Niet sporten, maar moppen!

Beweging is goed voor je, maar naar de sportschool gaan wil er met ons drukke leven nog weleens bij inschieten helaas. Maar ik heb goed nieuws voor je: uit onderzoek van bewegingpsychologe Joke Opdenacker van de Katholieke Universiteit Leuven, blijkt bewegen door huishoudelijke klusjes op de lange termijn beter vol te houden dan intensieve sportprogramma’s.

Dagelijkse karweitjes en wandelen zijn volgens Joke makkerlijker in ons leven in te passen dan op en neer naar de sportschool. Opdenacker heeft drie onderzoeken gedaan. Ze onderzocht 186 gezonde senioren. Die verdeelde ze over drie groepen. De eerste groep trainde één jaar lang drie keer per week in de sportschool.

De tweede groep leerde in het dagelijks leven meer beweging toe te passen. Zij kregen daarbij hulp van bewegingscoaches. De laatste groep werd vrijgelaten. Na één jaar viel alle begeleiding weg. Nog een jaar later werden de mensen opnieuw geïnterviewd. De groep die had geleerd meer beweging toe te passen in hun leven, had het bewegen volgehouden. In de andere groepen hadden de senioren het sporten al opgegeven, maar ze hielden hun huis wél schoon!

In het tweede onderzoek zijn 66 werknemers van de Katholieke Universiteit Leuven gevolgd. Eén groep werd telefonisch begeleid en de andere groep kreeg persoonlijke begeleiding in de vorm van een coach. Na drie maanden bleek dat beide groepen actiever waren en zich gelukkiger voelden dan voordat ze iets aan beweging deden.

Joke concludeert dat persoonlijke begeleiding echter niet altijd nodig is. Uit haar derde onderzoek is namelijk gebleken dat mensen ook gemotiveerd blijven als ze in een vereniging sporten. De leden motiveren elkaar dan namelijk.

Lees ook:Geen smoezen meer om te sporten
Lees ook:Word gezonder met Arie Boomsma!
Lees ook:Thuis lekker bewegen voor de tv!
Lees ook:Drie coaches gaan jou helpen afvallen
Lees ook:Retteketet weg met buikvet!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niet sporten, maar moppen!

  1. LuNa

    Goed idee, ga zo even de mopper pakken om mijn vloeren te dweilen..!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>