Profiel: Estee Lauder Re-nutriv Ultimate Youth Creme

Wetenschap, het is toch maar een mooi vak. Zo hebben nu weer een stel van die feitenbijters aan de universiteit van Harvard ontdekt dat als je muizen minder laten eten dan normaal is voor ze, dat er een gen actief wordt, dat de beestjes notabene langer laat leven. En wat denk je? Estee Lauder besloot erin te duiken en meent nu met haar nieuwste creme Re-Nutriv Ultimate Youth Creme zoiets ook voor de huid te kunnen bewerkstelligen. Waardoor je velletje langer mooi blijft. Is dit 'bogus' om even in het jargon van de Amerikaanse cosmeticacriticaster Paula Begoun te blijven, of zit er een kern van waarheid in, dan wel, is dit al werkelijkheid?

 

Creme maken is een chemisch proces waarbij alles draait om moleculen die netjes met elkaar samen moeten werken voor het gewenste resultaat op je huid. Maar ze moeten ook in die huid van alles kunnen bewerkstelligen. Men noemt dit celcommunicatie met een mooi woord. Het komt erop neer dat elke cel is uitgerust met miniscule antennes die in actie komen als het juiste eiwitje zo'n antenne weet te bereiken. Het is als een doosje met meerdere sloten. Op elk slot past een sleuteltje (zo'n eiwit). Gaat het slot open, zal er een bepaalde klus binnen die cel in uitvoering komen. Meestal komt het neer op twee kerntaken: beschermen of activeren. 

Anti-oxidant uit wijn 

Estee Lauder is met een heel krachtig anti-oxidant in de weer gegaan – resveratrol, dat van nature in rode wijn zit, en heeft dat zodanig bewerkt (en nu resveratraat genoemd) dat het in staat zou zijn om via allerlei van die antennes huidcellen, in het bijzonder het collageen, te beschermen. Door die bescherming zouden de cellen meer tijd voor herstel hebben en de levensduur van gezonde cellen zou nu beter beschermd worden.

Nu is resveratrol voor Lauder geen nieuwe stof, ze gebruikte dit al in haar Ultimate Lifiting Eye Cream. Maar in de pure zetting is de stof enorm onstabiel en zijn de moleculen dermate groot dat ze maar moeilijk in de huid zakken. Het afgeleide Resveratraat moet dit nu verhelpen.

Het helpt vooral muizen

Resveratrol was overigens al langer in het vizier van wetenschappers. Aan de universiteit van Harvard hadden ze al ontdekt dat de stof een trigger kan zijn voor het zg. langer leven gen. Bij experimenten op onder- en overvoede muizen bleek, dat de volvette jongens eigenlijk net zo gezond bleven als de magere broeders. Omdat dat reseveratrol – in zeer hoge doses toegediend – dat zg. langer-leven-gen wist te activeren.

Mager bewijs bij mensen

Het klinkt geweldig, het punt is alleen dat het bewijs voor de mensenhuid nog flinterdun is. Natuurlijk heeft Lauder patenten aangevraagd op haar nieuwe bevindingen en het bedrijf gaat dit paradepaardje zeker nog verder uit ontwikkelen. Maar waar ik moeite mee heb, is de manier waar het bedrijf A aan B koppelt; van uitgehongerde versus volvette muizen naar een rimpelloze mensenhuid en dat wat nog helemaal niet omstotelijk bewezen is, al wel aan de pers als voor waarheid verkocht wordt. De theorie en de praktijk lijken nog zo ver van elkaar verwijderd te zijn. De artikelen die ik over dit nieuwe fenomeen tegenkwam op internet en in vakbladen zijn er duidelijk over: het is boeiend maar er is nog veel meer onderzoek nodig om het bewijs sluitend te krijgen. Estee Lauder meldt in haar persbericht ook geen enkel testresultaat. Praat ook alleen over in-vitro testen en niet over testen op de mens zelf.

Wel werkende stoffen 

Gelukkig is Lauder slim genoeg om aan de (overigens peperdure want 220 euro kostende) creme allerhande andere werkstoffen toe te voegen die wel een bewezen werking hebben en waarvan je ook al vrijwel onmiddelijk kunt profiteren, zoals vochtbinders, beschermers van de huidbarriere, huidontspanners, pigmentvlekkeroplichters en nog wat andere anti-oxidanten. Een cocktail van stoffen die er in het algemeen al voor kan zorgen dat een ouder wordende huid er alweer iets opgefrist uitziet. En natuurlijk, al zou dat resveratraat als anti-oxidant dat gen nog niet helemaal in de tang kunnen nemen zoals Lauder het bedoelt, elk anti-oxidant is fijn voor de huid omdat het nou eenmaal vrije radicalen wegvangt, dus als algemene huidcelbeschermer kan optreden.

Gedreven door imago

Nou kun je je afvragen waarom Lauder deze creme eigenlijk in zo'n prematuur stadium op de markt brengt. Ik kan niets anders verzinnen dan dat de concurrentiestrijd het bedrijf ertoe aanspoort. It's all about image! De consument verwacht van een 'duur' merk dat het met een interessant verhaal komt wat het imago van het merk en de prijs van het product rechtvaardigt. Je wilt gewoon horen dat het goed en vernieuwend is, bewezen of niet. De wereld erachter daar krijg je toch geen vat op, je neemt het maar aan, je wilt het geloven. Innovaties lokken nou eenmaal. Merken met een luxe imago willen in de strijd om ook de beste te zijn, hun territorium afschermen voor anderen. Patenten worden ook aangevraagd om te voorkomen dat conculega's met de bevindingen aan de haal gaan.

Meer over de bevindingen rond dit gen en de mogelijkheden van het anti-oxidant resveratrol lees je onder meer op de website van SmartSkinCare. En op de website Futurederm. In het vakblad Cosmetics & Toilettries van januari 2008 staan twee uitgebreide verhalen van cosmetisch chemici op deze nieuwe ontwikkeling. Maar dat is natuurlijk voor de echte die-hard in dit vak.

Kijk ook op de website van Estee Lauder zelf. De creme is bedoeld voor 30+ vrouwen.

 

Lees ook:Estee lauder komt met reis-cosmetica
Lees ook:Estee Lauder van fraude beticht
Lees ook:Noorwegen verbiedt gebruik carnosine in creme
Lees ook:Wanneer is stamcelactiverende creme Amatokin te koop?
Lees ook:Opmerkelijk: Gloss.com, webshop luxe brands sluit!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Profiel: Estee Lauder Re-nutriv Ultimate Youth Creme

  1. elisabeth

    Goed verhaal Monique!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>