjes die nu zichtbaar gaan terugkomen…
    wimpers groeien erg langzaam. wat je zou kunnen proberen is om nepwimpers er op te plakken. die koop je bij een drogist waar ook makeup verkocht wordt, maar nog beter: bij een parfumerie waar ze je wellicht ook kunnen helpen bij hoe je dat moet doen.

    iemand gaf hier verder het advies om er wonderolie op te smeren (te koop bij een ouderwetse drogist). i kheb geen idee of het helpt, maar zoals j uit reacties hierboven kunt lezen, zou het iets kunnen doen.

    en verder zou ik het maar nooit meer doen hoor:-) want nu heb je veel geduld nodig om ze weer terug te krijgen…

    @teha….als je er bent, wellicht kun jij somonoo nog advies geven?

      /   Reply  / 
  21. Eliza

    Ik was laatst naar de ETos gegaan voor die wonderolie. ik vroeg of zij ricinusolie hadden, maar zij hadden er nooit wat van gehoord, en bij de trekpleister ook niet. toen vroegen zij, voor wat is het, toen had ik gezegt, om bijv. weeën op gang te helpen. (las ik op een site)
    Maar weet iemand waar in het accortiment de wonderolie dan staat? want ik vind het een beetje genant, om nu te zeggen dat het een laxeer middel is.

    Heel erg bedankt alvast!

      /   Reply  / 
  22. Eliza

    Ik was laatst naar de ETos gegaan voor die wonderolie. ik vroeg of zij ricinusolie hadden, maar zij hadden er nooit wat van gehoord, en bij de trekpleister ook niet. toen vroegen zij, voor wat is het, toen had ik gezegt, om bijv. weeën op gang te helpen. (las ik op een site)
    Maar weet iemand waar in het accortiment de wonderolie dan staat? want ik vind het een beetje genant, om nu te zeggen dat het een laxeer middel is.

    Heel erg bedankt alvast!

      /   Reply  / 
  23. redactie, monique

    teha, waar haalde jij eigenlijk je wonderolie, wellicht een tip voor eliza dan.

      /   Reply  / 
  24. teha

    wonderolie kocht ik bij de apotheek,ik neem aan dat dat nog steeds zo is..

      /   Reply  / 
  25. Jennifer

    Maar als je al lange wimpers hebt en je gebruikt wonderolie worden ze dan ook langere of vallen ze eruit???

      /   Reply  / 
  26. teha

    nee, het worden geen meterslange slierten, maar wel mooi vol en gezond

      /   Reply  / 
  27. kim

    Zou het ook werken voor wenkrbauwen? en zouden ze er donkerder van worden???
    Worden je ogen trouwens er niet heel erg vettig van en als je dan de volgende dag mascara op doet dat het eraf gaat door de vettigheid?

      /   Reply  / 
  28. teha

    nee, je doet er maar weinig op, volgende morgen is alles ingetrokken

      /   Reply  / 
  29. Lisa

    Om even terug te komen op het artikel. Ik heb het geprobeerd èn het werkt!
    Ik gebruik het nu 15 dagen en mij wimpers zijn echt een stukkie langer!!

    Op youtube was/is een filmpje te zien hoe je het moet gebruiken, net als een eyeliner. In het begin wel wat eng en bang dat het in mijn ogen zou komen en dat er weet ik veel wat zou gebeuren…maar het gaat allemaal prima!

    In een flesje zit 3ml en je doet er een eeuw mee, maar dat mag ook wel want het kost een kapitaal!

    Ben benieuwd of er nog anderen zijn die het gebruiken en wat de reslutaten zijn.

      /   Reply  / 
  30. redactie, Monique

    lisa, waar koop jij het in Nederland?

      /   Reply  / 
  31. Lisa

    Nee, ik koop het niet in Nederland. Kan alleen op recept hier…

    Mijn nichtje woont in the US en kan het daar kopen van en dermatoloog door wie ze behandeld wordt voor een of ander huidprobleempje.

    Als ik het vraag kan ze voor mij een flesje opsturen.

      /   Reply  / 
  32. redactie, monique

    Lisa, wel interessant om te horen dat je het bij ons dus blijkbaar op recept kunt krijgen. Weet jij wat de stofnaam is dan, waaronder het uitgegeven wordt?

      /   Reply  / 
  33. Lisa

    Ja, dat staat ook allemaal in het artikel hierboven :)

      /   Reply  / 
  34. redactie, monique

    haha…dat realiseerde ik me ook terwijl ik het al opgeschreven en verstuurd had:-))..bimatoprost!

    ik dacht alleen dat het product inmiddels verboden was in de us?

      /   Reply  / 
  35. Lisa

    Je kan het daar ook alleen via een arts kopen, het is zeker niet verboden, hier ook niet trouwens.

    Denk dat je de cosmetische producten bedoeld waar het ingredient in is verwerkt.

      /   Reply  / 
  36. redactie, monique

    goh, dus eigenlijk zouden we hier tegen mensen kunnen zeggen; als je je wimpers wilt laten groeien, vraag dan een receptje bimatoprost aan je huisarts.

    dan moeten we alleen nog weten in wat voor substantie dat verwerkt moet zijn (creme?) en in welke werkzame hoeveelheid. hoeveel van dat stofje zit er in het product verwerkt dat jij hebt? kun je ook eens vertellen wat er alleemaal op de inci lijst staat, zodat we ook weten welke andere stoffen erin zitten?

      /   Reply  / 
  37. Lisa

    Nou..ik denk dat je niet zomaar een recept hiervoor krijgt…weet eigenlijk wel zeker van niet.
    Het is een medicijn voor als je glaucoom hebt…dat staat ook in het artikel hierboven.

    Een bijwerking v.h medicijn is o.a dat je wimpers ervan groeien…vandaar.

    Ik heb het dus niet over een stofje
    of crème-pje of substantie van iets of wat, maar over het medicijn waar het ze het over in het artikel hebben.

      /   Reply  / 
  38. redactie, monique

    maar lisa, je vertelt dat jij het product uit de vs heb, dat lumigan. kun je ons vertellen wat er allemaal in zit (staat allemaal op de ingredientenlijst op de verpakking), ben namelijk erg benieuwd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>