Typisch najaar: haaruitval

Haaruitval, een typisch kwaaltje voor het najaar. Een sluitende wetenschappelijke oorzaak ervoor heb ik nog nooit kunnen vinden, wel allerlei speculaties. Waaronder de leukste: je verliest je zomervacht nu. Alsof er nog overblijfselen van onze behaarde voorvaderen in onze genen zitten -tenminste als je Darwin gelooft. Maar vitaminedeskundigen laten dit voor wat het is, zij menen dat er een vitamine tekort in het spel kan zijn…

 

Nederlands grootste promotor van de vitamineproducerende industrie, het Vitamine Informatie Bureau, meent dan bij haaruitval een supplement zinvol kan zijn, naast natuurlijk gezonde, verse voeding.

Je hebt gemiddeld 100 duizend haren op je hoofd, elke dag verlies je er 50 tot 100. Het zijn haren die hun levensduur (ca 2 jaar) erop hebben zitten. Abnormaal verlies kan komen door, o.a. slechte voeding, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, maar dan is er meestal sprake van extreme gevallen zoals bij anorexia.

Het komt er eigenlijk op neer als je niet in de extreme categorie zit, dus geen ziekte hebt, een pilletje slikken kan helpen. Belangrijke vitaminen voor je haar zijn biotine, pantotheenzuur en ijzer. Deze stoffen zitten ook in een gewone multi vitamine/mineralen pil. Maar steeds meer fabrikanten verkopen ook potjes voor specifieke doeleinden: een mooiere huid of haar.

 

Lees ook:5 zaken die je moet weten over de overgang én haaruitval
Lees ook:Haarverlies tijdens de menopauze
Lees ook:Oorzaken van dunner wordend haar
Lees ook:Nog knapper met de juiste voeding
Lees ook:Zwanger en haaruitval?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Typisch najaar: haaruitval

  1. Maya

    Tip: ETOS verkoopt een eigen merk supplement voor huid/haar. Prima en heel betaalbaar. Ook een aanrader voor de komende gure herfst/winter: weerstand kuur extra krachtig, weer van diezelfde ETOS (ps: nee, ik werk niet bij de ETOS :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>